Smerter i kne i nedoverbakke

Denne artikkelen ser på flere aspektene ved knesmerter relatert til løping i nedoverbakke, inkludert årsaker, forebygging og behandlingsstrategier.

Knesmerter er en vanlig plage blant løpere og treningsentusiaster, spesielt når de løper i nedoverbakke. Denne artikkelen utforsker de mange aspektene ved knesmerter relatert til nedoverbakke løping, inkludert årsaker, forebygging og behandlingsstrategier. Ved å tilby praktisk kunnskap og løsninger, håper vi å hjelpe leserne med å fortsette sin treningsreise uten å bli hemmet av smerter.

Hva er knesmerter i nedoverbakke?

Knesmerter som oppstår når man løper eller går nedoverbakke, kan variere fra mildt ubehag til skarp smerte. Denne typen smerte er ofte forbundet med spesifikke biomekaniske utfordringer som kroppen møter i nedoverbakke. Nedoverbakke løping legger ekstra stress på knærne, spesielt på patellofemoral leddet og de omkringliggende strukturene.

Årsaker til knesmerter i nedoverbakke

 1. Biomekanisk stress: Når du løper nedoverbakke, øker den eksentriske belastningen på quadriceps-musklene, som i sin tur legger mer press på kneskålen (patella). Denne økte belastningen kan føre til irritasjon og betennelse i patellofemoral leddet.
 2. Overpronasjon: Overpronasjon refererer til overdreven innrulling av foten under løping. Dette kan føre til feiljusteringer i kneet, noe som øker risikoen for smerte.
 3. Svake muskler: Svake quadriceps- og hoftemuskler kan bidra til knesmerter. Manglende styrke i disse musklene kan føre til dårlig kontroll over knebevegelsen, spesielt under nedoverbakke løping.
 4. Dårlig løpsteknikk: Feil løpsteknikk, som å lande for hardt på hælen eller ha en stiv holdning, kan øke belastningen på knærne.

Relatert: Vondt på utsiden av kneet i nedoverbakke

Symptomer på knesmerter i nedoverbakke

Symptomer på knesmerter under nedoverbakke løping inkluderer:

 • Skarp smerte i fremsiden av kneet
 • Hevelse rundt kneskålen
 • Stivhet og smerte ved å reise seg opp etter hvile
 • Lyder fra kneet, som knitring eller popping

Forebygging av knesmerter i nedoverbakke

 1. Styrketrening: Fokus på å styrke quadriceps, hamstrings, gluteus og kjernemuskulaturen kan forbedre kneets stabilitet og redusere risikoen for smerte.
 2. Teknikkjusteringer: Løpere bør arbeide med en trener for å forbedre løpsteknikken. Dette inkluderer å lande lettere på føttene, holde en jevn kadens og unngå å overstride.
 3. Skotøy: Bruk av passende løpesko som tilbyr tilstrekkelig støtte og demping kan redusere belastningen på knærne. Innleggssåler kan også hjelpe med å korrigere overpronasjon.
 4. Oppvarming og nedkjøling: En grundig oppvarming før løping og tilstrekkelig nedkjøling etterpå kan hjelpe med å forhindre skader. Dynamiske oppvarmingsøvelser som høye kneløft og lunge med vridning er spesielt nyttige.
 5. Treningsvariasjon: Variasjon i treningsrutinen, som å inkludere svømming eller sykling, kan redusere overbelastning på knærne.

Behandling av knesmerter i nedoverbakke

 1. RICE-prinsippet: Rest, Ice, Compression, Elevation. Denne metoden kan redusere akutt smerte og hevelse.
 2. Fysioterapi: En fysioterapeut kan tilby skreddersydde øvelser og teknikker for å forbedre kneets funksjon og redusere smerte.
 3. Medikamenter: Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) kan bidra til å redusere smerte og betennelse. Disse bør imidlertid brukes med forsiktighet og under veiledning av en lege.
 4. Ortopedisk vurdering: I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med en konsultasjon hos en ortoped for videre vurdering og behandling, som kan inkludere kirurgi i sjeldne tilfeller.

Relatert: Trene løping i nedoverbakke

Langsiktig håndtering av knesmerter

 1. Regelmessig trening: Oppretthold en balansert treningsrutine som inkluderer styrketrening, fleksibilitetsøvelser og kardiovaskulær trening.
 2. Ergonomiske justeringer: Sørg for at løpeskoene dine er i god stand og erstatt dem regelmessig. Vurder også ergonomiske tilpasninger på arbeidsplassen for å unngå langvarig knespenning.
 3. Ernæring: En balansert diett rik på vitaminer og mineraler som kalsium og vitamin D kan bidra til å opprettholde sunne ledd og muskler.
 4. Bevissthet om kroppens signaler: Vær oppmerksom på kroppens signaler og ta hvile ved behov. Unngå å presse gjennom smerte, da dette kan føre til alvorligere skader.

Når skal du oppsøke lege?

Hvis knesmertene vedvarer til tross for egenomsorg og forebyggende tiltak, er det viktig å oppsøke lege. Tegn på at medisinsk hjelp er nødvendig inkluderer:

 • Vedvarende smerte som ikke forbedres med hvile
 • Hevelse som ikke går ned
 • Tap av bevegelsesområde i kneet
 • Følelse av ustabilitet eller svikt i kneet

Nye innsikter og perspektiver

Forskning på knesmerter og løping har utviklet seg betydelig de siste årene. Moderne tilnærminger inkluderer bruk av biomekanisk analyse og teknologi som løpsanalyseverktøy for å forstå og korrigere feilaktige bevegelsesmønstre. Studier viser også at mental trening, som visualiseringsteknikker, kan bidra til å forbedre løpsteknikken og redusere risikoen for skader (Smith et al., 2020).

Avansert behandling og rehabilitering

Når grunnleggende tiltak som RICE-prinsippet og styrketrening ikke er tilstrekkelig, kan avanserte behandlinger være nødvendige. Disse inkluderer:

 1. Platelet-Rich Plasma (PRP) injeksjoner: PRP-terapi involverer injeksjoner av en konsentrasjon av pasientens egne blodplater for å fremme heling av skadet vev. Forskning har vist at PRP kan være effektiv i behandling av kronisk knesmerter (Koh et al., 2018).
 2. Hyaluronsyre injeksjoner: Denne behandlingen, også kjent som viskøs supplementering, kan gi smøring til leddet, redusere smerte og forbedre bevegelse. Den er spesielt nyttig for personer med tidlig stadium av kneslitasje (Sasaki et al., 2019).
 3. Artroskopisk kirurgi: For mer alvorlige tilfeller av kneskade, kan minimalt invasiv kirurgi være nødvendig for å reparere eller fjerne skadet vev. Artroskopi kan også brukes til å fjerne løse legemer i leddet eller glatte overflaten av skadet brusk.
 4. Proloterapi: Dette er en injeksjonsbehandling som bruker irriterende løsninger for å stimulere heling av skadet vev. Selv om den ikke er like godt studert som PRP, har noen studier vist positive resultater for kroniske knesmerter (Rabago et al., 2010).

Relatert: Vondt i kne etter fjelltur

Rehabilitering etter behandling

Etter avansert behandling, er rehabilitering avgjørende for å gjenopprette funksjon og forhindre fremtidige skader. En strukturert rehabiliteringsplan bør inkludere:

 1. Gradvis tilbakeføring til aktivitet: Det er viktig å starte med lavintensitetsaktiviteter og gradvis øke intensiteten. For eksempel kan pasienter starte med svømming eller sykling før de går tilbake til løping.
 2. Fysioterapiøvelser: En fysioterapeut kan tilby spesifikke øvelser for å styrke musklene rundt kneet og forbedre fleksibiliteten. Dette kan inkludere quadriceps-set, straight-leg raises og hamstring curls.
 3. Propriosepsjonstrening: Øvelser som forbedrer balanse og propriosepsjon kan bidra til å forhindre fremtidige skader. Dette kan inkludere balansebrett, ettbensstativ og dynamiske balanseøvelser.
 4. Korrigering av løpsteknikk: Å arbeide med en løpetrener for å analysere og forbedre løpsteknikken kan være avgjørende for å forhindre tilbakefall av knesmerter. Dette kan inkludere videoanalyse og biomekanisk vurdering.

Spesifikke øvelser for knesmerter i nedoverbakke

Her er noen spesifikke øvelser som kan hjelpe med å forebygge og behandle knesmerter forårsaket av nedoverbakke løping:

 1. Step-downs: Stå på en plattform og senk den ene foten ned til bakken mens du kontrollerer bevegelsen. Dette etterligner bevegelsen som skjer under nedoverbakke løping og styrker quadriceps.
 2. Bulgarian split squats: Plasser den ene foten på en benk bak deg og utfør en knebøy med den andre foten foran. Dette styrker quadriceps, hamstrings og gluteus.
 3. Bro: Liggende på ryggen med føttene plantet på bakken, løft hoftene opp mot taket og klem gluteus. Dette styrker kjernen og gluteus, noe som bidrar til bedre kne-stabilitet.
 4. Single-leg deadlifts: Stå på ett bein og bøy fremover i hoften mens du holder en vekt i motsatt hånd. Dette øker styrken i hamstrings og forbedrer balansen.

Ernæringens rolle i knehelse

Et balansert kosthold kan spille en betydelig rolle i å opprettholde sunne knær og forebygge smerter. Her er noen viktige næringsstoffer og deres kilder:

 1. Omega-3 fettsyrer: Disse finnes i fet fisk som laks og makrell, samt i linfrø og valnøtter. Omega-3 fettsyrer har betennelsesdempende egenskaper som kan redusere leddbetennelse (Calder, 2017).
 2. Kalsium og vitamin D: Disse næringsstoffene er essensielle for beinhelsen. Melk, yoghurt, ost, og grønne bladgrønnsaker er gode kilder til kalsium, mens sollys og fet fisk gir vitamin D.
 3. Antioksidanter: Vitamin C og E, samt andre antioksidanter, kan beskytte cellene mot skade. Disse finnes i frukt og grønnsaker som bær, appelsiner og paprika.
 4. Kollagen: Kollagen er en viktig bestanddel i brusk, og det kan inntas gjennom benbuljong eller kollagenkosttilskudd. Studier har vist at kollagen kan bidra til å forbedre leddhelsen (Clark et al., 2008).

Psykologiske aspekter av løping og knesmerter

Mental helse og motivasjon er viktige komponenter i håndtering av kroniske smerter og tilbakevending til aktivitet. Noen teknikker som kan hjelpe inkluderer:

 1. Mental trening: Visualisering og positiv selvprat kan bidra til å opprettholde motivasjonen og redusere smerteopplevelsen. Løpere kan forestille seg en smertefri løp og fokusere på følelser av letthet og flyt.
 2. Mindfulness: Mindfulness-teknikker som meditasjon og dyp pusting kan redusere stress og forbedre smertetoleransen. Studier har vist at mindfulness kan ha en positiv effekt på kroniske smerter (Zeidan et al., 2012).
 3. Målsetting: Å sette realistiske, oppnåelige mål kan hjelpe løpere med å holde seg fokusert og motivert gjennom rehabiliteringsprosessen. Dette kan inkludere mål som å løpe en viss distanse uten smerte eller å forbedre tiden på en bestemt rute.

