Smerter i knehasen etter løping

Denne artikkelen vil gi en grundig beskrivelse av årsaker, symptomer, behandlingsmetoder og forebyggende tiltak for smerter i knehasen etter løping.

Løping er en populær treningsform som tilbyr mange helsemessige fordeler, inkludert økt kardiovaskulær helse, bedre mental helse, og vektkontroll. Imidlertid kan løping også føre til ulike typer skader, spesielt for de som ikke er vant til den fysiske belastningen. En vanlig plage blant løpere er smerter i knehasen, som kan være både frustrerende og begrensende.

Anatomien til knehasen

Knehasen, også kjent som bakre kneleddet, består av en kompleks struktur av muskler, sener, leddbånd og nerver. De viktigste musklene inkluderer hamstrings (musculus biceps femoris, musculus semitendinosus, og musculus semimembranosus), som er ansvarlige for å bøye kneet og strekke hoften. Disse musklene jobber i samspill med gastrocnemius, en del av leggmuskelen som også krysser kneleddet og hjelper til med å bøye kneet.

Relatert: Overbelastning i hamstring

Vanlige årsaker til smerter i knehasen etter løping

Overbelastning

En av de vanligste årsakene til smerter i knehasen er overbelastning. Dette skjer ofte når en løper øker treningsintensiteten eller distansen for raskt uten tilstrekkelig forberedelse. Overbelastning kan føre til mikroskader i musklene og senene, noe som resulterer i smerte og betennelse.

Muskelubalanse

Muskelubalanse mellom hamstrings og quadriceps (forsiden av låret) kan også føre til smerter i knehasen. Hvis quadriceps er betydelig sterkere enn hamstrings, kan det føre til unormal belastning på knehasen, noe som kan forårsake smerte.

Skader på bløtvev

Skader som forstrekninger eller rifter i hamstrings eller andre tilknyttede muskler og sener kan også være en kilde til smerte. Slike skader kan oppstå plutselig under løping, spesielt ved raske bevegelser eller plutselige stopp.

Nerveirritasjon

Nerveirritasjon, som isjias, kan også gi smerter i knehasen. Dette skjer når isjiasnerven blir irritert eller komprimert, noe som kan føre til smerte som stråler fra korsryggen ned til kneet og videre.

Baker’s cyste

En Baker’s cyste er en væskefylt sekk som kan dannes bak kneet, ofte som følge av leddproblemer som leddgikt. Selv om den i seg selv ikke alltid er smertefull, kan den forårsake ubehag og smerte i knehasen, spesielt ved bevegelse.

Relatert: Hvordan tøye hamstring

Symptomer på smerter i knehasen

Akutte symptomer

De akutte symptomene inkluderer plutselig skarp smerte i knehasen, ofte assosiert med en spesifikk hendelse som en kraftig bevegelse eller feiltrinn. Smerten kan være intens nok til å hindre videre aktivitet.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Kroniske symptomer

Kroniske symptomer kan inkludere en vedvarende, verkende smerte som blir verre med aktivitet og forbedres med hvile. Det kan også være hevelse, stivhet og svakhet i området, noe som kan påvirke løpeevnen.

Diagnose

Klinisk undersøkelse

En grundig klinisk undersøkelse er nødvendig for å diagnostisere årsaken til smerter i knehasen. Dette inkluderer en detaljert sykehistorie, undersøkelse av bevegelsesomfang, og palpasjon av det smertefulle området.

Bildediagnostikk

Bildediagnostikk som MR, ultralyd eller røntgen kan være nødvendig for å bekrefte diagnosen og utelukke andre potensielle årsaker til smertene, som strukturelle skader eller cystedannelse.

Behandling av smerter i knehasen

Akutt behandling

Hvile

Hvile er avgjørende for å la skadede vev helbrede. Det er viktig å unngå aktiviteter som kan forverre smerten i de tidlige stadiene av skaden.

Ising

Påføring av is på det smertefulle området kan bidra til å redusere hevelse og smerte. Isposer kan brukes i 15-20 minutter flere ganger om dagen.

Kompresjon og elevasjon

Bruk av kompresjonsbandasjer og heving av benet kan også bidra til å redusere hevelse.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Langsiktig behandling

Fysioterapi

Fysioterapi er en viktig del av behandlingen for å gjenopprette normal funksjon. Dette kan inkludere styrkeøvelser, tøyningsøvelser, og teknikker for å forbedre løpeform.

Medisinsk behandling

I noen tilfeller kan medisinsk behandling være nødvendig. Dette kan inkludere betennelsesdempende medisiner, smertestillende, eller i alvorlige tilfeller, injeksjoner av kortikosteroider.

Kirurgi

Kirurgi er sjelden nødvendig, men kan vurderes i tilfeller der konservativ behandling ikke har vært effektiv, eller ved alvorlige strukturelle skader.

Forebygging av smerter i knehasen

Gradvis økning av treningsbelastning

En gradvis økning i treningsbelastningen kan bidra til å forebygge overbelastningsskader. Det anbefales å øke treningsmengden med ikke mer enn 10 % per uke.

Styrke- og tøyningsøvelser

Regelmessig styrketrening og tøyning kan bidra til å opprettholde muskelbalanse og fleksibilitet, noe som kan forebygge skader.

Riktig løpestil

Arbeid med å forbedre løpestilen kan også bidra til å redusere risikoen for skader. Dette kan inkludere å jobbe med holdning, fotisett, og kadens.

Bruk av riktig fottøy

KAMPANJER HOS MILRAB |

Bruk av riktig løpesko som passer til fottypen og løpestilen kan bidra til å redusere belastningen på knærne.

Spesifikke øvelser for å styrke knehasen

For å forebygge smerter i knehasen, er det viktig å styrke musklene rundt kneet. Her er noen effektive øvelser:

Hamstring curl med treningsball

 1. Startposisjon: Ligg på ryggen med hælene plassert på en treningsball.
 2. Utførelse: Løft hoftene fra gulvet slik at kroppen danner en rett linje fra skuldrene til hælene. Rull ballen mot deg ved å bøye knærne, og rull den deretter tilbake til startposisjonen.
 3. Repetisjoner: Gjør 3 sett med 10-15 repetisjoner.

Rumenske markløft

 1. Startposisjon: Stå med føttene i skulderbredde avstand, hold en vektstang eller manualer foran lårene.
 2. Utførelse: Hold en liten bøy i knærne, bøy i hoften for å senke vekten ned langs forsiden av beina. Hold ryggen rett og kjenn en strekk i hamstrings. Reis deg opp igjen til startposisjonen.
 3. Repetisjoner: Gjør 3 sett med 8-12 repetisjoner.

Liggende hamstring curl med motstandsbånd

 1. Startposisjon: Ligg på magen med motstandsbåndet festet rundt anklene.
 2. Utførelse: Bøy knærne for å trekke hælene mot baken, og motstå båndets motstand. Senk beina sakte tilbake til startposisjonen.
 3. Repetisjoner: Gjør 3 sett med 12-15 repetisjoner.

Tøying for å forebygge og lindre smerter i knehasen

Regelmessig tøying kan bidra til å opprettholde fleksibiliteten i hamstrings og andre muskler rundt kneet. Her er noen nyttige tøyningsøvelser:

Stående hamstring tøying

 1. Startposisjon: Stå med en fot foran den andre, hælen på fremre fot på bakken og tærne pekende opp.
 2. Utførelse: Bøy hoftene fremover og senk overkroppen mot den fremre foten til du kjenner en strekk i hamstrings.
 3. Varighet: Hold i 20-30 sekunder, bytt deretter ben og gjenta.

Sittende hamstring tøying

 1. Startposisjon: Sitt på gulvet med begge beina strakt ut foran deg.
 2. Utførelse: Bøy deg fremover fra hoftene og prøv å nå tærne med hendene. Hold ryggen rett og ikke press for hardt.
 3. Varighet: Hold i 20-30 sekunder og slapp av.

Når bør du oppsøke lege?

Selv om mindre skader kan behandles hjemme med hvile og egenomsorg, er det viktig å vite når du bør oppsøke lege. Oppsøk medisinsk hjelp hvis:

 • Smerten er intens og vedvarende.
 • Du opplever betydelig hevelse eller blåmerker.
 • Kneet føles ustabilt eller svikter.
 • Du har vanskeligheter med å bøye eller rette ut kneet.
 • Smerten ikke forbedres med hvile og egenomsorg.

Ernæringens rolle i skadeforebygging og rehabilitering

Riktig ernæring spiller en kritisk rolle i både forebygging og rehabilitering av skader. Næringsstoffer som protein, vitaminer og mineraler er essensielle for muskelreparasjon og generell helse.

Protein

Protein er nødvendig for muskelreparasjon og gjenoppbygging. Løpere bør sikre at de får i seg tilstrekkelig protein gjennom kilder som kylling, fisk, egg, bønner, og nøtter.

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer har betennelsesdempende egenskaper og kan hjelpe med å redusere inflammasjon i skadet vev. Kilder inkluderer fet fisk som laks, chiafrø og valnøtter.

Vitamin D og kalsium

Vitamin D og kalsium er essensielle for benhelse. De kan bidra til å styrke knoklene og redusere risikoen for stressfrakturer. Meieriprodukter, grønne bladgrønnsaker og sollys er gode kilder.

