Smerter i knehasen etter løping

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Å oppleve smerte i knehasen under og etter løping kan være et symptom på et mer alvorlig problem, for eksempel senebetennelse eller en Baker’s cyste. Lær mer om smerter i knehasen etter løping og mulige årsaker til smerten.

Tendinitt

Dine legg-, popliteal- og hamstringsener er bak kneet og rett over leggen. Overtrening, økt løpelengde for raskt og løping i et høyere tempo, kan forårsake senebetennelse eller betennelse i disse senene. Stramme muskler kan også bidra til senebetennelse. Symptomer inkluderer smerte, hevelse over den berørte senen og stivhet i kneet. Hvis senebetennelse ignoreres, kan det føre til små rifter i leggen, popliteal eller hamstringsener. Dette kan svekke den berørte senen ytterligere, og øke risikoen for en fullstendig ruptur.

Popliteal muskelbelastning

Poplitealmuskelen din er en liten muskel bak kneet og rett over leggen. En artikkel publisert i 2004 i tidsskriftet «The Physician and Sportsmedicine» rapporterer at anstrengende aktiviteter, som for eksempel løping i utforbakke, kan føre til at denne muskelen rives uventet. Symptomer inkluderer smerte og trykk bak kneet, muskelsvakhet og hevelse. Løping og andre aktiviteter med høy effekt vil sannsynligvis forverre symptomene dine.

Bakers cyste

I og rundt kneleddet ditt har du leddvæske og bursa-sekker som hjelper til med å holde kneet jevnt i bevegelse. En Baker’s cyste, eller popliteal cyste, er når du utvikler en overdreven mengde leddvæske i bursa-sekken bak kneet. Symptomer inkluderer leddstivhet, hevelse og smerte. Du kan også utvikle en merkbar bule på baksiden av kneet.

Andre årsaker

Andre årsaker til smerte bak kneet og over leggen inkluderer en meniskrivning, kneleddgikt, nervepåvirkning og arterieklemming. En meniskavrivning er når brusken i kneet ditt er revet, og leddgikt er når det slites bort. Med en meniskrivning og leddgikt kan du også oppleve gnissing av kneet med bevegelse. Nervestøt og arterieklemming er når nerver eller blodårer bak kneet komprimeres. Foruten knesmerter, kan komprimerte nerver eller arterier føre til nummenhet og muskelsvakhet i kneet og leggen.

Behandling av smerter bak kneet

For å redusere smerten bak kneet, slutt å løpe, ise det berørte området, bruk en kompresjonsinnpakning og hev kneet. Ta smertestillende medisiner, for eksempel acetaminophen, hvis smerten vedvarer. Tøying kan også bidra til å lindre smerter forbundet med senebetennelse og nerveklemming. Andre behandlinger legen din kan anbefale inkluderer kortikosteroidinjeksjoner, massasjeterapi, fysioterapi og kirurgi. I tillegg kan en alvorlig Bakers cyste må dreneres hvis den ikke reagerer på ikke-kirurgiske behandlinger.

Forebygging

Tøye etter løping for å opprettholde normal fleksibilitet i beinmusklene. For å unngå kneskader og overtrening, øk distansen du løper med ikke mer enn 5 prosent hver uke, kanskje enda mindre økning i perioder. Ytterligere forebyggende tiltak inkluderer bruk av knestøtte, løping i flatt terreng og styrking av beinmusklene.

Relaterte artikler:

Overbelastning hamstring

Hvordan tøye hamstring

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren