Sår i ganen ved forkjølelse

Forkjølelse kan bringe en rekke ubehagelige symptomer, inkludert nysing, tett nese, hoste og sår i ganen. Lær mer om årsaker og symptomer på sår i ganen ved forkjølelse.

I denne artikkelen skal vi utforske årsakene, symptomene og behandlingsalternativene for sår i ganen ved forkjølelse.

Hva er en forkjølelse?

Før vi dykker inn i sår i ganen ved forkjølelse, la oss først forstå hva en forkjølelse er. Forkjølelse er en smittsom virussykdom som primært påvirker øvre luftveier. Den vanligste årsaken til forkjølelse er rhinoviruset, selv om andre virus, som adenovirus og coronavirus, også kan forårsake lignende symptomer.

Symptomer på forkjølelse

Typiske symptomer på forkjølelse inkluderer nysing, tett nese, hoste, tretthet og hodepine. Men en av de mest ubehagelige symptomene for mange mennesker er sår i ganen ved forkjølelse. Disse sårene kan forårsake betydelig ubehag og gjøre det vanskelig å svelge eller snakke.

Relatert: Piping i brystet ved forkjølelse

Hva forårsaker sår i ganen ved forkjølelse?

Sår i ganen ved forkjølelse er vanligvis resultatet av en irritasjon eller infeksjon i slimhinnene i halsen. Dette kan skyldes flere faktorer:

 1. Virusinfeksjon: Når du er smittet av et virus som forårsaker forkjølelse, kan det føre til betennelse og irritasjon i halsen. Dette kan føre til sår i ganen.
 2. Tørr luft: I vintermånedene er luften ofte tørrere, spesielt når vi bruker oppvarmingssystemer. Dette kan tørke ut slimhinnene i halsen og gjøre dem mer utsatt for skade.
 3. Hyppig hoste eller svelging: Når du har en forkjølelse, kan du hoste hyppig eller svelge mer enn vanlig for å lindre irritasjon i halsen. Dette kan bidra til å forverre sår i ganen.
 4. Bakteriell infeksjon: Selv om forkjølelse vanligvis skyldes virus, kan bakterielle infeksjoner også oppstå samtidig. Dette kan føre til mer alvorlige sår i halsen.

Symptomer på sår i ganen ved forkjølelse

Sår i ganen ved forkjølelse kan variere i alvorlighetsgrad, men vanlige symptomer inkluderer:

 • Smerter eller ubehag i halsen
 • Rødhet og hevelse i halsen
 • Vanskeligheter med å svelge
 • Tørrhet eller kløe i halsen
 • Heshet eller tap av stemme

Disse symptomene kan være spesielt plagsomme når du spiser eller drikker, og de kan også føre til søvnforstyrrelser på grunn av smerter og ubehag.

Relatert: Gjentatte forkjølelser og kreft: Bør det være en bekymring?

Behandling av sår i ganen ved forkjølelse

Når du opplever sår i ganen ved forkjølelse, er det flere trinn du kan ta for å lindre symptomene og fremskynde helingsprosessen:

 1. Drikk mye væske: Å holde deg hydrert er viktig for å holde slimhinnene i halsen fuktige. Drikk vann, urtete eller varm buljong for å lindre ubehaget.
 2. Saltvannsskylning: Gargling med varmt saltvann kan bidra til å lindre sår i ganen og redusere betennelsen. Bland en teskje salt i et glass varmt vann og skyll halsen forsiktig flere ganger om dagen.
 3. Bruk halspastiller eller spray: Over-the-counter halspastiller eller spray kan bidra til å lindre smerte og irritasjon i halsen. Velg produkter som inneholder beroligende ingredienser som mentol eller eukalyptus.
 4. Unngå irriterende stoffer: Prøv å unngå røyking, eksponering for røyk eller andre irriterende stoffer som kan forverre sår i ganen.
 5. Hvile og hvile: Gi kroppen din tid til å bekjempe infeksjonen ved å hvile og unngå overanstrengelse.
 6. Konsulter en lege: Hvis sår i ganen ved forkjølelse vedvarer i mer enn noen få dager, eller hvis du opplever alvorlige symptomer som feber eller pus i halsen, bør du oppsøke lege. Dette kan være tegn på en mer alvorlig infeksjon som krever antibiotika.

Relatert: Trykk i bihulene uten forkjølelse

Forebygging av sår i ganen ved forkjølelse

KAMPANJER HOS MILRAB |

Den beste måten å håndtere sår i ganen ved forkjølelse er å unngå å bli forkjølet i utgangspunktet. Her er noen forebyggende tiltak du kan ta:

 • Vask hendene regelmessig med såpe og vann for å unngå å spre virus til halsen.
 • Unngå nærkontakt med personer som er forkjølet, og bruk hånddesinfeksjonsmiddel hvis nødvendig.
 • Hold deg varm og tørr i kaldt vær for å forhindre tørking av slimhinnene i halsen.
 • Ta influensavaksinen hvis den anbefales for deg, da noen av symptomene på influensa kan ligne på forkjølelse.

Alternative behandlinger for sår i ganen ved forkjølelse

I tillegg til de tradisjonelle behandlingsmetodene som nevnt tidligere, er det flere alternative tilnærminger som noen mennesker har funnet lindrende for sår i ganen ved forkjølelse:

 1. Honning: Honning har naturlige antibakterielle egenskaper og kan bidra til å lindre sår i ganen. Du kan prøve å blande en skje med honning i en kopp varmt vann eller te og drikke det for å lindre ubehaget.
 2. Ingefær: Ingefær har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse i halsen. Du kan lage ingefærte ved å kutte fersk ingefær i tynne skiver og tilsette det til kokende vann. La det trekke i noen minutter før du drikker det.
 3. Eplecidereddik: Eplecidereddik har vært brukt som en naturlig kur for halsproblemer i lang tid. Bland en teskje eplecidereddik i et glass varmt vann og gurgle med blandingen flere ganger om dagen.
 4. Kamillete: Kamillete har beroligende egenskaper som kan bidra til å lindre sår i ganen og redusere betennelse. Drikk kamillete uten sukker for best resultat.
 5. Propolis: Propolis er et naturlig stoff laget av bier, og det har antibakterielle egenskaper. Du kan finne propolisprodukter som tyggegummi eller spray som kan bidra til å lindre sår i ganen.

Det er viktig å merke seg at alternative behandlinger ikke nødvendigvis fungerer for alle, og det er begrenset vitenskapelig bevis for deres effektivitet. Hvis du velger å prøve slike metoder, er det lurt å konsultere en helsepersonell først, spesielt hvis du har allergier eller underliggende medisinske tilstander.

Relatert: Røde øyne ved forkjølelse

Hvordan unngå å spre forkjølelse til andre

Når du har en forkjølelse med sår i ganen, er det viktig å ta forholdsregler for å unngå å spre viruset til andre. Forkjølelsesviruset er svært smittsomt, og det kan lett overføres til andre mennesker gjennom dråpesmitte. Her er noen trinn du kan ta for å beskytte andre:

 • Vask hendene regelmessig: Vask hendene grundig med såpe og vann i minst 20 sekunder, spesielt etter at du har hostet eller nys. Bruk også hånddesinfeksjonsmiddel hvis vask ikke er tilgjengelig.
 • Bruk en papirlommetørkle: Når du hoster eller nyser, bør du dekke munnen og nesen med et papirlommetørkle og kaste det umiddelbart i søppelbøtten.
 • Host eller nys i albuen: Hvis du ikke har et papirlommetørkle for hånden, host eller nys i albuen for å unngå å spre dråper.
 • Unngå nærkontakt: Begrense fysisk kontakt med andre mennesker, inkludert kyssing og håndhilsen.
 • Hold deg hjemme: Hvis du er syk med forkjølelse og sår i ganen, bør du vurdere å holde deg hjemme for å unngå å smitte andre på skole eller arbeidsplass.
 • Desinfiser overflater: Rengjør og desinfiser fellesområder og overflater regelmessig for å hindre spredning av virus.

Ved å følge disse enkle forholdsreglene kan du bidra til å redusere risikoen for å spre forkjølelse til andre og bidra til å beskytte samfunnet mot sykdomsspredning.

Relatert: Kløe i halsen ved forkjølelse

Sår i ganen ved forkjølelse: Når bør du oppsøke lege?

Som nevnt tidligere, er sår i ganen ved forkjølelse vanligvis ikke alvorlige og kan behandles hjemme med enkle midler. Imidlertid er det visse tilfeller der det er viktig å oppsøke lege:

 1. Vedvarende sår i ganen: Hvis sår i ganen ved forkjølelse vedvarer i mer enn en uke eller blir verre, bør du kontakte en helsepersonell for en grundig evaluering.
 2. Høy feber: Hvis du opplever høy feber sammen med sår i ganen, kan det være et tegn på en mer alvorlig infeksjon som krever medisinsk behandling.
 3. Pus i halsen: Hvis du legger merke til puss i halsen eller har vanskeligheter med å puste, må du umiddelbart søke lege, da dette kan være tegn på en bakteriell infeksjon som krever antibiotika.
 4. Heshet eller tap av stemme som vedvarer: Hvis du mister stemmen eller opplever alvorlig heshet som vedvarer i mer enn noen dager, bør du konsultere en spesialist, spesielt hvis du er en person som bruker stemmen mye i yrket ditt, som lærer eller sanger.
 5. Alvorlig svelgevansker: Hvis du har betydelige problemer med å svelge eller føler at noe sitter fast i halsen, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

KAMPANJER HOS MILRAB |

I tillegg til disse situasjonene er det alltid lurt å oppsøke lege hvis du er bekymret for symptomene dine eller har spesielle helseproblemer som kan påvirke behandlingen av sår i ganen ved forkjølelse.

Konklusjon

I konklusjon, sår i ganen ved forkjølelse kan være en ubehagelig følge av denne vanlige virussykdommen. Disse sårene kan medføre smerte, ubehag og vanskeligheter med å svelge eller snakke, noe som kan påvirke livskvaliteten betydelig. Heldigvis er det en rekke enkle trinn du kan ta for å lindre symptomene og akselerere helingsprosessen.

Ved å drikke tilstrekkelig med væske, benytte saltvannsskylninger, og unngå irritanter, kan du bidra til å lindre sår i ganen og redusere ubehaget. Alternativ behandling som honning, ingefær eller eplecidereddik kan også være til nytte, men det er viktig å konsultere en helsepersonell før du prøver dem. For å forhindre spredning av forkjølelse og sår i ganen til andre, bør du følge nøye hygieneprinsipper og ta nødvendige forholdsregler.

Husk at selv om sår i ganen ved forkjølelse kan være plagsomme, er de vanligvis ikke alvorlige. Imidlertid, hvis symptomene vedvarer eller forverres, bør du søke medisinsk råd for en grundig vurdering og riktig behandling. Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan du snart være tilbake til normal helse og komme deg gjennom forkjølelsen med minimalt ubehag. Vær oppmerksom på kroppens signaler, følg medisinske råd, og ta vare på helsen din for en rask og fullstendig bedring.

Referanser

Om forfatteren