Salt med eller uten jod

Det eksisterer mye usikkerhet rundt hvorvidt det er nødvendig med jod i salt eller ikke. Lær mer om du bør bruke salt med jod.

Salt med eller uten jod?

Det er en god sjanse for at du vil få øye på en boks med salt som inneholder jod i ethvert kjøkken. Selv om det er mange typer kosthold i forskjellige husholdninger, er det mye forvirring rundt hva salt inneholdende jod faktisk er, og om det er en nødvendig del av kostholdet eller ikke.

Denne artikkelen undersøker hvordan salt med jod kan påvirke helsen din, og om du bør bruke det eller ikke.

Jod er et viktig mineral

Jod er et spormineral som ofte finnes i sjømat, meieriprodukter, korn og egg. I mange land er det også kombinert med bordsalt for å forhindre jodmangel. Skjoldbruskkjertelen bruker jod for å produsere skjoldbruskhormoner, som hjelper med å reparere vev, regulere stoffskiftet og fremme riktig vekst og utvikling. Skjoldbruskhormoner spiller også en direkte rolle i kontrollen av kroppstemperatur, blodtrykk og hjertefrekvens.

I tillegg til sin essensielle rolle i helsen til skjoldbruskkjertelen, kan jod spille en sentral rolle i flere andre aspekter av helsen din. For eksempel antyder prøverørs- og dyreforsøk at det kan ha direkte innvirkning på immunforsvarets funksjon.

Mange mennesker er utsatt for jodmangel

Dessverre har mange mennesker over hele verden økt risiko for jodmangel. Det anses som et folkehelseproblem i 118 land, og mer enn 1,5 milliarder mennesker antas å være i faresonen. Mangler i mikronæringsstoffer som jod er stadig mer utbredt i visse områder, spesielt i regioner der salt med jod er uvanlig, eller det er lave nivåer av jod i jorden. Faktisk er det anslått at omtrent en tredjedel av befolkningen i Midt-Østen er i fare for jodmangel. Denne tilstanden er også ofte funnet i områder som Afrika, Asia, Latin-Amerika og deler av Europa.

I tillegg er det større sannsynlighet for at grupper av mennesker mangler jod. For eksempel har kvinner som er gravide eller ammer større risiko for mangel fordi de trenger mer jod. Veganere og vegetarianere har også en større risiko for jodmangel. En studie så på diettene til 81 voksne og fant at 25% av vegetarianere og 80% av veganerne hadde jodmangel, sammenlignet med bare 9% av de som hadde et variert kosthold.

Jodmangel kan forårsake alvorlige symptomer

En jodmangel kan forårsake en lang liste med symptomer som spenner fra mildt ubehagelig til alvorlig til og med farlig. Blant de vanligste symptomene er en type hevelse i nakken kjent som en struma. Skjoldbruskkjertelen bruker jod for å produsere skjoldbruskhormoner. Imidlertid, når kroppen din ikke har nok av den, blir skjoldbruskkjertelen tvunget til å gå på høygir for å prøve å kompensere og lage flere hormoner. Dette får cellene i skjoldbruskkjertelen til å formere seg raskt og vokse, noe som resulterer i en struma. En reduksjon i skjoldbruskhormoner kan også føre til andre bivirkninger, som hårtap, tretthet, vektøkning, tørr hud og økt følsomhet for kulde.

Jodmangel kan også forårsake alvorlige problemer hos barn og gravide. Lave nivåer av jod kan forårsake hjerneskade og alvorlige problemer med mental utvikling hos barn. Dessuten kan det også være forbundet med en høyere risiko for spontanaborter og dødfødsel.

Salt med jod kan forebygge jodmangel

Like etter i 1920 begynte mange land rundt om i verden å forsterke bordsalt med jod i et forsøk på å forhindre jodmangel. Innføringen av salt med jod var utrolig effektivt til å eliminere mangelen i mange deler av verden. Bare en halv teskje (3 gram) salt med jod per dag er nok til å oppfylle ditt daglige jodbehov. Dette gjør bruk av salt med jod til en av de enkleste måtene å forhindre jodmangel uten å måtte gjøre andre større endringer i kostholdet ditt.

Salt med jod er trygt å konsumere

Studier viser at jodinntak over den anbefalte daglige verdien generelt tolereres godt. Faktisk er den øvre grensen for jod 1100 mikrogram, noe som tilsvarer 6 teskjeer (24 gram) salt med jod, når hver teskje inneholder 4 gram salt. Imidlertid anbefales ikke overdreven inntak av salt, med jod eller ikke. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler mindre enn 5 gram salt per dag for voksne. Derfor vil du overstige det sikre nivået av saltinntak lenge før du overskrider den anbefalte daglige dosen jod. Et høyt inntak av jod kan øke risikoen for funksjonssvikt i skjoldbruskkjertelen hos visse grupper mennesker, inkludert fostre, nyfødte babyer, eldre og personer med allerede eksisterende skjoldbruskkjertelsykdom. Overflødig inntak av jod kan være et resultat av kostholdskilder, vitaminer og medikamenter som inneholder jod og tar jodtilskudd.

Relaterte artikler:

Hvor mye salt per dag

Hva gjør salt med kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar