Sannsynlighet for å bli gravid og alder

Du håper å få en baby og lurer på hva sannsynligheten er. Lær mer om sannsynligheten for å bli gravid, og hvilken betydning alder har.

Sannsynlighet for å bli gravid etter alder

Alder er en av nøkkelfaktorene som forutsier din evne til å bli gravid. Fruktbarheten din begynner å avta ved 30 år, og fortsetter å falle jevnlig til du når overgangsalder. Når det er sagt, er det ikke bare mulig å føde en sunn baby etter fylte 35, det er ganske vanlig. Her er en titt på oddsen som «eldre» mødre står overfor.

Relatert: Gravid på første forsøk

Hva tallene sier

Du er på topp fruktbarhet i 20-årene. Friske kvinner i denne alderen som prøver å bli gravide, har omtrent 1 til 4 sjanse for å bli gravid under en menstruasjonssyklus. Med andre ord, 25 av 100 kvinner vil lykkes per måned. Etter 40 år har en gjennomsnittlig sunn kvinne bare 5% sjanse for å bli gravid per syklus. Samtidig øker sannsynligheten for spontanabort med alderen din. En typisk 40-åring har omtrent 40% sjanse for å spontanabortere, sammenlignet med mindre enn 15% for noen i 20-årene. Når du er over 45 år, regnes det å bli gravid naturlig som usannsynlig for de fleste kvinner.

Årsaker til fruktbarhetsfall

Når du eldes, gjør også eggene dine det. Og du har færre av dem. Du er født med alle eggene du noen gang vil ha i livet ditt, omtrent 1 million. Da du treffer puberteten, har du kanskje rundt 300 000 igjen. Som 37-åring er du nede på bare 25 000 – eller 2,5% av eggene du startet med. Det betyr noe, fordi jo færre egg i eggstokkene dine, jo lavere er sjansen for unnfangelse.

Selv om du blir gravid, har det større sannsynlighet for at dine eldre egg har unormale kromosomer, noe som kan øke sjansen spontanabort og feil ved fosteret. Også kvinner etter 35 år har større problemer som endometriose og livmor fibroider, noe som gjør det vanskeligere for å bli gravid. Kvaliteten på partnerens sæd er også viktig. Når menn blir eldre, har sædcellene en tendens til å svømme saktere og begynne å miste formen. Men sædkvaliteten synker ikke bratt før menn kommer inn i 60-årene.

Relatert: Kan man bli gravid under mens

Dine valg

Noen eldre kvinner som prøver å bli gravide, trenger kanskje mer enn bare mer tid og hjelp. I så fall kan flere typer reproduksjonsmedisiner gjøre graviditet mulig. Hvis du er under 35 år, kan legen din anbefale fruktbarhetsbehandlinger hvis du har forsøkt å bli gravid i mer enn ett år uten å lykkes. Dette vinduet forkortes til 6 måneder hvis du er 35 år eller eldre. Og hvis du har noen medisinske problemer som kan redusere sjansene dine for å bli gravid, kan legen din gi råd om fertilitetshjelp med en gang.

De kan foreslå:

  • Legemidler som stimulerer eggproduksjon
  • Prøverørsbefruktning

Et annet alternativ er å bruke en egg- eller embryo-donor. En klinikk vil bruke et sunt egg fra en yngre kvinne og befrukte det med partnerens sæd eller donerte sædceller, og implantere det i livmoren din, slik at du kan bære frem og føde babyen.

Om forfatteren

Legg inn kommentar