Slim i halsen og kreft

Å kjenne til varseltegnene på strupekreft kan føre til en tidlig diagnose og mulig kur. Strupekreft, eller kreft i strupehodet, er den nest vanligste kreften i hode og nakke. Lær mer om symptomer på kreft i halsen.

Strupen, eller stemmeboksen, er strukturen i nakken som luft passerer gjennom på vei til lungene. Luft som passerer ut gjennom stemmebåndene lar oss snakke, og en del av strupehodet kalt epiglottis stenger luftveiene når vi svelger for å forhindre kvelning.

Røyking er den største risikofaktoren for strupekreft, som er mest vanlig blant menn mellom 50 og 60 år. Selv om menn har mye større sannsynlighet for å få strupekreft, begynner forekomsten hos kvinner å øke.

Strupekreft: Kjenne til symptomene

På grunn av nye diagnostiske verktøy og fremskritt innen behandling, kan larynxkreft kureres hvis den oppdages i tidlige stadier. Noen tidlige advarselstegn på larynxkreft inkluderer:

En endring i stemmen din. Fordi de fleste strupekreftformer starter på stemmebåndet, er en endring i stemmen din et viktig og merkbart tidlig varselsymptom. Hver gang du har en endring i stemmen din som varer mer enn tre uker, trenger du virkelig å kontakte en spesialist som kan se på strupehodet ditt.

Klump i nakken. Hvis strupekreften har spredt seg til noen av lymfekjertlene i nakken, kan det første tegnet være en kul på siden av halsen.

Smerter i halsen. En vedvarende sår hals eller en følelse av at noe stikker i halsen som ikke går bort kan være et tegn på strupekreft over stemmebåndene.

Føler at du trenger å hoste. Konstant irritasjon i halsen og følelsen av at du må hoste eller rense halsen for slim kan være et tidlig kreftsymptom.

Pusteproblemer. En støyende type pust kalt stridor kan oppstå hvis åpningen mellom stemmebåndene er innsnevret av en strupekreft.

Vanskeligheter med å svelge. En større strupekreft kan begrense åpningen av spiserøret og føre til at mat setter seg fast eller kommer opp igjen.

Øresmerter. Noen ganger kan smerter i halsen merkes i øret. Dette kalles “referert” smerte og kan være et av de oversett symptomene på strupekreft.

Problemer med å puste. Strupekreft som påvirker bevegelse av stemmebånd eller en svært omfattende kreft kan forårsake pustevansker.

Vekttap. Utilsiktet vekttap kan signalisere en underliggende kreft.

Strupekreft: Hvordan diagnosen stilles

Siden vanlige halsundersøkelser ikke gir en god oversikt over strupehodet (plassert under baksiden av tungen), er den eneste måten å diagnostisere strupekreft tidlig med et lite speil plassert på baksiden av tungen, eller med en fiberoptikk laryngoskop (et tynt, fleksibelt skop som går ned på baksiden av halsen). Begge undersøkelsene kan gjøres hos en spesialist. Hvis halsspesialisten ser et mistenkelig område i strupehodet, vil et stykke vev bli tatt for en biopsi. Dette gjøres med lokal eller generell anestesi.

Strupekreft: finne stadiet kreften er i

Når en diagnose av strupekreft er stilt, må legen din bestemme kreftstadiet for å planlegge behandlingen. Den tradisjonelle tilnærmingen for å bestemme iscenesettelse er å bruke avbildningsstudier som computertomografi (CT) eller magnetisk resonansavbildning (MRI).

En ny måte å få et bilde av strupekreft er med positronemisjonstomografi/computertomografi (PET/CT). En PET-skanning kan oppdage svært små områder med kreft og blir en viktig del av planleggingen av behandlingen. Det gir en bedre sjanse til å starte med den beste behandlingsplanen for hver enkelt pasient.

Relaterte artikler:

Hvite flekker i huden kreft

Kreft i munnen symptomer

Referanser

Om forfatteren