Rolig trening for nybegynnere

Rolig trening for nybegynnere. Lær mer om hvordan du som nybegynner kan komme i gang med rolig trening.

Trene rolig når du er nybegynner

Har du liten eller ingen erfaring med løping fra før av, kan det være lurt å starte trening med lav intensitet. Siden kroppen din ikke er vant til belastningen det er å løpe, bør du ha en gradvis økning i treningsmengde og intensitet. Det vil være fornuftig både med tanke på en jevn og god formutvikling, og for å forebygge skader.

Økt skaderisiko for nybegynnere

Det er all god grunn for nybegynnere å ta det rolig den første perioden med løping. Risikoen for skader er betydelig større for nybegynnere som starter å løpe, og det er ikke tilfeldig. Har du liten eller ingen erfaring med løping fra før av, kan være treningsøkt du gjennomfører være en hard belastning på kroppen. Selv rolige joggeturer kan være en hard belastning. Kroppen er ikke vant til belastningen den blir påført, og den vil trenge lang tid på restitusjon. Når du da gjennomfører en ny treningsøkt før du har restituert fra den forrige, kan det føre til en akkumulert overbelastning over tid, som øker sannsynligheten for at du blir skadet. Derfor er det viktig at du tar utgangspunkt i ditt formnivå, og har en gradvis økning i treningsmengde og intensitet, i takt med at kroppen din blir sterkere.

Gradvis økning i treningsmengde og intensitet

Du må finne ut hva som er ditt formnivå før du starter å trene løping. Dersom det er å gå og jogge i 1-2 km, så er det ditt utgangspunkt. Det spiller egentlig ingen rolle hvor lite eller mye du greier å trene, bare du tar utgangspunkt i ditt formnivå. Det er på dette tidspunktet mange ferske løpere gjør feil. De starter å trene med en oppfatning om hvor mye og hvor hardt de bør trene, ikke hva de faktisk er i stand til å trene. Resultatet blir ofte mye hard trening, som vil tære hardt på motivasjonen, og i verste fall føre til skader. Derfor er det så viktig at du starter med utgangspunkt i ditt formnivå, og har en gradvis økning i treningsmengde og intensitet.

Hvor mye du skal øke treningsmengden

Hvor mye du skal øke treningsmengden, vil variere individuelt. Lytt til kroppen og kjenn etter hvordan du føler deg etter endt treningsuke. Er du sliten, stiv og støl, og dette vedvarer over flere dager, er det et tegn på at du trener for mye. Da bør du gå ned på hvor mye du trener. Det vil uansett være smart å gå ned på treningsmengden hver fjerde uke, for å sikre at kroppen får tid til å hente seg inn igjen. Som nybegynnere er det viktig at du har en eller flere dager mellom hver treningsøkt, for å sikre at du restituerer tilstrekkelig før neste treningsøkt.

Nybegynnere bør starte med rolig trening

Rolig trening er det beste alternativet for nybegynnere. Trening med lav intensitet kan bidra til å redusere skaderisikoen hos nybegynnere. Rolig trening er også mer motiverende enn å trene med hard intensitet, og motivasjon er viktig for å du skal greie å opprettholde treningen på sikt. Å trene med hard intensitet er ofte ikke det som er største problemet for nybegynnere, det er heller det å trene nok med lav intensitet. Når du er utrent, kan pulsen raskt komme høyt opp, selv med jogging, og da er det viktig at du senker farten, og om nødvendig veksler mellom å gå og jogge den første tiden.

Rolig trening for nybegynnere

Rolig trening vil ha god effekt for nybegynnere som ønsker å komme i form med løping. Som nybegynner vil du ofte merke en bratt stigning i formkurven. Rolig trening skal utgjøre hovedvekten av treningen enten du er nybegynner eller en mer erfaren løper. Så mye som 80 prosent av treningen bør være med lav intensitet. Ha dette i bakhodet, og ikke stress med at du bør løpe med høyere intensitet. Det kan du gjøre når du har kommet skikkelig i gang med treningen.

Relaterte artikler:

Effektiv trening for nybegynnere

8 ukers treningsprogram for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar