Rolige treningsøkter eller hvile etter hard trening

Lær mer om hvorfor og hvordan du kan følge det viktige prinsippet om å hvile eller gjennomføre treningsøkter med lav intensitet etter hard trening.

Hvorfor ta det rolig etter harde treningsøkter

Når du har gjennomført trening med moderat til hard intensitet, har hele systemet ditt blitt utsatt for stor belastning. Muskler, sener og leddbånd har fått mikroskopiske avrivninger, og trenger tid på leges igjen. For at denne prosessen skal kunne pågå uforstyrret, trenger kroppen ro eller en belastning som ikke avbryter den pågående restitusjonsprosessen. Å trene harde treningsøkter etter hverandre vil føre til en akkumulert overbelastning, og på sikt kan det føre til stagnasjon eller at du blir i dårligere form heller enn bedre. I verste fall kan du pådra deg skader.

Trening eller restitusjon etter harde treningsøkter

Dagen etter en hard treningsøkt bør du ha vurdering på om du skal gjennomføre restitusjonstrening eller hvile. Er du i tvil har du en hviledag. Restitusjonstreningen bør gjennomføres med lav intensitet, slik at du ikke avbryter den pågående restitusjonsprosessen. Det kan være lurt å velge en lett løype å trene i, slik du enkelt kan holde lav intensitet når du trener. I mer krevende løyper kan det hende du må gå over til raske gange i motbakkene for å holde intensiteten nede. Det er ingen kompromisser når du skal gjennomføre restitusjonstrening. Ikke se på dette som trening for å komme i enda bedre form, men som restitusjon for at du skal komme til hektene igjen etter hard trening.

Relaterte artikler:

Effektiv restitusjon etter trening

Viktigheten av restitusjon når du trener løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar