Skadeforebyggende øvelser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Sportsskader kan ha både kortsiktige og langsiktige konsekvenser, blant annet tap av styrke, utholdenhet og andre helsemessige konsekvenser.

Skadeforebyggende øvelser for å forebygge skader

Deltakelse innenfor idrett kan være en viktig årsak til skader hos unge mennesker. Skader kan ha både kortsiktige og langsiktige konsekvenser. En skade kan umiddelbart føre til at en må stoppe all aktivitet. Dette setter både gleden ved deltagelse og helsemessige fordeler av trening på vent. En skade som holder en utenfor aktivitet på lang sikt, kan også øke sjansene for å gå opp i vekt og få redusert utholdenhet.

Det er ikke alltid mulig å unngå skader når du driver med sport, spesielt fysisk kontaktsport. Deltakerne kan bidra til å beskytte seg selv ved å forberede seg riktig før og etter spill eller en øvelse ved å varme opp muskler og uttøying i etterkant.

Hvordan forebygge skader?

Enten aktiviteten er ski, løping eller lagspill som basketball eller fotball, holder tøying kroppen fleksibel. Dette kan redusere skader, spesielt i knærne og ankler. Å tøye etter aktivitet bør også være en del av en skadeforebyggingsplan. Før noen form for fysisk aktivitet, må kroppen varmes opp med litt lett trening. Å gå, jogge eller hoppe i noen minutter vil varme opp musklene.

Når musklene er varme, kan du gjennomføre disse øvelsene:

 • Utfall fremover. Knel på det ene kneet. Plasser det andre beinet i rett vinkel (kne rett over ankelen). Len deg fremover for å kjenne strekningen i det indre låret. Hold i 20 til 30 sekunder. Bytt bein.
 • Sideutfall. Stå med føttene langt fra hverandre. Bøy det ene beinet og len deg mot det kneet. Hold i 20 til 30 sekunder. Bøy og len deg mot motsatt bein.
 • Stående firkant (lår). Bruk en vegg eller stol for støtte. Løft en fot bak deg. Bruk hånden på samme side av kroppen til å gripe foten i ankelen og trekke den mot baken, og strekke låret. Hold knærne tette og hofter fremover. Hold i 20 til 30 sekunder, og slipp den deretter. Bytt bein.
 • Sete over hele lotus. Sett deg ned med sålene på føttene sammen foran deg. Trykk knærne mot gulvet. Plasser underarmene på innsiden av knærne. Skyv ned mens du lener deg mot bakken. Len deg frem fra hoftene. Hold i 20 til 30 sekunder.
 • Sidesete. Sett deg på gulvet med spredte bein. Hold fast på leggen på det ene benet med begge hender. Len deg fremover, hake til kne. Hold i 20 til 30 sekunder. Bytt bein.
 • Setetøying. Sitt med beina rett ut foran. Hold bein eller ankler, len deg fremover fra hoftene. Ta haken mot knærne. Hold i 20 til 30 sekunder.
 • Knær til brystet. Ligg på gulvet, bøy knærne og ta dem til brystet. Vipp forsiktig. Hold i 20 til 30 sekunder.

Gjenta de samme tøyeøvelsene etter hver treningsøkt for å hjelpe kroppen til å kjøle seg ned og øke fleksibiliteten mens musklene fremdeles er varme.

Tips for suksess

Anbefalingene inkluderer følgende:

 • Ikke gjør brå bevegelser når du tøyer. Å gjøre det kan forårsake skade.
 • Ta det rolig. Det er ingen konkurranse for å bli fort ferdig med øvelsene. Gå sakte frem for å få alle fordelene.
 • Hold deg i form året rundt. Det er en god idé å holde seg i form også utenom sesong, slik at du er klare for konkurranse når den starter opp igjen.
 • Bruk riktig utstyr du kan bruke. Utstyr som passer ordentlig og er designet spesielt for sporten som spilles, kan bidra til å redusere skader.
 • Ta skader på alvor. Hvis du allerede har en forstuing eller annen skade, må du ta kontakt med lege eller spesialist på idrettsskader før de utvikler seg og blir kroniske. Stopp med aktiviteten som bidro til skaden, inntil videre.

Relaterte artikler:

Hvordan løping gir deg skader

Trening som kan forebygge skader

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren