20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse

De som gjennomfører regelmessig fysisk aktivitet har lavere dødsrate enn de som ikke gjør det. Lær mer om sammenhengen mellom helse og fysisk aktivitet.

Selv med risikofaktorer for hjertesykdommer som høyt blodtrykk, diabetes eller høyt kolesterol, har personer som gjennomfører regelmessig fysisk aktivitet lavere dødsrater enn personer som ikke har noen risikofaktorer, men som ikke er fysisk aktive. Dessuten lever mennesker med hjertesykdom som er fysisk i form lenger og har færre hjerteinfarkt enn hjertepasienter som ikke er i form. Fakta er klare: Vanlig fysisk aktivitet kommer mennesker som har hjertesykdom, så vel som de som ikke gjør har det tilgode.

Regelmessig fysisk aktivitet hjelper for:

  • Lavere blodtrykk.
  • Reduser LDL “dårlig” kolesterol i blodet.
  • Forbedrer blodsukkeret.
  • Reduserer følelser av stress.
  • Kontrollerer kroppsvekten.
  • Forbedrer søvnkvaliteten og reduser tiden det tar å sovne.
  • Forbedrer hukommelsen og reduser risikoen for demens og depresjon.
  • Får deg til å føle deg bra med deg selv.

Hvilken type fysisk aktivitet er best?

Enhver form for fysisk aktivitet er bra hvis det får musklene til å jobbe mer enn vanlig. Hjertet er en muskel og drar nytte av en treningsøkt akkurat som andre muskler i kroppen din.

Fysisk aktivitet for hjertet

Fysiske aktiviteter som involverer jevn, rytmisk bevegelse av bein og armer kalles “aerobe” øvelser og er spesielt bra for hjertet. Eksempler inkluderer rask gange, løping, svømming, sykling og dans. Regelmessig aerob trening forutsetter hjertet for å pumpe blod til hele kroppen.

Voksne med kroniske tilstander eller funksjonshemninger bør få regelmessig fysisk aktivitet i henhold til deres evner og bør unngå inaktivitet. Arbeid opp til minst 150 minutter (2 timer og 30 minutter) med aerob aktivitet med moderat intensitet eller 75 minutter (1 time og 15 minutter) med intensiv aktivitet (eller en tilsvarende kombinasjon) hver uke. Aktivitet bør helst spres utover uken. Enda større fordeler kan oppnås ved opptil 300 minutter (5 timer) med aerob aktivitet med moderat intensitet eller 150 minutter (2 timer og 30 minutter) med kraftig intensitet hver uke.

Snakk med helsepersonell eller spesialist i fysisk aktivitet om hvilke typer og mengder aerob aktivitet som passer for deg.

Fysisk aktivitet for andre muskler

Tøynings- og styrkeaktiviteter holder musklene i god stand. Inkluder styrketrening i treningsrutinen din minst to ganger i uken. Muskler mister styrke og fleksibilitet når du blir eldre. Vanlige oppgaver blir vanskeligere, for eksempel å bøye deg for å knytte sko, åpne en krukke, løfte en pose med dagligvarer eller til og med komme deg ut av en stol. Når musklene ikke er i god form, er det mer sannsynlig at du mister balansen og faller. Styrkeøvelser kan også bidra til å øke stoffskiftet slik at du får mer utbytte av aerobe aktiviteter og går ned raskere.

Hvordan komme i gang

Friske voksne trenger generelt ikke å oppsøke helsepersonell før de blir fysisk aktive. Imidlertid, hvis du har en kronisk tilstand, kan legen din hjelpe deg med å planlegge et passende program for fysisk aktivitet og kan henvise deg til et formelt hjerterehabiliteringsprogram for å hjelpe deg å lære å være aktiv. Du kan også trenge en treningsstresstest før du blir aktiv igjen.

Legen din kan fortelle deg hvilke symptomer du må se etter under fysisk aktivitet, og hva du skal gjøre hvis du har noen av disse symptomene.

Relaterte artikler:

Fordeler med fysisk aktivitet

Hvorfor er trening viktig

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!