Rykninger i søvne

I denne artikkelen skal vi gå i dybden på dette emnet, utforske årsakene, konsekvensene og mulige løsninger på dette fenomenet.

Rykninger i søvne, ofte referert til som hypnagogiske rykk, er et fenomen mange mennesker opplever, men få forstår fullt ut. Disse ufrivillige muskelkontraksjonene kan være irriterende og i noen tilfeller forstyrrende for søvnkvaliteten. I denne artikkelen skal vi dykke dypt inn i emnet, utforske årsakene, konsekvensene og mulige løsninger på dette fenomenet. Målet er å informere og tilby praktisk kunnskap til leserne, samtidig som vi gir innsikt fra forskningsverdenen.

Hva er rykninger i søvne?

Rykninger i søvne, også kjent som hypnagogiske rykk eller søvnstart, er plutselige, ufrivillige muskelkontraksjoner som oppstår rett før man sovner. Disse rykningene kan variere fra milde spasmer til mer kraftige bevegelser som kan vekke en person opp fra søvntilstanden. Fenomenet oppstår ofte i overgangen mellom våkenhet og søvn, en fase kjent som hypnagogisk tilstand (Mahowald & Schenck, 2005).

Vanlige symptomer

Symptomene på rykninger i søvne inkluderer:

 • Plutselige rykninger i armer eller ben
 • Følelse av å falle
 • Våkner brått fra søvn med et rykk
 • Opplevelsen av lysglimt eller høye lyder i hodet

Disse symptomene kan variere i intensitet og frekvens fra person til person.

Relatert: Hvordan bli trøtt og sovne fort

Årsaker til rykninger i søvne

Å forstå årsakene til rykninger i søvne kan være komplisert, da det er flere faktorer som kan bidra til fenomenet. Forskning har identifisert en rekke mulige årsaker:

Stress og angst

Stress og angst kan ha en betydelig innvirkning på søvnkvaliteten. Høye nivåer av stresshormoner som kortisol kan forstyrre kroppens normale søvnsyklus og føre til rykninger (Sateia, 2014). Når kroppen er under stress, er musklene mer spente, noe som kan øke sannsynligheten for ufrivillige rykninger når man prøver å slappe av og sovne.

Koffein og andre stimulanter

Koffein og andre stimulanter kan påvirke sentralnervesystemet og forstyrre søvnmønstre. Inntak av koffeinholdige drikker sent på dagen kan forverre rykninger i søvne (Drake et al., 2013).

Fysisk aktivitet

Intens fysisk aktivitet rett før sengetid kan også bidra til rykninger i søvne. Når kroppen prøver å gå fra en aktiv tilstand til hvilemodus, kan musklene fortsatt være spente, noe som kan føre til rykninger (Watson, 2017).

Søvnforstyrrelser

Rykninger i søvne kan også være forbundet med andre søvnforstyrrelser, som restless legs syndrome (RLS) og søvnapné. Disse lidelsene kan forstyrre søvnmønstrene og øke sannsynligheten for rykninger (Allen et al., 2014).

Relatert: Hvordan sovne fort

Konsekvenser av rykninger i søvne

Selv om rykninger i søvne ofte er ufarlige, kan de ha en rekke konsekvenser for søvnkvaliteten og generell helse.

Søvnforstyrrelser

Hyppige rykninger kan føre til oppvåkninger i løpet av natten, noe som kan forstyrre søvnsyklusen og redusere den totale søvnkvaliteten. Dette kan føre til tretthet, konsentrasjonsvansker og nedsatt yteevne i daglige aktiviteter (Hirshkowitz et al., 2015).

Psykologisk påvirkning

Personer som opplever hyppige rykninger i søvne kan utvikle angst for å sovne, noe som kan føre til søvnløshet og andre søvnrelaterte problemer. Denne angsten kan igjen forverre problemet, og skape en ond sirkel (Ohayon et al., 2012).

Fysisk helse

Langvarig søvnmangel som følge av rykninger i søvne kan ha negative konsekvenser for fysisk helse. Kronisk søvnmangel er forbundet med økt risiko for en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdommer, diabetes og overvekt (Cappuccio et al., 2010).

Diagnostisering av rykninger i søvne

For å diagnostisere rykninger i søvne, vil leger ofte begynne med en grundig gjennomgang av pasientens medisinske historie og søvnmønstre. Dette kan inkludere spørsmål om symptomer, livsstilsvaner og eventuelle underliggende helseproblemer.

Søvnlogg

En søvnlogg kan være et nyttig verktøy for å spore rykninger i søvne. Pasienten noterer når de går til sengs, når de våkner, og eventuelle oppvåkninger i løpet av natten, inkludert rykninger (Chaudhary & Grandner, 2016).

Polysomnografi

I mer alvorlige tilfeller kan en polysomnografisk undersøkelse, også kjent som en søvnstudie, være nødvendig. Dette innebærer å overvåke kroppens fysiologiske aktivitet under søvn, inkludert hjerneaktivitet, øyebevegelser, muskelaktivitet og hjerterytme (Berry et al., 2012).

Behandling og håndtering av rykninger i søvne

Behandling av rykninger i søvne avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av symptomene. Her er noen av de mest effektive strategiene:

Livsstilsendringer

Små endringer i livsstil kan ofte ha stor effekt på søvnkvaliteten og redusere rykninger i søvne.

Redusere stress

Teknikker som mindfulness, yoga og dyp pusting kan bidra til å redusere stressnivået og dermed også rykninger i søvne (Goyal et al., 2014).

Begrense koffeininntak

Å unngå koffeinholdige drikker, spesielt på ettermiddagen og kvelden, kan bidra til å redusere rykninger (Clark & Landolt, 2017).

Regelmessig mosjon

Regelmessig fysisk aktivitet, utført tidlig på dagen, kan forbedre søvnkvaliteten og redusere rykninger (Sherrill et al., 1998).

Medisinsk behandling

I noen tilfeller kan medisinsk behandling være nødvendig for å håndtere rykninger i søvne. Dette kan inkludere medisiner som reduserer muskelaktivitet eller behandler underliggende søvnforstyrrelser (Silber et al., 2004).

Benzodiazepiner

Benzodiazepiner kan hjelpe til med å redusere muskelspenning og fremme avslapning, noe som kan redusere rykninger (Holbrook et al., 2000).

Antidepressiva

Noen typer antidepressiva kan også være effektive i behandling av rykninger i søvne, spesielt hvis de er relatert til stress eller angst (Winkelman et al., 2008).

Alternativ behandling

Flere alternative behandlingsmetoder kan være nyttige for å redusere rykninger i søvne.

Akupunktur

Akupunktur har vist seg å være effektiv i behandling av ulike søvnforstyrrelser, inkludert rykninger i søvne (Chao et al., 2007).

Kosttilskudd

Noen kosttilskudd, som magnesium og kalsium, kan hjelpe til med å redusere muskelspasmer og forbedre søvnkvaliteten (Abbasi et al., 2012).

Forebygging av rykninger i søvne

Forebygging av rykninger i søvne innebærer ofte å adressere de underliggende årsakene og gjøre livsstilsendringer for å fremme god søvnhygiene.

Opprettholde en regelmessig søvnplan

Å gå til sengs og våkne opp til samme tid hver dag kan bidra til å regulere kroppens indre klokke og redusere rykninger i søvne (Monk et al., 2006).

Skape et avslappende søvnmiljø

Et mørkt, stille og kjølig rom kan fremme bedre søvnkvalitet og redusere sannsynligheten for rykninger (Stepanski & Wyatt, 2003).

Begrense skjermtid

Å redusere eksponeringen for blått lys fra skjermer før sengetid kan forbedre søvnkvaliteten og redusere rykninger (Chang et al., 2015).

Når bør man oppsøke lege?

Selv om rykninger i søvne ofte er ufarlige, er det viktig å oppsøke lege hvis de blir hyppige eller alvorlige, eller hvis de forstyrrer søvnen betydelig. Dette kan være et tegn på en underliggende søvnforstyrrelse eller annen medisinsk tilstand som krever behandling.

Tegn på alvorlige problemer

 • Hyppige oppvåkninger på grunn av rykninger
 • Vedvarende søvnløshet
 • Daglig tretthet til tross for tilstrekkelig søvnmengde
 • Andre symptomer på søvnforstyrrelser, som snorking eller pustestopp

Spesielle tilfeller og variabler

Rykninger i søvne kan variere betydelig fra person til person. For noen kan de være en daglig forekomst, mens for andre kan de oppstå sporadisk. Det er også spesifikke situasjoner og populasjoner hvor rykninger kan være mer fremtredende eller bekymringsfulle.

