Slim i halsen etter forkjølelse

Slim danner et beskyttende lag i visse deler av kroppen. Lær mer om hvordan du skal bli kvitt overflødig slim i halsen etter forkjølelse.

Slim i halsen

Slim blir produsert i lungene og nedre luftveier. Det merkes mest når en man er akutt syk eller har en langvarig medisinsk tilstand. Slim danner et beskyttende lag i visse deler av kroppen, selv når en person er frisk. Slim hindrer disse områdene fra å tørke ut og hjelper til med å forsvare seg mot inntrengerne, inkludert virus og bakterier. Selv om en sunn kropp krever noe slim, kan for mye være ubehagelig.

Overskudd av slim kan være forårsaket av:

  • infeksjoner, for eksempel forkjølelse eller influensa
  • allergi
  • irritasjon i nese, svelg eller lunger
  • fordøyelsesforhold, for eksempel gastroøsofageal reflukssykdom
  • røyking tobakk produkter
  • lungesykdommer, for eksempel lungebetennelse, lungekreft, cystisk fibrose eller kronisk obstruktiv lungesykdom

Hvordan redusere slimproduksjon i halsen etter forkjølelse

Å drikke væske, holde hodet høyt og bruke nesespray kan bidra til å bli kvitt slim i halsen etter forkjølelse. Å gjør følgende kan bidra til å eliminere overflødig slim i halsen.

Hold luften fuktig. Tørr luft irriterer nesen og halsen, og får mer slim til å dannes som smøremiddel. Å plassere en kjølende luftfukter på soverommet kan fremme bedre søvn, holde nesen klar og forhindre vondt i halsen.

Drikke rikelig med væske. Kroppen trenger å holde seg hydrert for å holde slim tynt. Når en person er syk med forkjølelse, kan det å drikke ekstra væske tynne ut slimet og hjelpe bihulene med å renne ut. Personer med allergier kan også oppleve at det å holde seg hydrert bidrar til å unngå overbelastning.

Påfør en varm, våt vaskeklut i ansiktet. Dette kan være et beroligende middel mot en dunkende bihulehodepine. Innånding gjennom en fuktig klut er en rask måte å returnere fuktighet til nese og svelg. Varmen vil bidra til å lindre smerter og trykk.

Hold hodet høyt. Når oppbyggingen av slim er spesielt belastende, kan det hjelpe å sove støttet opp på noen få puter eller i en liggestol. Å ligge flatt kan øke ubehaget, fordi det kan føles som om slim samler seg bakerst i halsen.

Ikke dempe en hoste. Det kan være fristende å bruke hosteundertrykkende midler når du opplever en irriterende, slim-fylt hoste. Hoste er imidlertid kroppens måte å holde sekreter ut av lungene og halsen.

Bli kvitt overflødig slim. Når slim kommer fra lungene inn i halsen, prøver kroppen sannsynligvis å fjerne det. Å spytte det ut er bedre enn å svelge det.

Bruk en saltholdig nesespray eller skyll. En saltvannsspray eller irrigator kan tømme slim og allergener fra nesen og bihulene. Se etter sterile sprayer som bare inneholder natriumklorid, og sørg for å bruke sterilt eller destillert vann.

Gurgling med saltvann. Dette kan berolige en irritert hals og kan bidra til å fjerne gjenværende slim. En teskje salt i et glass varmt vann kan gurgles flere ganger per dag.

Bruke eukalyptus. Eukalyptusprodukter pleier å dempe hoste og redusere slim. Noen få dråper eukalyptusolje kan også tilsettes en diffusor eller et varmt bad for å rense nesen.

Unngå røyking. Røyking og passiv røyking får kroppen til å produsere mer slim og slim.

Hold allergier i sjakk. Allergier kan føre til en rennende eller tett nese, i tillegg til overflødig slim.

Unngå irriterende stoffer. Kjemikalier, dufter og forurensning kan irritere nese, svelg og nedre luftveier. Dette får kroppen til å produsere mer slim.

Hold oversikt over matreaksjoner. Noen matvarer kan forårsake reaksjoner som etterligner allergi. De kan føre til at nesen løper og halsen klør, noe som kan føre til overflødig slim. Lag en oversikt over matvarer som utløser en økning i slim eller slim.

Unngå alkohol og koffein. Begge stoffene fører til dehydrering hvis de konsumeres for mye. Når slim og slim er et problem, drikk rikelig med varme, ikke-koffeinholdige drikker.

Ta et varmt bad eller dusj. Et dampfylt bad vil bidra til å løsne og fjerne slim i nese og svelg. Å ha varmt vann i ansiktet kan også gi lettelse fra bihuletrykk.

Å blåse nesen forsiktig. Det kan være fristende å fortsette å blåse til tykt slim kommer ut. Å gjøre det for kraftig kan imidlertid skade bihulene, noe som kan føre til smerter, press og muligens infeksjon.

Å spise rikelig med frukt. En studie fant at en diett rik på fiber fra frukt, og muligens soya, kan føre til færre luftveisproblemer knyttet til slim.

Unngå mat som forårsaker refluks. Sure oppstøt kan føre til en økning i slim og slim. Personer som er utsatt for halsbrann bør unngå utløse mat og spørre lege om riktig behandling.

Når du skal oppsøke lege

Antibiotika bør ikke tas for å behandle slim med mindre det er forskrevet av lege. Slim er vanligvis ikke en alvorlig bekymring. Mange tror at farget slim som kommer fra nesen indikerer en bakteriell infeksjon. Imidlertid kan det i stedet vise at immunforsvaret bekjemper et virus, eller at en person bare er dehydrert. Fordi gult eller grønt slim fra nesen ikke nødvendigvis signaliserer en bakteriell infeksjon, er det ikke sikkert at en person ikke trenger antibiotika basert på dette symptomet alene. Antibiotika kan ikke behandle virus, og overforbruk kan forårsake andre helseproblemer.

Relaterte artikler:

Hvordan bli kvitt dott i øret ved forkjølelse

Vondt i bihulene uten forkjølelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar