Selen tilskudd

Selen er et mineral som finnes i jorda, og finnes også naturlig i vann og noen matvarer. Selen spiller også en viktig rolle i stoffskiftet.

Selen tilskudd

Selen har vakt oppmerksomhet på grunn av antioksidantegenskapene. Antioksidanter beskytter celler mot skade. Bevis for at selenstilskudd kan redusere oddsen for prostatakreft har vært blandet, men de fleste studier antyder at det ikke er noen reell fordel. Selen ser ikke ut til å påvirke risikoen for tykktarmskreft eller lungekreft. Men pass på: noen studier antyder at selen kan øke risikoen for hudkreft som ikke er melanom.

Selen mangel

Blant friske mennesker er selenmangel uvanlig. Men noen helsetilstander – som HIV, Crohns sykdom og andre – er assosiert med lave selenivåer. Personer som blir matet intravenøst ​​er også i faresonen for lite selen. Leger antyder noen ganger at personer med disse forholdene bruker selentilskudd. Selen er også studert for behandling av dusinvis av tilstander. De spenner fra astma til leddgikt til flass til infertilitet. Resultatene har imidlertid vært entydige.

Hvor mye selen bør du ta?

Det anbefalte tilskuddet av selen inkluderer den totale mengden du bør få fra matvarer og fra alle tilskudd du tar. De fleste kan få tilstrekkelig selen fra mat. I noen studier for å finne ut om selen kunne hjelpe til med forebygging av prostatakreft, tok menn 100 mikrogram daglig. Den sikre øvre grensen for selen er 400 mikrogram per dag hos voksne. Alt over som regnes som en overdose.

Kan du få selen naturlig fra matvarer?

Seleninnhold i mat er i stor grad avhengig av beliggenhet og jordforhold, som varierer mye.

Gode ​​naturlige kilder til selen inkluderer:

  • Nøtter, som paranøtter og valnøtter
  • Mange ferske og saltvannsfisk, som tunfisk, torsk, rød snapper og sild
  • Oksekjøtt og fjærkre
  • Korn

Hel mat er de beste kildene til selen. Mineralet kan bli ødelagt under prosessering.

Hva er risikoen ved å ta selen?

  • Bivirkninger. Tatt i normale doser har selen vanligvis ikke bivirkninger. En overdose av selen kan forårsake dårlig ånde, feber og kvalme, samt lever-, nyre- og hjerteproblemer og andre symptomer. Ved høye nok nivåer kan selen føre til død.
  • Interaksjoner. Selen kan også samhandle med andre medisiner og kosttilskudd, for eksempel noen antacida, cellegiftmedisiner, kortikosteroider, niacin, kolesterolsenkende statinmedisiner og p-piller.
  • Hudkreft. Selentilskudd kan være forbundet med en risiko for hudkreft (plateepitelkarsinom), så personer med høy risiko for hudkreft bør ikke ta disse tilskuddene.

Relaterte artikler:

For mye jern i kroppen

Mat med mye jern

Om forfatteren

Legg inn kommentar