Sink og selen

Både sink og selen er nødvendig for sunn immunfunksjon, og viktige for å holde kroppen fri for vanlige sykdommer.

Sink og selen

Sink og selen er to sporstoffer som er nødvendige for menneskers helse. Hvert av disse mineralene spiller en viktig rolle i kroppen, og utilstrekkelige nivåer kan føre til en rekke helseproblemer. Både sink og selen er nødvendig for sunn immunfunksjon, noe som gjør disse næringsstoffene viktige for å holde kroppen fri for vanlige sykdommer.

Roller til sink og selen

Sink spiller roller i immunfunksjon, proteinsyntese, celledeling og sårheling. I tillegg er sink viktig for normal vekst og utvikling i barndommen og graviditeten. Selen er viktig for reproduksjon, skjoldbruskfunksjon, DNA-syntese og for å beskytte kroppen mot oksidativ skade og infeksjon.

Opprettholde sunn immunfunksjon

Sink hjelper med å holde hvite blodlegemer sunne, slik at de kan bekjempe infeksjoner og sykdommer. I tillegg har sink vist en viss effekt i å redusere symptomer på forkjølelse. En studie fra 2003 publisert bemerket at sink og selen begge er viktige for å modulere immunfunksjon. Selen er nødvendig for riktig funksjon av tre forskjellige typer immunsystemceller kjent som nøytrofiler, makrofager og såkalte naturlige killerceller.

Selen for skjoldbruskhelse

Skjoldbruskkjertelen har høyere konsentrasjoner av selen enn noe annet organ i kroppen. Derfor kan selenstatus være en viktig indikator på skjoldbruskkjertelsykdom. Skjoldbruskkjertelen er en liten kjertel som ligger ved bunnen av nakken som kontrollerer frigjøring av hormoner som regulerer stoffskiftet. Skjoldbruskbetingelser kan påvirke energinivået og kroppsvekten negativt, så vel som andre faktorer relatert til metabolsk funksjon. En artikkel fra 2013 bemerket at selentilskudd kan redusere anti-skjoldbrusk antistoffer, noe som kan bidra til å holde skjoldbruskkjertelen sunn.

Forebygge kroniske aldersrelaterte sykdommer med sink

Sink kan spille viktige roller i forebygging av kronisk betennelse, ifølge en artikkel fra 2007. Forskerne bemerket at sinkmangel konsekvent blir observert hos eldre personer med kronisk betennelse. Tilstrekkelig sinkforbruk kan bidra til å beskytte mot en rekke aldersrelaterte inflammatoriske sykdommer.

Mineralmangel

Mangler av enten sink eller selen kan forårsake en rekke helsemessige forhold. Lave selenivåer har vært knyttet til negative humørsvingninger, og mangler kan være en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Selenmangel kan være knyttet til mannlig infertilitet og en type slitasjegikt. Mangler i sink kan forårsake tap av matlyst, nedsatt immunfunksjon, veksthemming og akselerert aldring, blant andre helsemessige konsekvenser.

Relaterte artikler:

Selen tilskudd

Selen mangel symptomer

Matvarer med magnesium

Om forfatteren

Legg inn kommentar