Smerter i hoften ved graviditet

Hvis du opplever smerter i hoften når du er gravid, er du ikke alene. Rundt 20 prosent av kvinner opplever noen form for hoftesmerter under graviditet. Lær mer om hva du kan gjøre for å lindre smerter i hoften under graviditet.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Smerter i hoften kan være fokusert på siden eller baksiden av hoften, eller i det generelle bekkenbelteområdet. Det kan føles verkende eller skarpt, og komme gradvis eller plutselig. Hoftesmerter kan starte når som helst under graviditeten, men det er mer sannsynlig at det oppstår i andre og tredje trimester når babyen vokser og kroppen forbereder seg på fødselen.

Kjerringråd mot smerter i hoften når du er gravid

Hvis hoftesmertene dine er spesielt alvorlige eller begrensende, kan du vurdere å besøke en kiropraktor eller fysioterapeut for en profesjonell evaluering. Sørg for å fortelle dem at du er gravid. Ellers er her noen ting du kan gjøre hjemme som kan hjelpe deg å føle deg bedre.

Yoga

Tøying kan bidra til å løsne stramme hofter og gi smertelindring. Yoga kan også være god trening i svangerskapet siden det er skånsomt og lite støtende. Visse former for yoga, inkludert «hot yoga», anbefales ikke under graviditet. Vær sikker og la instruktøren din vite at du er gravid hvis du velger å delta på yogatimer.

Cow pose

 • Plassere deg selv på alle fire med knærne spredt i hofteavstand fra hverandre, hoftene over knærne og skuldrene over håndleddene.
 • Slipp magen sakte ned mot matten, og bøy ryggraden.
 • Gå tilbake til en nøytral posisjon og gjenta.

Valgfritt: Du kan også sakte bevege deg rundt på alle fire, hvis det føles bra for deg.

Child’s pose

 • Ha tærne under og strekk armene ut foran deg.
 • Før hoftene bakover med knærne spredt litt bredere enn før.
 • Hvile hodet på bakken.

Valgfritt: Du kan også vippe fremover og bakover i denne posisjonen.

Angle’s pose

 • pdeg selv til en sittende stilling med bena bøyd til en sommerfugl, fotsålene berører hverandre.
 • Det er spesielt nyttig å løfte setet opp med et sammenbrettet teppe eller bolster for å gi magen ekstra plass.
 • Du kan holde deg høyt oppe eller gå frem med hendene mens du holder ryggraden oppreist. Ikke bøy ryggraden.

Varmt bad eller kompress

Du vil heller bruke varmt enn kaldt når du bruker temperaturbehandling for hoftesmerter. Varme bidrar til å bringe blodstrømmen til området. Det reduserer også leddstivhet og muskelspasmer.

For å bruke en varm kompress kan du bruke en varmepute eller en hjemmelaget kompress (fuktig håndkle dynket i varmt vann). Påfør i 10 til 15 minutter av gangen. Du bør ikke påføre varmeputen direkte på magen.

Når du bruker et varmt bad for smertelindring under graviditet, pass på at vannet ikke er for varmt. Det skal være varmt nok til at du ikke føler deg kald, men ikke så varmt at kroppstemperaturen stiger. Vurdere å tilsette ½ kopp Epsom-salter (magnesiumsulfat) for å frigjøre de stramme musklene.

Massasje

Partneren din kan massere visse områder rundt hoftene for å hjelpe til med å frigjøre smerte og trykk. Sertifisert massasjeutøver Isis Arjeta forklarer at sideliggende hofte- og benmassasje kan gjøres trygt hjemme.

 • Legg deg på siden med knærne og armene om en graviditetspute eller noen få separate puter.
 • La partneren din finne kanten av det trekantede korsbenet ditt, som er plassert på ryggen din. Se for deg en linje som går gjennom bekkenet fra hoftebenet til ryggen. Det er ditt trekantede korsben.
 • Trykk ned med håndflaten mot føttene. La dem samtidig strekke seg i motsatt retning med den andre håndflaten mot brystkassen.
 • Partneren din kan også fokusere direkte på hoftebenet, massere området med forsiktig trykk i en sirkulær eller gyngende bevegelse med nevene.
 • Gjenta massasje som ønsket på den andre siden av kroppen.

Relaterte artikler:

Smerter i navlen gravid

Smerter i korsryggen gravid

Referanser

Om forfatteren