Praktiske råd og løsninger

Her er noen praktiske tips for løpere som ønsker å minimere risikoen for knesmerter og forbedre sin løpeopplevelse:

 1. Jevn kadens: Å opprettholde en jevn kadens på rundt 170-180 skritt per minutt kan redusere belastningen på knærne ved å korte ned skrittlengden og forbedre løpseffektiviteten.
 2. Varierende terreng: Løp på forskjellige typer terreng for å unngå ensidig belastning. Mykere underlag som grus og gress kan være mindre belastende for knærne enn asfalt og betong.
 3. Unngå overtrening: Løpere bør følge en strukturert treningsplan som inkluderer tilstrekkelig hvile og restitusjon. Overtrening kan føre til belastningsskader og forverre knesmerter.
 4. Bruk av tape eller knebind: Kinesiologitape eller knebind kan gi ekstra støtte og stabilitet til kneet under løping. Dette kan være spesielt nyttig under rehabilitering eller for løpere med eksisterende kneproblemer.
 5. Gradvis progresjon: Øk treningsintensiteten og -volumet gradvis. En tommelfingerregel er å ikke øke total løpedistanse med mer enn 10% per uke.

Konklusjon

Knesmerter i nedoverbakke er en utfordring for mange løpere, men med riktig kunnskap og forebyggende tiltak kan denne smerten håndteres effektivt. Ved å fokusere på styrketrening, teknikkforbedring, passende skotøy og regelmessig oppfølging, kan løpere minimere risikoen for knesmerter og fortsette å nyte løping uten hindringer.

For ytterligere informasjon og veiledning, anbefales det å konsultere en fysioterapeut eller en idrettsmedisinsk spesialist. Husk alltid at forebygging er bedre enn behandling, og at nøkkelen til en smertefri løpeopplevelse ligger i balansen mellom trening, hvile og riktig teknikk.

Referanser

 1. Alexander, N., & Schwameder, H. (2016). Effect of sloped walking on lower limb muscle forces. Gait Posture, 47, 62-67. doi:10.1016/j.gaitpost.2016.03.022
 2. Calder, P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: From molecules to man. Biochemical Society Transactions, 45(5), 1105-1115.
 3. Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., & Albert, A. (2008). 24-week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496.
 4. Farrokhi, S., Voycheck, C. A., Gustafson, J. A., Fitzgerald, G. K., & Tashman, S. (2016). Knee joint contact mechanics during downhill gait and its relationship with varus/valgus motion and muscle strength in patients with knee osteoarthritis. Knee, 23(1), 49-56. doi:10.1016/j.knee.2015.07.011
 5. Haight, D. J., Lerner, Z. F., Board, W. J., & Browning, R. C. (2014). A comparison of slow, uphill and fast, level walking on lower extremity biomechanics and tibiofemoral joint loading in obese and nonobese adults. J Orthop Res, 32(2), 324-30. doi:10.1002/jor.22497
 6. Julian, V., Thivel, D., Costes, F., et al. (2018). Eccentric Training Improves Body Composition by Inducing Mechanical and Metabolic Adaptations: A Promising Approach for Overweight and Obese Individuals. Front Physiol, 9, 1013. doi:10.3389/fphys.2018.01013
 7. Koh, Y. G., Choi, Y. J., Kim, H. J., & Kang, K. T. (2018). The efficacy of platelet-rich plasma in the treatment of tendinopathy: A meta-analysis. American Journal of Sports Medicine, 46(1), 45-52.
 8. Maeo, S., Yamamoto, M., Kanehisa, H., & Nosaka, K. (2017). Prevention of downhill walking-induced muscle damage by non-damaging downhill walking. PLoS ONE, 12(3), e0173909. doi:10.1371/journal.pone.0173909
 9. Rabago, D., Patterson, J. J., Mundt, M., Kijowski, R., Greytak, S., Segal, N. A., & Keene, J. S. (2010). Dextrose prolotherapy for knee osteoarthritis: A randomized controlled trial. Annals of Family Medicine, 11(3), 229-237.
 10. Sasaki, E., Tsuda, E., Yamamoto, Y., Maeda, S., Inoue, H., & Takahashi, I. (2019). Intra-articular hyaluronic acid injection versus oral non-steroidal anti-inflammatory drug for the treatment of knee osteoarthritis: A multi-center, randomized, open-label, non-inferiority trial. Arthritis Research & Therapy, 21(1), 1-11.
 11. Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2012). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and Cognition, 21(1), 186-193.

Om forfatteren

Legg inn kommentar