Riktig fart og intensitet når du løper maraton

Å tilpasse fart og intensitet når du skal løpe 42195 meter kan være krevende, men helt avgjørende for din suksess som maratonløper. Lær hvordan du skal løpe med riktig fart!

Riktig fart når du løper maraton

Omtrent alle kan løpe et maraton med riktig fart og intensitet, men å finne riktig fart når du skal løpe over fire mil er ikke så enkelt. Løper du for fort vil du møte veggen på ett eller annet tidspunkt i løpet. Tar du roligere i en tidlig fase av løpet, kan det bidra sterkt til at du greier å fullføre maraton. Dette er en strategi som fungerer godt for nybegynnere, men er du en mer erfaren løper som ønsker å løpe på best mulig tid, vil det kreve at du tilpasser farten på en måte som gjør at du utnytter ditt fulle potensial under maraton.

Målet for alle løpere bør være å løpe maraton med negativ splitt, som betyr at du løper første halvdel av maraton litt saktere enn andre halvdel. Dette er ikke enkelt, fordi løypeprofil og værforhold kan gjøre det krevende å få til. Å løpe en rask første halvdel av maraton kan få deg i mål raskere i noen tilfeller, men denne strategien innebærer alltid en risiko, for feilberegner du, kan det føre til at du går på en skikkelig smell i løpet. En enkel løype i en tidlig fase av maraton, kan lure løpere til å løpe for raskt, for tidlig, noe som nesten alltid straffer seg mot slutten av løpet. Du må derfor holde igjen de første 4-5 kilometerne, uansett hvor enkel og rask løypa er. Deretter kan du øke farten sakte, men sikkert utover i løpet.

En viktig faktor for å treffe med riktig fart når du skal løpe maraton, er at du vet hvordan det føles å løpe med en bestemt fart, og du må vite at du greier å holde denne farten over lang tid. Mange nybegynnere vet ikke hva som er deres maratonfart, fordi de ikke har løpt maraton eller løpt i maratonfart i opptreningen til maraton. Å delta i kortere løp kan være en effektiv måte å teste ut hvor dine grenser går og finne din maratonfart.

Relaterte artikler:

Trene løping med negativ splitt

Treningsprogram maraton under 4 timer

Om forfatteren

Legg inn kommentar