Røde øyne ved forkjølelse

Røde øyne ved forkjølelse er en vanlig plage som mange opplever når de blir rammet av virusinfeksjonen. Lær mer om symptomer og årsaker til røde øyne ved forkjølelse, og hvordan du skal behandle det.

Mens de fleste er kjent med symptomer som hoste, nysing og tett nese, er det ikke alle som vet at røde øyne kan også være en del av forkjølelsesbilde. Denne artikkelen vil gi deg en grundig oversikt over hvorfor røde øyne oppstår ved forkjølelse, hvordan du kan lindre ubehaget, og når du bør oppsøke legehjelp.

Røde øyne ved forkjølelse

Røde øyne er et vanlig symptom ved mange øyelidelser og kan også oppstå som en følge av forkjølelse. Når øynene blir røde, skyldes det vanligvis en betennelsesreaksjon i øyets blodkar. Dette kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert allergier, øyeirritasjon, eller i dette tilfellet, en infeksjon som forkjølelse.

Når du blir forkjølet, blir kroppen din angrepet av et virus. Immunsystemet mobiliserer for å bekjempe denne inntrengeren, og som en del av denne prosessen kan det oppstå betennelse i slimhinnene, inkludert de som dekker øynene. Dette kan føre til at blodkarene i øyets overflate utvider seg, noe som resulterer i røde øyne.

Relatert: Kløe i halsen ved forkjølelse

Symptomer på røde øyne ved forkjølelse

Røde øyne ved forkjølelse kan komme med en rekke symptomer som kan variere i intensitet fra person til person. De vanligste symptomene inkluderer:

 1. Rødhet: Dette er det mest åpenbare symptomet, der øyets hvite del (sclera) blir betent og får en rødlig farge.
 2. Kløe: Øynene kan føles kløende og irriterte, noe som kan føre til ønske om å gni dem. Det er viktig å unngå å gni øynene, da dette kan forverre problemet.
 3. Tåreflod: Noen opplever overdreven tåreproduksjon når de har røde øyne ved forkjølelse. Dette kan føre til at øynene føles ekstra våte.
 4. Brennende følelse: Mange beskriver en brennende eller sviende følelse i øynene når de er påvirket av forkjølelse.
 5. Følsomhet for lys: Noen mennesker med røde øyne ved forkjølelse opplever økt følsomhet for sterkt lys, kjent som fotofobi.
 6. Slimhinneavsondring: Øynene kan produsere mer slim enn vanlig, noe som kan forårsake klumpete eller klistrete øyne.

Hvorfor får man røde øyne ved forkjølelse?

Som nevnt tidligere, oppstår røde øyne ved forkjølelse som en del av kroppens immunrespons på viruset. Når viruset invaderer kroppen, frigjøres inflammatoriske stoffer som cytokiner for å bekjempe infeksjonen. Disse stoffene kan påvirke blodkarene i øynene og føre til utvidelse, noe som resulterer i rødhet.

I tillegg kan hoste og nysing som ofte følger med forkjølelse, også irritere øynene. Dette skyldes at hoste og nysing kan føre til at små dråper av slim, virus og bakterier blir kastet opp i luften. Når disse dråpene kommer i kontakt med øynene, kan de forårsake irritasjon og rødhet.

Relatert: Vondt i ganen ved forkjølelse

Hvordan lindre røde øyne ved forkjølelse?

Selv om røde øyne ved forkjølelse kan være ubehagelige, er det flere enkle trinn du kan ta for å lindre symptomene og øke komforten:

 1. Øyedråper: Øyedråper som er spesielt formulert for å lindre røde øyne kan være til stor hjelp. Disse dråpene inneholder ofte ingredienser som tetrahydrozolin eller nafazolin, som kan redusere rødhet og kløe. Det er viktig å følge instruksjonene på produktet og ikke bruke dem over lengre tid enn anbefalt av legen eller pakningsvedlegget.
 2. Kald kompress: Påfør en kald kompress over øynene i noen minutter flere ganger om dagen. Dette kan bidra til å redusere betennelsen og lindre ubehaget.
 3. Unngå å gni øynene: Selv om det kan være fristende å gni øynene når de klør, bør du unngå dette for enhver pris. Gniing kan forverre irritasjonen og potensielt føre til skade.
 4. Fuktighetsbehandling: Bruk en luftfukter i rommet ditt for å holde luften fuktig. Dette kan bidra til å forhindre ytterligere irritasjon av øynene.
 5. Unngå irritanter: Prøv å unngå ting som kan irritere øynene ytterligere, som røyk, sterk vind eller eksponering for kjemikalier.
 6. Hvil og få nok søvn: Kroppens naturlige helingsprosess fungerer best når du får tilstrekkelig søvn og hvile. Sørg for å ta det med ro og få nok hvile når du er forkjølet.

Når bør du oppsøke lege?

I de fleste tilfeller er røde øyne ved forkjølelse en mild og selvbegrensende tilstand som forbedrer seg på egenhånd. Imidlertid er det situasjoner der det er lurt å oppsøke lege:

 1. Langvarige symptomer: Hvis røde øyne ved forkjølelse vedvarer i mer enn en uke eller blir verre, bør du kontakte en øyelege. Dette kan indikere en annen underliggende øyesykdom som krever spesiell behandling.
 2. Alvorlig smerte: Hvis du opplever alvorlig smerte i øynene, synsforstyrrelser, eller endringer i synet, bør du søke øyeblikkelig medisinsk hjelp. Dette kan være tegn på en mer alvorlig øyeproblem.
 3. Andre symptomer: Hvis røde øyne ved forkjølelse ledsages av andre uvanlige symptomer som feber, utflod fra øynene, eller hevelse rundt øynene, bør du også kontakte en lege.

Relatert: Pipelyd ved utpust ved forkjølelse

KAMPANJER HOS MILRAB |

Forebygge røde øyne ved forkjølelse

Det er ingen spesifikke tiltak som kan garantere at du aldri vil oppleve røde øyne ved forkjølelse, men det er noen generelle forholdsregler du kan ta for å redusere risikoen:

 1. God hygiene: Vask hendene regelmessig med såpe og vann for å unngå å spre forkjølelsesviruset til øynene.
 2. Unngå å berøre øynene: Unngå å berøre øynene med hendene, spesielt hvis hendene ikke er rene.
 3. Beskytt øynene: Bruk vernebriller eller solbriller når du er ute i sterkt sollys eller når det er mye støv eller pollen i luften.
 4. Luftfuktighet: Hold innendørs luftfuktigheten på et komfortabelt nivå, spesielt om vinteren når luften ofte er tørr.
 5. Vaksinasjon: Årlig influensavaksinasjon kan bidra til å redusere risikoen for å få en forkjølelse, og dermed redusere risikoen for å utvikle røde øyne.

Relatert: Hvitt belegg på tunga ved forkjølelse

Røde øyne ved forkjølelse: behandlingsmuligheter

Når røde øyne oppstår som følge av forkjølelse, kan det være lurt å utforske ulike behandlingsmuligheter for å lindre ubehaget og fremskynde helingsprosessen. Her er noen av de vanligste behandlingsalternativene:

1. Øyedråper og øyesalver:

Øyedråper og øyesalver som er tilgjengelige over disk eller reseptbelagte kan hjelpe med å lindre røde øyne ved forkjølelse. Disse produktene inneholder aktive ingredienser som kan redusere rødhet, kløe og irritasjon. Det er viktig å konsultere en lege eller farmasøyt før du bruker dem for å sikre riktig valg av produkt og dosering.

2. Kald kompress:

En kald kompress kan være en enkel og effektiv måte å redusere betennelse og lindre ubehaget forbundet med røde øyne. Du kan enkelt lage en kald kompress ved å suge en ren klut i kaldt vann, klemme ut overflødig væske og plassere kluten forsiktig over øynene i noen minutter. Dette kan gjentas flere ganger om dagen etter behov.

