Senk blodsukkeret og gå ned i vekt

Høyt blodsukker oppstår når kroppen din ikke kan transportere sukker fra blod til celler på en effektiv måte. Senk blodsukkeret og gå ned i vekt.

Høyt blodsukker og overvekt er to tilstander som ofte går hånd i hånd, og kan føre til en rekke helseproblemer. Heldigvis er det flere grep du kan ta for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt, og dermed forbedre din generelle helse og velvære.

Forstå sammenhengen mellom blodsukker og vekt

Blodsukker er mengden glukose i blodet ditt. Når du spiser mat, brytes karbohydrater ned til glukose, som er kroppens primære energikilde. For å bruke glukose trenger kroppen insulin, et hormon som produseres i bukspyttkjertelen.

Overvekt kan føre til insulinresistens, en tilstand der cellene i kroppen ikke reagerer normalt på insulin. Dette kan føre til høyt blodsukker, og over tid til diabetes type 2.

Relatert: Hva er normalt blodsukker om morgenen

Kostholdsendringer for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt

Et sunt kosthold er nøkkelen til å senke blodsukkeret og gå ned i vekt. Her er noen tips:

 • Spis mer fiber: Fiberholdig mat, som fullkorn, grønnsaker og frukt, forsinker fordøyelsen av karbohydrater og bidrar til å stabilisere blodsukkeret.
 • Velg magre proteinkilder: Magre proteinkilder, som fisk, kylling og bønner, gir metthetsfølelse og hjelper deg å spise mindre.
 • Begrens inntaket av raffinerte karbohydrater: Raffinerte karbohydrater, som hvitt brød, pasta og sukkerholdig drikke, fører til raskt stigende blodsukker.
 • Begrens inntaket av mettet fett og transfett: Disse typene fett kan øke kolesterolnivået og risikoen for hjertesykdom.
 • Spis regelmessige måltider: Å spise regelmessige måltider og snacks gjennom dagen bidrar til å holde blodsukkeret stabilt.

Fysisk aktivitet for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt

Fysisk aktivitet er minst like viktig som kosthold for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt. Her er noen tips:

 • Få minst 30 minutter med moderat intensitet aktivitet de fleste dager i uken. Dette kan være rask gange, sykling eller svømming.
 • Inkluder styrketrening i din treningsrutine minst to ganger i uken. Styrketrening hjelper deg å bygge muskler, som forbrenner mer kalorier enn fett.
 • Finn en aktivitet du liker og gjør den til en del av din hverdag.

Andre tips for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt

 • Få nok søvn: Søvnmangel kan forstyrre hormonene som regulerer appetitten og blodsukkeret.
 • Drikk rikelig med vann: Vann hjelper deg å holde deg hydrert og kan også bidra til å redusere appetitten.
 • Håndter stress: Stress kan føre til høyt blodsukker. Finn sunne måter å håndtere stress på, som yoga eller meditasjon.

Relatert: Blodsukkerverdier tabell

Senk blodsukkeret gå ned i vekt

Her er noen enkle måter du kan senke blodsukkeret naturlig.

Trene regelmessig

Regelmessig trening kan hjelpe deg å gå ned i vekt og øke insulinfølsomheten. Økt insulinfølsomhet betyr at cellene dine er bedre i stand til å bruke tilgjengelig sukker i blodomløpet. Trening hjelper også musklene dine til å bruke blodsukkeret til energi og muskelsammentrekning. Gode ​​treningsformer inkluderer vektløfting, rask gange, løping, sykling, dans, fotturer, svømming m.m.

Ha kontroll på inntak av karbohydrater

Kroppen din bryter karbohydrater ned i sukker (for det meste glukose), og deretter transporterer insulin sukkeret inn i cellene. Når du spiser for mange karbohydrater eller har problemer med insulinfunksjonen, mislykkes denne prosessen og blodsukkernivået stiger. Mange studier viser også at en lavkarbo diett hjelper med å redusere blodsukkernivået. Dessuten kan en lavkarbo diett bidra til bedre kontroll av blodsukkernivået på sikt.

