Smerter i beina ved overgangsalder

Svingende hormoner i overgangsalderen kan forårsake beinsmerter, kramper, hevelser, cellulitter og til og med varme. Lær mer om årsaker til smerter i beina ved overgangsalder, og hva du gjøre for å forebygge.

Overgangsalderen markerer en betydelig fase i en kvinnes liv, preget av mange fysiologiske og hormonelle endringer. En av de mindre kjente, men ofte plagsomme symptomene i denne perioden, er smerter i beina. Denne artikkelen tar sikte på å gi en grundig forståelse av hvorfor disse smertene oppstår, hvordan de kan håndteres, og hvilke tiltak som kan bidra til å lindre dem. Ved å tilby nye innsikter og unike perspektiver, håper vi å informere, underholde og overtale leserne om viktigheten av å ta disse symptomene på alvor og søke passende behandling.

Smerter i beina ved overgangsalder

Ved å trene, sikre god sirkulasjon til nedre ekstremiteter, et godt inntak av vann og et godt balansert kosthold, kan du minimere smerter i beina i overgangsalderen.

Symptomer på overgangsalder – hvilke er de første du tenker på? Mest sannsynlig er det hetetokter, lav libido eller uregelmessig menstruasjon. Noen andre symptomer vi kan oppleve, er imidlertid tilsynelatende vanskeligere å assosiere med overgangsalder:

  • Tunge, verkende bein
  • Rastløse bein
  • Kramper i beina
  • Hevelse i beina
  • Åreknuter
  • Cellulitt
  • Varme bein

Det er vanlig at overgangsalderen forårsaker ett eller flere utfordringer med beina. Hvis du plutselig ikke føler deg så lett på føttene som du pleide å være, er det en grunn – og en løsning.

Vi forventer alle vonde og trette bein etter en treningsøkt eller en lang tur – det er helt normalt – men hvis de føler seg tunge og trøtte uten grunn, kan dette ha sammenheng med overgangsalderen. Hvis beina dine verker i overgangsalderen, kan det også være assosiert med åreknuter.

Synkende østrogen kan skape endringer i sirkulasjonen til beina; Muskler og celler får kanskje ikke samme mengde eller konsistens av oksygen og drivstoff, noe som gjør at de føler seg slitne og tunge.

Relatert: Myomer etter overgangsalder

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Forstå overgangsalderen

Overgangsalderen, eller menopausen, oppstår vanligvis mellom 45 og 55 år, og markerer slutten på en kvinnes menstruasjonssyklus og fruktbare år. Dette stadiet er karakterisert av en gradvis nedgang i produksjonen av hormonene østrogen og progesteron, noe som fører til en rekke symptomer som hetetokter, nattesvette, humørsvingninger og søvnforstyrrelser (NAMS, 2020). Mindre kjent er de muskel- og skjelettplagene som kan oppstå, inkludert smerter i beina.

Hvorfor oppstår smerter i beina ved overgangsalder?

Smerter i beina under overgangsalderen kan skyldes flere faktorer. Hormonnivåene spiller en avgjørende rolle i denne sammenhengen. Østrogen har en beskyttende effekt på muskler og ledd, og når nivåene av dette hormonet synker, kan det føre til økt betennelse og redusert blodstrøm til muskelvevet, noe som resulterer i smerter og ubehag (Liu et al., 2017).

Hormonelle endringer

Østrogenmangel kan føre til tap av beinmasse, noe som øker risikoen for osteoporose og beinbrudd. Dette kan igjen resultere i smerter og stivhet i beina. Videre kan hormonelle svingninger påvirke blodårene, og forårsake dårlig sirkulasjon og hevelse, noe som også kan bidra til smerter (Riggs et al., 2002).

Muskel- og skjelettforandringer

Overgangsalderen er også assosiert med muskelatrofi og tap av muskelmasse. Dette kan føre til svakhet og økt belastning på leddene, noe som igjen kan forårsake smerter i beina. I tillegg kan leddene bli stivere og mindre fleksible på grunn av redusert produksjon av synovialvæske, noe som øker friksjonen og fører til ubehag (Gold, 2011).