3. Fuktighetsdråper:

Fuktighetsdråper er spesielt nyttige hvis øynene dine føles tørre i tillegg til å være røde. Disse dråpene bidrar til å smøre øynene og lindre tørrhet og ubehag. Du kan finne fuktighetsdråper uten resept på apoteket, men det er lurt å konsultere en øyelege for å velge riktig type dråper for dine spesifikke behov.

4. Unngå irriterende stoffer:

For å forhindre ytterligere irritasjon av øynene, bør du unngå eksponering for røyk, sterke kjemikalier eller støv. Hvis du røyker, kan dette være en god anledning til å vurdere å slutte, da røyk er en kjent irritant for øynene og kan forverre rødhet og ubehag.

5. Naturlige midler:

KAMPANJER HOS MILRAB |

Noen mennesker søker lindring fra røde øyne ved forkjølelse gjennom naturlige midler som kamille-te. Å bruke avkjølt kamille-te som en kompress over øynene kan bidra til å lindre betennelse og irritasjon. Imidlertid bør du være forsiktig med å unngå allergiske reaksjoner på naturlige midler, og det er alltid best å konsultere en lege før du prøver slike behandlinger.

6. God søvn og hvile:

Å gi kroppen din tilstrekkelig hvile er avgjørende for en rask bedring fra forkjølelse og røde øyne. Når du sover godt, får øynene en sjanse til å hvile og gjenopprette seg, og immunsystemet kan jobbe mer effektivt for å bekjempe infeksjonen.

Relatert: Er forkjølelse smittsomt

Forkjølelse og øyehygiene

Øyehygiene er viktig når du er forkjølet for å unngå ytterligere irritasjon og infeksjon. Her er noen tips for å opprettholde god øyehygiene:

 • Vask hendene regelmessig med såpe og vann for å unngå å spre viruset fra hendene til øynene.
 • Unngå å dele håndklær eller lommetørklær med andre, da dette kan spre infeksjonen.
 • Bruk engangspapirlommetørklær for å tørke øynene hvis de er rennende.
 • Hold kontaktlinser rene og bytt dem ut i henhold til instruksjonene fra øyelegen.
 • Ikke bruk øyesminke eller kontaktlinser når du har røde øyne, da dette kan forverre symptomene.
 • Ta kontakt med en øyelege hvis symptomene vedvarer eller forverres, spesielt hvis det er tegn på en annen øyeinfeksjon.

Avsluttende tanker

Det er viktig å understreke betydningen av å være oppmerksom på øyehelsen under en forkjølelse. Mens røde øyne ved forkjølelse vanligvis er ufarlige og midlertidige, kan de likevel være ubehagelige og påvirke din generelle livskvalitet. Å ta vare på øynene dine og følge de rådene som er gitt i denne artikkelen, kan hjelpe deg med å lindre ubehaget og fremskynde helingsprosessen.

Det er også viktig å huske at mens røde øyne ved forkjølelse er vanlige, kan de også være et symptom på andre øyesykdommer eller infeksjoner. Hvis du opplever vedvarende eller alvorlige symptomer, er det alltid best å søke profesjonell medisinsk rådgivning og vurdering. Øynene er en viktig del av kroppen vår, og å ta vare på deres helse bør være en prioritet.

Til slutt, selv om røde øyne ved forkjølelse kan være plagsomme, er de som regel en del av den naturlige helingsprosessen. Ved å praktisere god øyehygiene, ta nødvendig hvile, og bruke de riktige behandlingsmetodene, kan du raskt komme deg tilbake til din vanlige, friske tilstand. Vær tålmodig, følg rådene, og husk at kroppen din er bemerkelsesverdig i sin evne til å bekjempe infeksjoner og helbrede seg selv.

Referanser

Om forfatteren