Hydrering

God hydrering er viktig for å opprettholde muskel- og leddhelse. Dehydrering kan føre til muskelkramper og redusert ytelse. Sørg for å drikke nok vann før, under og etter løping.

Bruk av støttende utstyr

Kompresjonsstrømper

Kompresjonsstrømper kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen og redusere hevelse, noe som kan være nyttig både under løping og i restitusjonsfasen.

Knebeskyttere

Knebeskyttere kan gi støtte og stabilitet til kneet, spesielt hvis du har en historie med kneskader. De kan bidra til å redusere risikoen for nye skader.

Innleggssåler

Innleggssåler kan bidra til å korrigere feil fotstilling og gi ekstra støtte, noe som kan redusere

belastningen på knærne og bidra til å forebygge smerter i knehasen.

Psykologiske aspekter ved skader

Mental belastning ved skader

Skader kan ikke bare være fysisk smertefulle, men også mentalt utfordrende. Mange løpere opplever frustrasjon, angst og depresjon når de ikke kan delta i sin vanlige treningsrutine. For å håndtere disse følelsene, er det viktig å ha en støttende gruppe av venner, familie eller en trener som kan gi oppmuntring og støtte.

Strategier for mental restitusjon

Sett realistiske mål

Sette realistiske mål kan hjelpe løpere med å fokusere på fremgang i stedet for tilbakefall. Dette kan inkludere små, daglige mål som å følge en rehabiliteringsplan eller gradvis øke aktivitetsnivået.

Visualisering

Visualiseringsteknikker kan brukes for å forbedre mental styrke og forberede seg på en retur til løping. Dette innebærer å forestille seg selv tilbake på løpebanen, føle seg sterk og smertefri.

Mindfulness og meditasjon

Mindfulness og meditasjon kan hjelpe med å redusere stress og angst knyttet til skader. Disse teknikkene kan også forbedre fokus og generell velvære.

Tilpasning av løpsrutiner etter skade

Justering av treningsplan

Etter en skade er det viktig å tilpasse treningsplanen for å unngå tilbakefall. Dette kan innebære å redusere løpsdistanser, inkludere flere hviledager, og innlemme alternative treningsformer som sykling eller svømming.

Gradvis opptrapping

Gradvis opptrapping er essensielt for å bygge opp styrke og utholdenhet uten å overbelaste knehasen. Dette kan innebære å starte med korte, lette løpeøkter og gradvis øke intensiteten og varigheten.

Løpsanalyse

En løpsanalyse kan bidra til å identifisere eventuelle biomekaniske problemer som kan ha bidratt til skaden. En fysioterapeut eller løpespesialist kan analysere løpestilen din og gi råd om endringer som kan redusere belastningen på knærne.

Eksempler på suksesshistorier

Profesjonelle løpere

Mange profesjonelle løpere har opplevd smerter i knehasen, men har kommet tilbake sterkere ved å følge riktige rehabiliteringsprotokoller. For eksempel har flere olympiske utøvere brukt kombinasjoner av fysioterapi, styrketrening, og mentalt fokus for å overvinne kneproblemer.

Amatørløpere

Amatørløpere har også suksesshistorier. Ved å følge anbefalte behandlinger og forebyggende tiltak, kan løpere på alle nivåer komme tilbake til løping og nå sine personlige mål, enten det er å fullføre et maraton eller nyte regelmessige joggeturer.

Fremtidige trender innen behandling og forebygging

Teknologi spiller en stadig viktigere rolle i skadeforebygging og behandling. Innovasjoner som bærbare enheter for å overvåke løpsdynamikk, virtuelle fysioterapitimer, og avanserte diagnostiske verktøy kan bidra til bedre forståelse og håndtering av smerter i knehasen.

Personaliserte treningsprogrammer

Personaliserte treningsprogrammer basert på individuell biomekanikk og treningshistorie kan bidra til mer effektive forebyggende tiltak. Disse programmene kan tilpasses for å møte hver enkelt løpers behov og utfordringer.

Forskning på rehabiliteringsmetoder

Pågående forskning på nye rehabiliteringsmetoder og behandlinger, som bruk av biologiske preparater og innovative fysioterapiteknikker, kan gi nye løsninger for løpere som opplever smerter i knehasen.

Konklusjon

Smerter i knehasen etter løping er en vanlig plage blant løpere, men med riktig diagnose, behandling og forebyggende tiltak kan de fleste komme tilbake til løping uten langvarige problemer. Det er viktig å lytte til kroppen, ta nødvendige pauser, og søke profesjonell hjelp ved vedvarende smerter. Gjennom forståelse av årsaker, symptomer og behandling kan løpere ta bedre vare på knærne sine og nyte fordelene av løping i mange år fremover.

Referanser

Om forfatteren