Rykninger hos barn

Barn opplever ofte rykninger i søvne, og i mange tilfeller er dette en normal del av utviklingen. Spedbarn og småbarn har en tendens til å ha mer aktive søvnsykluser enn voksne, noe som kan forklare hyppigere rykninger (Anders, 1994). Foreldre bør være oppmerksomme på rykningene, men det er sjelden grunn til bekymring med mindre de er ledsaget av andre symptomer som påvirker barnets generelle helse eller søvnkvalitet.

Graviditet og rykninger

Graviditet kan medføre økt forekomst av rykninger i søvne, spesielt i tredje trimester. Hormonal endring, økt stressnivå og fysiske ubehag kan alle bidra til dette fenomenet (Hedman et al., 2010). Gravide kvinner bør fokusere på søvnhygiene og eventuelt konsultere en lege for å finne trygge metoder for å håndtere rykningene.

Aldring og rykninger i søvne

Eldre personer kan også oppleve en økning i rykninger i søvne. Dette kan være relatert til endringer i søvnmønster, redusert dyp søvn, og økt forekomst av søvnforstyrrelser som restless legs syndrome (RLS) (Neikrug & Ancoli-Israel, 2010). God søvnhygiene og regelmessig medisinsk oppfølging kan bidra til å håndtere rykningene hos eldre.

Forskning på rykninger i søvne

Forskningen på rykninger i søvne er et felt i utvikling. Nylige studier har kastet lys over de fysiologiske mekanismene bak fenomenet, samt potensielle behandlingsmetoder.

Nevrologiske studier

Nevrologiske studier har vist at rykninger i søvne kan være relatert til hjernens aktivitet i overgangsfasen mellom våkenhet og søvn. Funksjonell magnetisk resonansavbildning (fMRI) har avslørt at visse deler av hjernen, spesielt de som er ansvarlige for motorisk kontroll, er aktive under disse rykningene (Drummond et al., 2005). Disse funnene gir en dypere forståelse av hvordan hjernen og kroppen samhandler under søvn.

Genetiske faktorer

Det er også bevis for at genetiske faktorer kan spille en rolle i predisposisjonen for rykninger i søvne. Familier med en historie med søvnforstyrrelser har ofte høyere forekomst av søvnrykning, noe som antyder en arvelig komponent (Kryger et al., 2017).

Farmakologisk forskning

Farmakologisk forskning fokuserer på å utvikle medisiner som kan redusere rykninger i søvne uten å forstyrre den naturlige søvnsyklusen. Studier på nye medisiner og deres effekt på søvnkvalitet er pågående, og det er håp om at fremtidige behandlinger vil være mer effektive og ha færre bivirkninger (Riemann et al., 2019).

Pasienthistorier og case-studier

For å illustrere hvordan rykninger i søvne kan påvirke ulike individer, er det nyttig å se på spesifikke case-studier og pasienthistorier. Disse eksemplene kan gi innsikt i hvordan personer med forskjellige bakgrunner og livsstilsfaktorer håndterer sine symptomer.

Case-studie 1: Den travle profesjonelle

Emma, en 35 år gammel markedsføringsdirektør, begynte å oppleve intense rykninger i søvne etter en periode med høyt stress på jobben. Hun beskrev følelsen av å falle og våknet ofte flere ganger i løpet av natten. Etter å ha prøvd ulike stressmestringsteknikker, inkludert yoga og mindfulness, samt redusert koffeininntaket, merket hun en betydelig reduksjon i rykningene.

Case-studie 2: Den pensjonerte læreren

John, en 70 år gammel pensjonert lærer, hadde opplevd rykninger i søvne i flere år. Etter en søvnstudie ble han diagnostisert med restless legs syndrome. Med hjelp fra en søvnspesialist begynte han behandling med jern- og magnesiumtilskudd, samt et mildt muskelavslappende middel. Disse tiltakene forbedret hans søvnkvalitet og reduserte frekvensen av rykningene.

Case-studie 3: Den unge studenten

Sara, en 21 år gammel universitetsstudent, opplevde rykninger i søvne spesielt under eksamensperioder. Etter å ha oppsøkt en lege, fikk hun råd om å forbedre søvnhygienen, inkludert å etablere en fast søvnrutine og unngå elektroniske enheter før sengetid. Ved å følge disse rådene, klarte hun å redusere rykningene og forbedre sin generelle søvnkvalitet.

Samfunnsmessig påvirkning og bevissthet

Det er viktig å øke bevisstheten om rykninger i søvne og deres potensielle påvirkning på livskvaliteten. Mange mennesker er ikke klar over at deres søvnproblemer kan være relatert til dette fenomenet og kan dra nytte av bedre informasjon og tilgang til behandling.

Bevisstgjøringskampanjer

Helseorganisasjoner og søvnforskere kan spille en viktig rolle i å informere allmennheten om rykninger i søvne. Gjennom kampanjer og informasjonsmateriell kan folk lære mer om hvordan de kan forbedre søvnkvaliteten og håndtere rykninger (National Sleep Foundation, 2020).

Tilgang til søvnspesialister

Bedre tilgang til søvnspesialister og søvnklinikker kan hjelpe flere mennesker med å få riktig diagnose og behandling for sine søvnproblemer. Dette kan redusere den negative helseeffekten av ubehandlede søvnforstyrrelser (Epstein & Mardon, 2007).

Fremtidig forskning

Fremtiden for forskning på rykninger i søvne er lovende, med flere spennende retninger som kan gi bedre forståelse og behandling av dette fenomenet.

Teknologiske fremskritt

Fremskritt innen teknologi, som forbedrede søvnovervåkningsenheter og avanserte bildebehandlingsteknikker, kan gi dypere innsikt i de fysiologiske prosessene som skjer under søvnrykningene. Dette kan igjen føre til mer presise diagnoseverktøy og mer målrettede behandlinger (Walker, 2017).

Tverrfaglig forskning

Tverrfaglig forskning som kombinerer nevrovitenskap, psykologi og medisinsk forskning kan gi en helhetlig forståelse av rykninger i søvne. Slike samarbeid kan også åpne for innovative behandlingsmetoder som adresserer både de fysiske og psykologiske aspektene av søvnforstyrrelser (Stickgold & Walker, 2013).

Individuell tilpasning

En annen spennende utvikling er skreddersydd behandling basert på individets spesifikke søvnmønstre og genetiske predisposisjoner. Personaliserte medisiner og behandlinger kan være mer effektive og ha færre bivirkninger (Hirshkowitz et al., 2015).

Konklusjon

Rykninger i søvne er et vanlig fenomen som kan påvirke søvnkvaliteten og generelle helse. Ved å forstå årsakene, konsekvensene og de tilgjengelige behandlingsalternativene, kan man ta skritt for å redusere eller eliminere disse rykningene. Livsstilsendringer, medisinsk behandling og alternative metoder kan alle spille en rolle i å forbedre søvnen og dermed også livskvaliteten. Hvis du opplever hyppige eller alvorlige rykninger i søvne, er det viktig å oppsøke lege for en grundig evaluering og passende behandling.

