20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Smerter i leggen ved løping

Det er en rekke grep du kan ta for å forebygge smerter i leggen ved løping. Lær mer om hva du skal gjøre når du har smerter i leggen ved løping.

Ha en gradvis økning i treningsmengde

Smerter i leggen kommer vanligvis på grunn av overbelastning, og er spesielt vanlig blant de som ikke er vant til å løpe. Smertene kan komme av at løpere øker treningsmengden for raskt og har for kort restitusjonstid. Redusere på treningsmengden og vurdere å ta noen dager fri.

Trene på mykere underlag der det er mulig

Å løpe på harde overflater, for eksempel betong, øker belastningen og påvirkningen på muskler, ledd og bein.2 Det er viktig å variere med hvilket underlag du løper på. Å løpe på tredemølle er faktisk mindre belastende for kroppen din enn å løpe på vei eller fortau, så det kan være lurt å trene på tredemølle en eller to ganger i uken.

Sørg for tilstrekkelig med restitusjon

Når du først er i gang med løping, kan du prøve å unngå å løpe to dager på rad. En hviledag vil begrense belastningen på muskler, ledd og bein og gi kroppen tid til restitusjon. Selv om du er en erfaren løper, reduserer du risikoen for smerter i leggene og andre overbelastningsskader med en eller flere dager med hvile hver uke.

Alternativ trening

Bruk noen av fridagene dine til å gjennomføre alternativ trening. Det kan for eksempel være svømming eller sykling. Eller gjennomføre målrettet styrketrening, som kan hjelpe deg å løpe mer effektivt.

Bruk skikkelige løpesko

Å løpe i sko som er utslitt eller ikke passer for deg, kan føre til smerter i leggen ved løping. Du bør bytte ut joggesko etter 100-150 mil, eller når du begynner at muskulaturen blir mer sår når du løper på hardt underlag.

Styrketrening

Hvis du opplever smerter i leggen når du løper, kan det være på grunn av svake, fremre muskler på leggen. Denne muskelen er ansvarlig for å bøye foten oppover, og fordi den ofte er underutviklet hos de som ikke løper, kan du begynne å føle smerter hvis du er nybegynner og øker treningsmengden for raskt. Å gjøre enkle øvelser som tåhev kan bidra til å styrke leggen og skinnmuskulaturen, noe som kan bidra til å forhindre leggsmerter.

Riktig løpeteknikk

Riktig løpeteknikk er viktig for å forebygge leggsmerter. Midten av foten er det beste stedet å lande når du løper. Ideelt sett bør du lande på midtsålen og deretter rulle gjennom til tærne foran. Hvis du lander på hælene, stopper du fremdriften og skaper overbelastning på leggene, noe som kan føre til leggsmerter. På samme måte kan det å lande for mye på forfot, forårsake smerter i leggen ved løping.

Tøye leggmusklene

Hvis du kjenner milde leggsmerter når du løper, så stopp og utføre noen raske tøyeøvelser på leggene. Hvis det ikke er milde smerter, eller det blir verre når du fortsetter å løpe, bør du stoppe helt og begynne å gå. Sørg også for at du tøyer leggene etter treningen. Hvis leggmuskulaturen din er veldig stram, massere dem med en skumrulle. Selv bare fem minutters selvmassasje etter en løpetur kan utgjøre en stor forskjell. Eller unn deg en profesjonell sportsmassasje.

Relaterte artikler:

Hvordan løping gir deg skader

Unngå skader ved løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!