Sannheten om intervalltrening

Trenger vi egentlig intervalltrening når vi trener løping, og behøver intervalltreningen være så hard? Her får du sannheten om intervaller.

Aerob intervalltrening

Intervalltrening når du trener kan være kortere eller lengre perioder med løping, der du veksler mellom løping og pauser. Målet med intervalltrening kan være å øke kroppens aerobe kapasitet, det vil si å løpe over et lenger tidsrom med høyere intensitet. Denne typen trening vil over tid øke kroppens maksimale oksygenopptak, øke slagvolumet til hjertet, redusere hvilepuls og effektivisere opptaket av oksygen i lungene. Antall kapillarårer rundt muskelfibrene vil øke, kroppens muskelfibrer blir mer utholdende og mitokondriene øker i antall og størrelse. Kroppens evne til å forbrenne fett og karbohydrater blir også bedre. I tillegg blir personens motivasjon til ytterligere trening bedre, og viljen til å presse seg blir sterkere. Utføres bevegelsene riktig i treningen vil også bevegelsesteknikken bli bedre og mer effektiv.

Anaerob intervalltrening

Målet med anaerob intervalltrening er å øke kroppens anaerobe kapasitet, det vil si evnen til å være i aktivitet med svært høy intensitet, og etter hvert med mye melkesyre i musklene over en periode på 20 sekunder og oppover. Denne typen trening vil over tid øke evnen til å bryte ned karbohydrater og frigi energi gjennom anaerobe prosesser. Videre vil kroppens evne til å eliminere melkesyre blir bedre. I tillegg blir personens motivasjon til ytterligere trening bedre, og ikke minst viljen og evnen til å presse seg til tross for stivheten og smertene i forbindelse med et surt miljø i musklene blir sterkere.

Hvordan du bør gjennomføre intervalltrening

BRILLESALG!

OPPTIL

-45%

Variere med hva du trener av intervall, og hvilken lengde du har på intervallene. Variere også med hvilken intensitet du gjennomfører intervallene. Du bør ha fokus på å gjennomføre aerob intervalltrening, og i mindre grad trene anaerobt. Når intervalltreningen går over til å bli anaerob, vil tiden du trener med denne intensiteten være veldig begrenset, og du vil stivne etter kort tid. Anaerob trening med intervaller vil også gjøre at du trenger mer tid på å restituere i etterkant, og risikoen for skader øker hvis du ikke restituerer tilstrekkelig. Med mindre du trener for sprintdistanser bør du derfor i størst mulig grad unngå å trene intervall anaerobt, og heller trene intervall i terskelfart eller noe lavere intensitet. Intervallene bør også gjennomfører progressivt raskere, ved at du øker intensiteten innenfor hvert intervall, og fra ett intervall til det neste.

Sannheten om intervaller

Intervalltrening kan gjennomføres så hardt du bare vil, og en del løpere trener intervaller til de stuper. Det er ikke nødvendig, og kan være veldig tøft for kroppen og ikke motivasjonen din for løpetrening. Sannheten om intervalltrening er at du vil ha best effekt dersom du trener intervaller progressivt, og at du øker varigheten på intervalltreningen, gjennom økt antall repetisjoner når du har blitt sterkere og tåler økt belastningen. Det er viktig at du restituerer tilstrekkelig etter harde treningsøkter, for at du skal redusere risikoen for å bli skadet.

Relaterte artikler:

Progressiv intervalltrening for løpere

Hvordan trene kortintervaller for å komme i løpeform

Om forfatteren

Legg inn kommentar