Smerter etter maraton

Det vil i de aller fleste tilfeller gjøre vondt etter et maraton. Lær mer om hvordan du skal tolke smertene du har etter et maraton, og hvilke tiltak du må iverksette.

Smerter i muskulatur og ledd etter maraton

Drøye 42 kilometer løping, der mange av kilometerne har gått på asfalt, setter sine spor hos alle løpere. Maraton er en enorm påkjenning på muskulatur, ledd og leddbånd, og det vil være normalt å ha smerter etter et slikt løp. Smertene vil i all hovedsak stamme fra muskulaturen, og da spesielt legger, lår og muskulaturen i og rundt føttene. Det er heller ikke uvanlig å være stiv og støl i skuldrene, avhengig av hvilken løpestil du har, og i hvilken grad du har greid å slappe av i muskulaturen der det er mulig. Du vil antakelig også kjenne det i knær og andre ledd, i form av verkende smerter. Smertene du har i muskulatur og ledd etter maraton er normalt, fordi du har en masse små avrivninger i muskulaturen, som må få tid til å leges.

Mer diffuse smerter etter maraton

Vær på vakt dersom du har stikkende og mer intense smerter etter du har løpt maraton. Disse smertene kan også være en indikasjon på avrivninger i muskulaturen, men mer alvorlig enn de små avrivningene du normalt får når du løper. Vær også oppmerksom på smerter i knær og ledd. Dette trenger ikke være intense smerter, og det er viktig at du følger med på utviklingen av disse i ukene etter maraton. Vær også spesielt oppmerksom på smerter på steder du vanligvis ikke har vondt, og følg med på utviklingen av disse. Skader kan ofte komme snikende, og når det først begynner å gjøre vondt, kan du allerede ha en langt fremskreden skade. Derfor de 3-4 ukene etter maraton ekstremt viktig med tanke på å restituere og bringe kroppen tilbake til normalmodus igjen.

Smerter etter maraton

Ikke stress med å komme tilbake til normal trening igjen etter et maraton! Det kan koste deg dyrt i form av skader. La kroppen få den tiden den treninger for å hente seg inn igjen. Det har du alt å vinne på! Vanligvis vil muskel- og leddsmerter gå over av seg selv når du lar kroppen får hvile og har en gradvis tilvenning til normal trening igjen. Har du smerter etter maraton som vedvarer, ta kontakt med spesialist på idrettsmedisin. Vær oppmerksom på at det er lang ventetid dersom du gjør dette gjennom fastlegen og det offentlige.

Relaterte artikler:

10 tips for å forebygge skader ved løping

Restitusjon etter maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar