HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


OPPTIL 40% PÅ KONDISJONS

APPARATER!

DU SPARER

KR 6000,-

Ribbeinsbrudd trening

Et ribbeinsbrudd kan være smertefullt, og forstyrre noe så grunnleggende som evnen til å puste. Lær mer om ribbeinsbrudd og trening.

Alvorlige brudd kan til og med føre til en kollapset lunge. Mens trening kan hjelpe deg med å komme deg raskere etter skader, bør du ikke trene før du får klarsignal fra legen din, som kan anbefale spesifikke øvelser. Hvis du ikke får en plan fra legen din, fokuserer du imidlertid på å sakte, men sikkert øke intensiteten på treningsøktene dine over flere uker.

Dype pusteøvelser

Øvelser der du puster dypt kan bidra til å forhindre en kollapset lunge de første dagene etter ribbeinsbruddet. Hver andre time – eller i henhold til planen som legen har anbefalt – pust sakte og dypt inn og fyll lungene. Pust ut sakte, og fortsett å puste dypt i to til tre minutter. Deretter hoster du forsiktig flere ganger; Pust deretter dypt igjen. Hvis dette er for smertefull, kan du be legen din om smertestillende medisiner, eller hold en pute eller håndkle over brukket ribbein.

Kondisjonstrening

Kardiovaskulær trening hjelper deg med å holde hjertet sunt, men det øker også pusten din – et smertefullt forslag for noen med et brukket ribbein. Prøv forsiktig utholdenhetstrening som å gå tur med hunden din eller sykle i sakte, rolig tempo. Når du begynner å komme deg, kan du stadig øke intensiteten på treningen din ved å øke tempoet ditt og varigheten på treningen. Hvis du har problemer med å puste mens du gjennomfører aktiviteten, må du snakke med legen din før du gjennomfører kardio.

Yoga eller Pilates

Tøyeøvelser, for eksempel yoga og Pilates, kan bidra til å løsne opp i musklene dine. Dette kan hjelpe deg med å unngå smerter fra muskelstivhet når ribbeinsbruddet undergraver din vanlige treningsrutine. Hold deg til tøyinger som ikke komprimerer brystet, og sørg for å fortelle instruktøren din at du har et brukket ribbein. Du kan også tøye deg hjemme. Prøv å strekke brystet for å lindre smerter ved å bøye albuene og forlenge dem tilbake mot ryggen. Hvis du opplever ryggsmerter fra ribbeinsbruddet, må du gå ned på alle fire og bue ryggen, holde i 20 sekunder. Skyv deretter ryggen ned mot bakken og hold ytterligere 20 sekunder.

Vekttrening

Vekttrening holder musklene og beinene dine sterke, og regelmessig vektbærende trening kan øke beintettheten og forhindre fremtidige brudd. Styr unna treningsmaskiner som brystpress, som er avhengige av brystmusklene. I stedet kan du prøve vektbærende øvelser med lav intensitet som knebøy, utfall, bicep-curlsog beinpress. Når smertene avtar og skadene begynner å bli helbrede, kan du begynne å innlemme øvelser i den opprinnelige treningsrutinen, men begynn sakte og unngå øvelser som forårsaker smerter i ribbeina.

Begrensninger når du har ribbeinsbrudd

Unngå kontaktsport i minst seks uker etter ribbeinsbruddet. Et slag mot brystet eller siden kan forverre bruddet og til og med kollapse lungen. Trening som setter deg i fare for å falle, som å hoppe på en trampoline, er like farlige. Du bør også unngå å starte en ny treningsrutine eller øke intensiteten på din nåværende rutine mens skaden din leges.

Relaterte artikler:

Opptrening løping etter skade

Trening som kan forebygge skader

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

OPPTIL 40% RABATT!