Rolig langtur på 26 km

Rolig langtur på 26 km. Denne treningsøkta ble gjennomført med en rolig langtur i flatt terreng langs vei.

Målet med treningsøkta

Målet med treningsøkta var å venne beina til belastningen det er løpe langt, og øke fettforbrenningen og aerob kapasitet.

Trene rolige langturer

De rolige langturene er viktig for å trene opp din aerobe utholdenhet, som betyr at du forbedrer muskulaturens evne til å ta opp oksygen. God aerob utholdenhet gjør at du kan løpe lenge uten at den aerobe kapasiteten overskrides, og du går over til anaerob forbrenning. Trener du anaerobt får ikke muskulaturen nok oksygen, og som resultat vil du få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Du vil bli tvunget til å sette ned tempoet, og blir det ille nok må du stoppe opp helt. Langturer er også effektivt for å øke din fettforbrenning. Etter hvert som du løper vil glykogenlagrene tømmes, og du går gradvis over til å forbrenne mer og mer fett. Kroppen lærer seg å bruke fett som drivstoff og blir mer effektiv i å lagre og omsette glykogen. Dette er egenskaper som er viktig for løpere på alle formnivå, uavhengig av hvilken distanse du trener for.

De rolige langturene er med på å bygge både din fysiske og mentale kapasitet. Å løpe langt utfordrer din fysiske kapasitet ved belastningen det er for beina å løpe i flere timer. Denne treningen er en tilvenning for muskulaturen, slik at den gradvis tåler mer og mer. Å løpe rolige langturer er også en fin øvelse i å takle mentalt det er å løpe langt. Du må ha fokus over en lengre periode, ikke minst i forhold til å ta det rolig på disse turene. Å løpe lenge kan av og til også være en prøve for din tålmodighet.

Gjennomføring av treningsøkta

Langturen ble gjennomført på følgende måte:

Denne langturen var såpass lang at jeg tok med meg drikkesekk på 1 liter, oppblandet med solbærsaft. Underveis hadde jeg drikkepauser omtrent hver femte kilometer. Jeg kjente at jeg hadde god nytte av drikke underveis, og beina føltes fine store deler av langturen. Langturen var 2,5 lenger enn forrige uke, så jeg er godt i rute med å ha en gradvis økning på langturen. Målet er å løpe langturer på 36 km tidlig i løpet 5-8 uker, avhengig av hvor godt beina tåler økt treningsbelastning på langturene fremover.

Evaluering av treningsøkta

Gjennomføringen av økta gikk greit, og jeg begynte ikke å kjenne det i særlig grad før jeg hadde løpt 21-22 kilometer, i form av lett muskelverk. Dette er helt normalt, og fin trening i å bedre tåle belastning på beina over et lenger tidsrom.

Relaterte artikler:

Langturer for 10 km på 45 min

Tips om hvordan variere intensiteten når du løper langturer

Om forfatteren

Legg inn kommentar