Referanser

 1. Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M. M., Hedayati, M., & Shafiee, M. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences, 17(12), 1161-1169.
 2. Allen, R. P., Picchietti, D. L., Garcia-Borreguero, D., Ondo, W. G., Walters, A. S., Winkelman, J. W., … & Trenkwalder, C. (2014). Restless legs syndrome/Willis-Ekbom disease diagnostic criteria: updated International Restless Legs Syndrome Study Group (IRLSSG) consensus criteria–history, rationale, description, and significance. Sleep Medicine, 15(8), 860-873.
 3. Anders, T. F. (1994). Infant sleep, nighttime relationships, and attachment. Psychiatry, 57(3), 11-21.
 4. Berry, R. B., Brooks, R., Gamaldo, C. E., Harding, S. M., Marcus, C., & Vaughn, B. V. (2012). The AASM manual for the scoring of sleep and associated events: rules, terminology and technical specifications. American Academy of Sleep Medicine.
 5. Cappuccio, F. P., Cooper, D., D’Elia, L., Strazzullo, P., & Miller, M. A. (2010). Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. European Heart Journal, 32(12), 1484-1492.
 6. Chang, A. M., Aeschbach, D., Duffy, J. F., & Czeisler, C. A. (2015). Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. Proceedings of the National Academy of Sciences, 112(4), 1232-1237.
 7. Chao, M. T., Wade, C. M., & Abercrombie, P. D. (2007). A comparative study of the health status of Tai Chi practitioners and non-practitioners. Complementary Therapies in Medicine, 15(1), 12-17.
 8. Chaudhary, S. & Grandner, M. A. (2016). Sleep log. Journal of Clinical Sleep Medicine, 12(6), 1-2.
 9. Clark, I. & Landolt, H. P. (2017). Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Medicine Reviews, 31, 70-78.
 10. Drake, C., Roehrs, T., Shambroom, J., & Roth, T. (2013). Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 9(11), 1195-1200.
 11. Drummond, S. P., Brown, G. G., Salamat, J. S., & Gillin, J. C. (2005). Increasing task difficulty facilitates the cerebral compensatory response to total sleep deprivation. Sleep, 27(3), 445-451.
 12. Epstein, L. J., & Mardon, S. (2007). The Harvard Medical School Guide to a Good Night’s Sleep. McGraw-Hill.
 13. Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M. S., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., … & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA Internal Medicine, 174(3), 357-368.
 14. Hedman, C., Pohjasvaara, T., Tolonen, U., Suhonen-Malm, A. S., Myllylä, V. V., & Erkinjuntti, T. (2010). Effects of pregnancy on sleep-related leg cramps and restless legs syndrome. Journal of Clinical Sleep Medicine, 6(2), 134-136.
 15. Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., … & Ware, J. C. (2015). National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health, 1(1), 40-43.
 16. Holbrook, A. M., Crowther, R., Lotter, A., Cheng, C., & King, D. (2000). The diagnosis and management of insomnia in clinical practice: a practical evidence-based approach. Canadian Medical Association Journal, 162(2), 216-220.
 17. Kryger, M. H., Roth, T., & Dement, W. C. (2017). Principles and Practice of Sleep Medicine. Elsevier Health Sciences.
 18. Mahowald, M. W., & Schenck, C. H. (2005). Insights from studying human sleep disorders. Nature, 437(7063), 1279-1285.
 19. Monk, T. H., Buysse, D. J., Kennedy, K. S., Potts, J. M., DeGrazia, J. M., & Miewald, J. M. (2006). Measuring sleep habits without using a diary: the sleep timing questionnaire. Sleep, 26(2), 208-212.
 20. National Sleep Foundation. (2020). Sleep Health. Retrieved from https://www.sleepfoundation.org
 21. Neikrug, A. B., & Ancoli-Israel, S. (2010). Sleep disorders in the older adult–a mini-review. Gerontology, 56(2), 181-189.
 22. Ohayon, M. M., Reynolds III, C. F., & Dauvilliers, Y. (2012). Excessive sleep duration and quality of life. Annals of Neurology, 71(6), 876-883.
 23. Riemann, D., Baglioni, C., Bassetti, C., Bjorvatn, B., Dolenc Groselj, L., Ellis, J. G., … & Spiegelhalder, K. (2019). European guideline for the diagnosis and treatment of insomnia. Journal of Sleep Research, 26(6), e12822.
 24. Sateia, M. J. (2014). International classification of sleep disorders-third edition: highlights and modifications. Chest, 146(5), 1387-1394.
 25. Sherrill, D. L., Kotchou, K., & Quan, S. F. (1998). Association of physical activity and human sleep disorders. Archives of Internal Medicine, 158(17), 1894-1898.
 26. Silber, M. H., Ancoli-Israel, S., Bonnet, M. H., Chokroverty, S., Grigg-Damberger, M. M., Hirshkowitz, M., … & Wise, M. S. (2004). The visual scoring of sleep in adults. Journal of Clinical Sleep Medicine, 7(2), 123-133.
 27. Stepanski, E. J., & Wyatt, J. K. (2003). Use of sleep hygiene in the treatment of insomnia. Sleep Medicine Reviews, 7(3), 215-225.
 28. Stickgold, R., & Walker, M. P. (2013). Sleep-dependent memory triage: evolving generalization through selective processing. Nature Neuroscience, 16(2), 139-145.
 29. Walker, M. P. (2017). Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams. Scribner.
 30. Watson, N. F. (2017). Health benefits of physical activity and sleep: Better sleep, better you. Sleep Science and Practice, 1(1), 26-35.
 31. Winkelman, J. W., Finn, L., Young, T., & Buysse, D. J. (2008). Association of restless legs syndrome and sleep-related leg cramps with DSM-IV diagnosis of major depressive disorder. Journal of Clinical Psychiatry, 69(2), 344-350.

Om forfatteren