Øke inntaket av fiber

Fiber bremser fordøyelsen av karbohydrater og sukkeropptaket. På grunn av dette, fremmer det en mer gradvis økning i blodsukkernivået. Videre kan den typen fiber du spiser spille en rolle. Det er to typer fiber: uoppløselig og løselig. Selv om begge deler er viktige, har spesielt løselig fiber vist seg å senke blodsukkernivået. Matvarer som inneholder mye fiber inkluderer grønnsaker, frukt, belgfrukter og fullkorn. Det anbefalte daglige inntaket av fiber er omtrent 25 gram for kvinner og 38 gram for menn.

Relatert: Hvordan senke blodsukket og gå ned i vekt

Drikk vann

Å drikke nok vann kan hjelpe deg med å holde kontroll på blodsukkernivået. I tillegg til å forhindre dehydrering, hjelper det nyrene å skylle ut overflødig blodsukker gjennom urin. Husk at vann og andre drikker uten kalorier er best. Drikker med kunstig sukker øker blodsukkeret, gir vektøkning og øker risikoen for diabetes.

Ha kontroll på hvor mye du spiser

Å ha god kontroll på porsjonene ved hvert måltid hjelper til med å regulere kaloriinntaket og kan bidra til vekttap. Følgelig fremmer kontroll av vekten sunne blodsukkernivåer, og det har vist seg å redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Relatert: Blodsukkersenkende medisiner ved føling

Velg mat med lav glykemisk indeks

Glykemiske indeks ble utviklet for å vurdere kroppens blodsukkerrespons på matvarer som inneholder karbohydrater. Både mengden og typen karbohydrater bestemmer hvordan mat påvirker blodsukkernivået. Å spise mat med lav glykemisk indeks har vist seg å redusere blodsukkernivået på lang sikt hos diabetikere av type 1 og type 2. Selv om den glykemiske indeksen for matvarer er viktig, er også mengden karbohydrater som spises. Mat med lav glykemisk indeks inkluderer sjømat, kjøtt, egg, havre, bygg, bønner, linser, belgfrukter, søtpoteter, mais, det mest av frukt og ikkestivelsesholdige grønnsaker.

Ha kontroll på stressnivået

Stress kan påvirke blodsukkernivået ditt. Hormoner som glukagon og kortisol skilles ut ved stress. Disse hormonene får blodsukkernivået til å stige. En studie viste at trening, avslapning og meditasjon signifikant reduserte stress og senket blodsukkernivået.

Få nok søvn

Å få nok søvn føles bra og er nødvendig for god helse. Dårlige søvnvaner og mangel på hvile påvirker også blodsukkernivået og insulinfølsomheten. Det kan øke appetitten og fremme vektøkning. Søvnmangel reduserer frigjøring av veksthormoner og øker kortisolnivået. Begge disse spiller en viktig rolle i blodsukkerkontrollen. Videre handler god søvn både om mengde og kvalitet.

Spis mat rik på krom og magnesium

Høyt blodsukkernivå og diabetes har også vært knyttet til mangel på mineraler. Eksempelvis mangel på mineralene krom og magnesium. Krom er viktig i forbindelse med karbo- og fettstoffskifte. Det hjelper også med å kontrollere blodsukkernivået, og mangel på krom kan gjøre deg mer disponibel for karbointoleranse. Mat rik på krop inkluderer eggeplommer, fullkornsprodukter, korn med høyt innhold av kli, kaffe, nøtter, grønne bønner, brokkoli og kjøtt. Magnesium har også vist seg å være til fordel for blodsukkernivået, og magnesiummangel kan gi høyere risiko for å utvikle diabetes. Magnesiumrike matvarer inkluderer mørke bladgrønne grønnsaker, fullkorn, fisk, mørk sjokolade, bananer, avokado og bønner.

Gå ned i vekt

En sunn vekt vil forbedre helsen din og forhindre fremtidige helseproblemer. Vektkontroll fremmer også sunne blodsukkernivåer og har vist seg å redusere risikoen for å utvikle diabetes. Selv en 7% reduksjon i kroppsvekt kan redusere risikoen for å utvikle diabetes med opptil 58%, og det ser ut til å fungere enda bedre enn medisiner. Dessuten kan den reduserte risikoen opprettholdes gjennom flere år.

Kostholdsplan for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt

For å hjelpe deg i gang, har vi satt sammen en eksempel kostholdsplan for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt:

Frokost:

 • Havregrøt med bær og nøtter
 • Gresk yoghurt med frukt og granola
 • Omelett med grønnsaker

Lunsj:

 • Salat med grillet kylling eller fisk, fullkornsbrød og olivenolje
 • Suppe og fullkornsbrød
 • Wrap med fullkornslefse, hummus, grønnsaker og magert kjøtt

Middag:

 • Laks med grønnsaker og fullkornsris
 • Kyllinggryte med fullkornspasta
 • Vegetarburger med fullkornsbrød og salat

Snacks:

 • Frukt
 • Grønnsaker med dipp
 • Nøtter og frø

Denne kostholdsplanen er et eksempel, og du må kanskje justere den for å tilpasse dine behov og preferanser. Det er viktig å spise regelmessige måltider og snacks gjennom dagen for å holde blodsukkeret stabilt.

Tips for å lykkes med kostholdsendringer

 • Start smått: Gjør små endringer i kostholdet ditt gradvis. Dette er mer sannsynlig å være vellykket på sikt.
 • Planlegg måltider og snacks: Planlegg måltider og snacks på forhånd for å unngå fristelser til usunne valg.
 • Finn sunne alternativer: Finn sunne alternativer til usunne favoritter. For eksempel kan du bytte ut sukkerholdig drikke med vann eller usukret te.
 • Gjør det til en familieaffære: Involver hele familien i kostholdsendringene dine. Dette kan gjøre det morsommere og mer motiverende.

Relatert: Lavt blodsukker ved diabetes 2

Fysisk aktivitet for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt

I tillegg til et sunt kosthold er fysisk aktivitet viktig for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt. Her er noen tips:

 • Finn en aktivitet du liker: Det er viktig å finne en aktivitet du liker og kan holde fast ved.
 • Start sakte: Start med et moderat aktivitetsnivå og øk gradvis intensiteten og varigheten av treningen din.
 • Varier treningen: Varier treningen din for å unngå kjedsomhet og for å trene forskjellige muskelgrupper.

Tips for å lykkes med fysisk aktivitet

 • Sett deg realistiske mål: Sett deg realistiske mål for din fysiske aktivitet.
 • Finn en treningspartner: Trening med en venn eller et familiemedlem kan være mer motiverende.
 • Gjør det til en del av din rutine: Planlegg tid for fysisk aktivitet i din daglige rutine.
 • Belønn deg selv: Belønn deg selv for å nå dine treningsmål.

Eksempler på øvelser for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt

Her er noen eksempler på øvelser som kan hjelpe deg å senke blodsukkeret og gå ned i vekt:

Moderat intensitet:

 • Rask gange
 • Sykling
 • Svømming
 • Dans
 • Gruppetrening

Høy intensitet:

 • Jogging
 • Intervalltrening
 • Styrketrening
 • HIIT (High-Intensity Interval Training)

Det er viktig å velge øvelser som passer til ditt fitnessnivå og dine interesser. Du kan starte med et moderat aktivitetsnivå og øke gradvis intensiteten og varigheten av treningen din.

Tips for å få mer fysisk aktivitet inn i hverdagen

 • Ta trappene i stedet for heisen.
 • Gå eller sykle til jobb eller skole.
 • Parkér litt lenger unna og gå resten av veien.
 • Ta en pause fra arbeidet og gå en tur.
 • Gjør husarbeid eller hagearbeid.
 • Legg inn korte treningsøkter i løpet av dagen.

Relatert: Hvorfor høyt blodsukker ved hjerneslag

Andre tips for å forbedre blodsukkeret og gå ned i vekt

 • Få nok søvn: Søvnmangel kan forstyrre hormonene som regulerer appetitten og blodsukkeret. Sikte på 7-8 timers søvn hver natt.
 • Håndter stress: Stress kan føre til høyt blodsukker. Finn sunne måter å håndtere stress på, som yoga eller meditasjon.
 • Drikk rikelig med vann: Vann hjelper deg å holde deg hydrert og kan også bidra til å redusere appetitten.
 • Spis mindfullt: Ta deg tid til å nyte maten din og vær oppmerksom på når du er mett.
 • Få støtte: Snakk med familie, venner eller en profesjonell om dine mål for å senke blodsukkeret og gå ned i vekt.

Konklusjon

Ved å følge disse tipsene kan du senke blodsukkeret, gå ned i vekt og forbedre din generelle helse og velvære. Husk at det er viktig å være tålmodig og konsekvent i dine anstrengelser. Snakk med din lege for å få mer individuell veiledning.

Om forfatteren

Legg inn kommentar