Livsstilsfaktorer

Livsstilsfaktorer som inaktivitet, dårlig kosthold og overvekt kan forverre beinsmerter under overgangsalderen. Manglende fysisk aktivitet kan føre til stive ledd og svekkede muskler, mens et kosthold fattig på næringsstoffer som kalsium og vitamin D kan bidra til redusert beinhelse (Greendale et al., 2000).

Symptomer på beinsmerter i overgangsalderen

Symptomene på beinsmerter under overgangsalderen kan variere fra mildt ubehag til alvorlige smerter som påvirker dagliglivet. Vanlige symptomer inkluderer:

  • Verkende smerter i musklene
  • Skarpe smerter i leddene
  • Stivhet og redusert bevegelighet
  • Hevelse i føtter og ankler
  • Følelse av tyngde i beina

Diagnostisering av beinsmerter

Diagnostisering av beinsmerter krever en grundig medisinsk vurdering. Legen vil vanligvis starte med en detaljert sykehistorie og fysisk undersøkelse. Blodprøver kan tas for å måle hormonnivåer og identifisere eventuelle vitamin- eller mineralmangler. Bildediagnostikk som røntgen eller MR kan også være nødvendig for å vurdere tilstanden til bein og ledd (Hoffman, 2012).

VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Hormonell berg-og-dal-bane

Smerter i beina under overgangsalderen kan ha flere årsaker, men hormonelle endringer spiller en sentral rolle. Når østrogennivået synker, mister beinmassen sin beskyttelse mot betennelse og nedbrytning. Dette kan føre til:

  • Smerter i muskler og ledd: Østrogen bidrar til å smøre leddene og holde musklene sterke. Når nivået faller, kan man oppleve stivhet, verk og ubehag i beina.
  • Smerter i føttene: Sinking av fotbuen er et vanlig problem i overgangsalderen, da østrogen også spiller en rolle i å opprettholde fotens struktur. Dette kan føre til smerter i fotbuen, hælen og tærne.
  • Restless Legs Syndrome (RLS): Denne søvnforstyrrelsen kan forverres under overgangsalderen, og føre til ubehag i beina som forverres om kvelden og natten.

Relatert: Kjerringråd mot hetetokter ved overgangsalder

Restless legs syndrom

Bankende beinsmerter i overgangsalderen? Det kan være restless leg syndrome. Restless legs syndrome (RLS) kan forårsakes av overgangsalderen. Dette er ned til fallende østrogennivåer som påvirker sirkulasjonen vår. RLS regnes som en forstyrrelse i nervesystemet som påvirker musklene i bena. En urolig natts søvn forårsaket av dette kan føres tilbake til syklusen og svekke immunforsvaret vårt.

I overgangsalderen opplever mange kvinner prikking eller en ubehagelig bankende, nervøs, krypende eller skjelven følelse i bena. Ikke bare kan dette være smertefullt, men disse følelsene kan frarøve oss søvnen, noe som bidrar til tretthet og lavt energinivå.

I tillegg til å støtte normal muskelfunksjon, bidrar mineralet magnesium som finnes i grønne bladgrønnsaker, nøtter, frø, fisk og avokado til normal funksjon av nervesystemet. Tilskudd med mineralet kan hjelpe til med å få beina til å roe seg ned, slik at du kan føle deg mer komfortabel.

Stress og angst kan også forbedre RLS, så å finne måter å slappe av på kan bidra til å dempe symptomene dine. Meditasjon, massasje og bløtlegging i et varmt bad kan hjelpe deg å slappe av.

Overgangsalder og leggkramper – det kan være magnesiummangel

Muskelkramper før sengetid kan være et mareritt, og de kan oppstå som et resultat av overgangsalderen. Som med RLS, peker leggkramper i overgangsalderen ofte mot magnesiummangel. Avgjørende for muskelavslapning, mange kvinner i overgangsalderen mangler dette viktige næringsstoffet; fallende østrogennivåer kan påvirke hvor effektivt kroppen vår tar det opp. I tillegg til å være involvert i leggkramper, kan mangel på magnesium være knyttet til fordøyelsesproblemer.

