Semulegryn og gluten

Semulegryn er kjent for sin grovhet, men er også tilgjengelig i en rekke fine og grove teksturer. Men hva med gluten? Inneholder semulegryn gluten?

Hvilke matvarer inneholder semulegryn?

Størrelsen på semulegrynpartikler har en tydelig effekt på matvarer – for eksempel kan det påvirke elastisiteten til matvarer som pasta eller den endelige fargen til en rett. Takket være disse egenskapene brukes semulegryn i en rekke forskjellige matvarer, inkludert tradisjonell italiensk, indisk og Midt-Østen-mat. Du finner det ofte i kaker, pasta og pizza. Semulegryn er også den viktigste ingrediensen som brukes til å lage couscous. Du kan finne semulegryn i supper eller gryteretter fordi det kan brukes som et fortykningsmiddel.

Semulegryn gluten

Semulegryn er et grovt, gult mel som kan forveksles med maismel. Til tross for sin gule farge, kommer ikke semulegryn fra mais. Den er tradisjonelt laget av durumhvete. Følgelig er semulegryn ikke glutenfritt. Det er faktisk et produkt som er spesielt rik på gluten.

Fordi durumhvete er semulegryn, er dette produktet ikke egnet for folk som trenger å følge et glutenfritt kosthold. Hvis du leter etter mel som semulegryn, men en glutenfri versjon, er det ganske mange alternativer tilgjengelig. Imidlertid vil disse alternativene variere basert på hva du lager av mat. Det finnes også produkter som kalles semulegryn av mel laget av glutenfrie produkter som ris og mais (kjent som rissulsom semulegryn og maismel semulegryn). Disse er imidlertid ikke de samme eller ligner på tradisjonelle semulegryn. Hvis noe, er navnene ganske enkelt en referanse til de strukturelle likhetene til disse produktene.

Glutenfrie alternativer til semulegryn

Det er mange glutenfrie alternativer til semulegryn. Hvis du har cøliaki eller glutenfølsomhet og prøver å bake brød, lage glutenfri pasta, kan du prøve disse alternativene i stedet:

  • Amaranth-mel: Dette frøbaserte melet er fylt med næringsstoffer. Den har 10 til 24 prosent mer protein enn semulegryn og 15 til 30 prosent mer fiber. Det er mykere enn semulegryn mel når det blir kokt, så du kan foretrekke å bruke amarantmel som et fortykningsmiddel, i stedet for brød eller pasta.
  • Bokhvete mel: Dette proteinrike, glutenfrie melet er et av de vanligste alternativene til semulegryn. Den kan brukes i pannekaker, pasta og alle slags bakevarer. Det er egenskaper som ligner mest på tradisjonelt mel, men det er ikke sikkert du liker den mørke fargen. Imidlertid kan dette lett endres ved å blande inn litt amaranth- eller rismel.
  • Garbanzomel: Ellers kjent som kikertmel eller grammel, er garbanzomel et flott alternativ til semulegryn. Det passer spesielt godt til mange retter.
  • Rismel: Rå ris brukes til å lage risnudler i mange asiatiske retter. Selv om smaken er ganske forskjellig fra tradisjonelt mel, har den en lett tekstur som gjør den godt egnet til nudler og bakevarer.
  • Potetmel: Dette kan brukes som et fortykningsmiddel, kombinert med andre glutenfrie alternativer og brukt til å lage mat. I motsetning til andre glutenfrie alternativer, har den ikke en særlig distinkt smak, slik at du kan bruke den uten at det setter smak.
  • Det finnes et bredt spekter av andre glutenfrie alternativer til semulegryn mel, inkludert pilrot, hirse, havremel, sorghum og tapioca-stivelse. Den enkleste måten å finne et passende alternativ til dine matlaging, er å forstå hva ingrediensen brukes til i en rett. Derfra kan du enkelt finne et glutenfritt alternativ basert på dine spesifikke behov.

Relaterte artikler:

Durumhvete gluten

Potetmel gluten

Om forfatteren

Legg inn kommentar