Selen i mat

Kroppen din er avhengig av selen, for mange av sine grunnleggende funksjoner, fra reproduksjon til bekjempelse av infeksjon.

Hva er selen?

Kroppen din er avhengig av selen, et viktig mineral, for mange av sine grunnleggende funksjoner, fra reproduksjon til bekjempelse av infeksjon. Mengden selen i forskjellige matvarer avhenger av mengden selen i jorden der maten ble dyrket. Regn, fordampning, plantevernmidler og pH-nivåer kan alle påvirke selenivåene i jorda. Det gjør selenmangel mer vanlig i visse deler av verden.

Fortsett å lese for å lære hvilke matvarer som gir mest selen.

Paranøtter

Paranøtter er en av de beste kildene til selen. Omtrent seks til åtte nøtter, inneholder omtrent 544 mcg. Forsikre deg om at du bare spiser en porsjon paranøtter noen ganger i uken for å unngå overdose av selen.

Fisk

Gulfin tunfisk inneholder omtrent 92 mcg selen per 3 gram, noe som gjør det til en utmerket kilde til selen. Dette blir fulgt av sardiner, østers, muslinger, kveite, reker, laks og krabbe, som inneholder mengder mellom 40 og 65 mcg.

Skinke

Mange helsebevisste unngår skinke på grunn av det høye saltinnholdet. Imidlertid gir det omtrent 42 mcg selen per servering på 3 gram, eller 60 prosent av det anbefalte daglige inntaket for voksne.

Beriket mat

Noen produkter, inkludert pasta, brød av full hvete og fullkornsfrø, er beriket eller forsterket med selen og andre mineraler. Mengden selen i disse produktene vil variere, men du kan vanligvis få opptil 40 mcg per 1 kopp servering med nudler eller frokostblandinger, og omtrent 16 mcg fra to skiver fullkornsbrød. Bare sørg for at du balanserer anriket mat med rikelig med hele, plantebaserte matvarer for optimal ernæring.

Svinekjøtt

Tre gram magert svinekjøtt inneholder omtrent 33 mcg selen.

Storfekjøtt

Seleninnholdet i storfekjøtt er avhengig av hva slags kjøtt, men en rundbiff vil gi deg omtrent 33 mcg. Oksekjøtt gir ca 28 mcg, og kjøttdeig gir omtrent 18 mcg.

Kalkun

Du kan få 31 mcg selen fra en porsjon beinfri kalkun. Spis en kalkunsandwich på fullkornsbrød for ekstra selen.

Kylling

Kylling vil gi deg omtrent 22 til 25 mcg selen per porsjon hvitt kjøtt. Dette oversettes til en servering som likner størrelsen på en kortstokk, noe som gjør det til en enkel måte å legge til litt selen til kostholdet ditt.

Kesam

En kopp cottage cheese gir omtrent 20 mcg, eller 30 prosent av det daglige anbefalte inntaket av selen.

Egg

Ett hardkokt egg gir omtrent 20 mcg selen. Liker du ikke hardkokt? Ingen bekymringer, gå til egg som er tilberedt slik du vil, og du vil fremdeles få en dose selen.

Brun ris

Én kopp kokt langkornet brun ris vil gi deg 19 mcg selen, eller 27 prosent av den anbefalte daglige mengden. Nyt dette kornet med en porsjon kylling eller kalkun for å få opptil 50 mcg selen – nesten hele den anbefalte daglige mengden for voksne. Du kan også erstatte ris for bygg som gir 23 mg per 1/3 kopp servering.

Solsikkefrø

En fjerdedel kopp solsikkefrø gir nesten 19 mcg selen, noe som gjør dem til en god matbit, spesielt hvis du ikke spiser animalske produkter, som har en tendens til å ha høyere nivåer av selen.

Bakte bønner

Nyt en kopp bakte bønner, så får du omtrent 13 mcg selen sammen med litt viktig fiber.

Sopp

Sopp er sopp som inneholder mange næringsstoffer, inkludert vitamin D, jern og omtrent 12 mcg selen i en servering på 100 gram.

Havregrøt

En kopp vanlig havregryn, kokt, vil gi deg 13 mcg selen. Nyt den til frokost med to egg for å få 53 mcg.

Spinat

Spinat vil gi deg omtrent 11 mcg selen per kopp. Den er også full av folsyre og C-vitamin.

Melk og yoghurt

Melk og yoghurt inneholder hver rundt 8 mcg selen per kopp, eller 11 prosent av behovet ditt per dag. Tilsett litt melk i den berikede frokostblandingen for å øke inntaket.

Linser

En kopp kokte linser gir omtrent 6 mcg selen, pluss en sunn dose protein og fiber. Legg dem i en suppe med sopp for et veganervennlig måltid fullt av selen.

Cashewnøtter

Tørrstekte cashewnøtter tilbyr 3 mcg per 28 gram. Det virker kanskje ikke så mye, men alt hjelper, spesielt hvis du følger et vegansk kosthold. Snack på noen tørre, stekte cashewnøtter, så får du en liten mengde selen, til 3 mcg per servering.

Bananer

En kopp hakket banan tilbyr 2 mcg selen, eller 3 prosent av det daglige anbefalte inntaket. Igjen, dette trenger ikke virke som mye, men de fleste frukt tilbyr bare minimalt med selen eller ingenting. Legg bananer i en smoothie med yoghurt eller ditt favoritt havregryn for mer selen

Relaterte artikler:

Selen mangler symptomer

Selen tilskudd

Om forfatteren

Legg inn kommentar