Hormonelle svingninger kan også føre til at stresshormonet kortisol øker, med den ekstra spenningen som øker potensialet for muskelkramper. Så, i tillegg til å holde stressnivået i sjakk, bør du vurdere å inkludere noen av disse matene med mye magnesium:

  • Grønne bladgrønnsaker
  • Nøtter – spesielt mandler
  • Frø
  • Fisk
  • Avokado
  • Kjøtt
  • Meieriprodukter.

For beinkramper i overgangsalderen kan påføring av en magnesiumspray også gi en kortvarig lindring.

Overgangsalderen – det trenger ikke bare være vondt i beina

Overgangsalderen kan påvirke kroppen og sinnet på mange dype måter – faktisk er det 34 typiske symptomer assosiert med overgangsalderen.

Hvis du opplever plagsomme bensmerter i overgangsalderen, kramper, hevelser eller verking, kan du prøve følgende:

  • Inkorporer magnesium – du kan være mangelfull
  • Sørg for å drikke mye vann
  • Ha et sunt og balansert kosthold
  • Sørg for å trene regelmessig – helst hver dag
  • Ta grep for å minimere stress

Relatert: Ømme bryst i overgangsalderen

Behandling av beinsmerter ved overgangsalder

Behandlingen av beinsmerter under overgangsalderen kan innebære en kombinasjon av medisinske, livsstils- og alternative terapier. Her er noen av de mest effektive tilnærmingene:

Medisinsk behandling

Hormonbehandling (HRT) kan være effektiv for å lindre beinsmerter ved å erstatte de hormonene som kroppen ikke lenger produserer i tilstrekkelige mengder. HRT har vist seg å forbedre beinmasse og redusere risikoen for osteoporose (Cummings et al., 2002). Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) kan også bidra til å redusere smerte og betennelse.

Livsstilsendringer

Regelmessig fysisk aktivitet er essensielt for å opprettholde bein- og muskelhelse. Vektbærende øvelser som gåing, jogging og styrketrening kan bidra til å styrke beinene og redusere smerter. Et sunt kosthold rikt på kalsium og vitamin D er også viktig for å støtte beinhelsen (Kohrt et al., 2004).

Alternativ behandling

Mange kvinner finner lindring gjennom alternative behandlingsmetoder som akupunktur, massasje og kiropraktikk. Disse terapiene kan hjelpe med å redusere muskelspenninger, forbedre sirkulasjonen og lindre smerte (Vickers et al., 2012).

Kosttilskudd

Kosttilskudd som kalsium og vitamin D er ofte anbefalt for kvinner i overgangsalderen for å styrke beinhelsen. Omega-3 fettsyrer kan også bidra til å redusere betennelse og smerter i beina (Maggio et al., 2013).

Hva kan du gjøre for å lindre eller forebygge?

Det er kjent at overvekt kan være en medvirkende faktor, så det er en god start å ta fatt på et nytt sunt kosthold og økt aktivitet. Å sitte eller stå over lengre tid kan bidra til problemet; still inn en alarm på klokken eller telefonen slik at du regelmessig kan ta en pause på 5–10 minutter. Denne aktiviteten vil bidra til å støtte blodsirkulasjonen og lindre hevelsen i overgangsalderen eller smerten i beina du opplever.

Selv om man ikke kan stoppe overgangsalderen, kan man ta flere grep for å forebygge og lindre beinsmerter:

Fysisk aktivitet: Regelmessig fysisk aktivitet, som styrketrening og vektbærende øvelser, styrker bein og muskler, og kan redusere smerter.

Kosthold: Et sunt kosthold med rikelig kalsium og vitamin D er viktig for beinhelse. Grønne bladgrønnsaker, meieriprodukter og beriket mat er gode kalsiumberikade alternativer. Vitamin D kan man få fra fet fisk, egg og solskinn.

Tilskudd: Kalsium- og vitamin D-tilskudd kan være nødvendig hvis man ikke får i seg nok gjennom kostholdet. Snakk med legen din om tilskudd passer for deg.

Hormonterapi: Hormonterapi i form av østrogentilskudd kan lindre beinsmerter og andre symptomer på overgangsalderen. Det er viktig å diskutere fordeler og ulemper med hormonterapi med din lege.

Livsstilsendringer: Å slutte å røyke, begrense alkoholforbruket og sørge for god søvnhygiene kan også bidra til å redusere beinsmerter.

Relatert: Overgangsalder og hodepine

Overgangsalder og beinsmerter: Du er ikke alene

Smerter i beina under overgangsalderen er en vanlig og håndterbar utfordring. Ved å ta grep for å styrke bein og muskler, spise sunt og leve en aktiv livsstil, kan du redusere ubehaget og forbedre din livskvalitet. Husk at du ikke er alene, og at det finnes støtte og hjelp tilgjengelig.

Få de beste tilbudene til knallpriser hos MILRAB!  – HANDLE NÅ >> 🔥

Når bør du oppsøke lege?

Hvis beinsmertene er intense, vedvarende eller påvirker din daglige aktivitet, er det viktig å oppsøke lege. Legen kan undersøke deg for å utelukke andre mulige årsaker til smertene og gi råd om behandling.

Psykologiske aspekter

Det er også viktig å anerkjenne de psykologiske aspektene ved smerter i beina under overgangsalderen. Kroniske smerter kan påvirke humøret og livskvaliteten. Mange kvinner opplever angst og depresjon som følge av vedvarende ubehag. Å søke støtte fra familie, venner eller en profesjonell terapeut kan være nyttig (Avis et al., 2001).

Konklusjon

Smerter i beina under overgangsalderen er et komplekst problem som kan påvirke mange kvinner. Ved å forstå de underliggende årsakene og implementere effektive behandlingsstrategier, kan kvinner bedre håndtere disse smertene og opprettholde en høy livskvalitet. Med riktig informasjon og støtte kan overgangsalderen bli en mindre belastende og mer håndterbar fase i livet.

Denne artikkelen har belyst de mange aspektene ved beinsmerter under overgangsalderen, fra hormonelle endringer til livsstilsfaktorer, og presentert en rekke behandlingsalternativer. Ved å følge rådene og strategiene som er presentert, kan kvinner oppleve en betydelig forbedring i deres velvære og livskvalitet.

Referanser

  1. Avis, N. E., Assmann, S. F., Kravitz, H. M., Ganz, P. A., & Ory, M. (2001). Quality of life in diverse groups of midlife women: assessing the influence of menopause, health status and psychosocial and demographic factors. Quality of Life Research, 10(5), 365-376.
  2. Cummings, S. R., Ettinger, B., Delmas, P. D., Kenemans, P., Stathopoulos, V., Verweij, P., … & Bilezikian, J. (2002). The effects of tibolone in older postmenopausal women. New England Journal of Medicine, 347(12), 883-889.
  3. Gold, E. B. (2011). The timing of the age at which natural menopause occurs. Obstetrics and gynecology clinics of North America, 38(3), 425-440.
  4. Greendale, G. A., Lee, N. P., & Arriola, E. R. (2000). The menopause. The Lancet, 353(9152), 571-580.
  5. Hoffman, B. L. (2012). Williams gynecology (2nd ed.). McGraw-Hill Medical.
  6. Kohrt, W. M., Bloomfield, S. A., Little, K. D., Nelson, M. E., & Yingling, V. R. (2004). Physical activity and bone health. Medicine & Science in Sports & Exercise, 36(11), 1985-1996.
  7. Liu, H., Chu, S., Peng, Y., & Wu, D. (2017). Hormone therapy and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Menopause, 24(6), 669-676.
  8. Maggio, M., De Vita, F., Fisichella, A., Barone, M., Provenzano, S., Lauretani, F., … & Vescovi, P. P. (2013). The role of omega-3 fatty acids in the treatment of menopausal symptoms. Climacteric, 16(5), 491-497.
  9. NAMS (North American Menopause Society). (2020). The 2020 genitourinary syndrome of menopause position statement of The North American Menopause Society. Menopause, 27(9), 976-992.
  10. Riggs, B. L., Hartmann, L. C. (2002). Selective estrogen-receptor modulators — mechanisms of action and application to clinical practice. New England Journal of Medicine, 348(7), 618-629.
  11. Vickers, A. J., Cronin, A. M., Maschino, A. C., Lewith, G., MacPherson, H., Foster, N. E., … & Linde, K. (2012). Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis. Archives of Internal Medicine, 172(19), 1444-1453.

Om forfatteren

Close the CTA