Ribbeinsbrudd og trening

Et ribbeinsbrudd kan være smertefullt, og forstyrre noe så grunnleggende som evnen til å puste. Lær mer om ribbeinsbrudd og trening.

Alvorlige brudd kan til og med føre til en kollapset lunge. Mens trening kan hjelpe deg med å komme deg raskere etter skader, bør du ikke trene før du får klarsignal fra legen din, som kan anbefale spesifikke øvelser. Hvis du ikke får en plan fra legen din, fokuserer du imidlertid på å sakte, men sikkert øke intensiteten på treningsøktene dine over flere uker.

Ribbeinsbrudd eller muskulært?

Det kan være vanskelig å skille mellom ribbeinsbrudd og muskelsmerter, da begge kan gi smerter i ribbeina. Generelt sett vil smertene fra ribbeinsbrudd være mer intense og smertefulle enn muskelsmerter. Ribbeinsbrudd kan også gi smerter når man puster dypt eller hoster, mens muskelsmerter vanligvis ikke påvirker pusten på samme måte. Hvis du er usikker på om smertene dine skyldes ribbeinsbrudd eller muskelsmerter, er det alltid lurt å oppsøke lege for en undersøkelse.

Relatert: Vondt i ribbein etter trening

Varighet på ribbeinsbrist

Varigheten på en ribbeinsbrist avhenger av alvorlighetsgraden av skaden og individuelle faktorer som alder og generell helse.

Mindre ribbeinsbrist kan vanligvis ta opptil 4-6 uker å leges, mens mer alvorlige brudd kan ta opptil 6-8 uker eller lenger. I noen tilfeller kan smertene vedvare i flere måneder etter at bruddet har grodd.

Det er viktig å følge legens anbefalinger for å sikre at bruddet leges ordentlig og for å unngå ytterligere skade eller forsinket helbredelse. Det kan være nødvendig å begrense fysisk aktivitet og bruke smertestillende medisiner i løpet av helingsprosessen.

Ribbeinsbrudd og trening

Et ribbeinsbrudd kan være smertefullt og påvirke bevegeligheten din, og det er derfor viktig å la det gro og leges før du begynner å trene igjen. Dette kan ta noen uker til flere måneder avhengig av alvorlighetsgraden av bruddet.

Når du føler deg klar til å begynne å trene igjen, bør du starte gradvis og unngå aktiviteter som legger press på bruddet. Unngå aktiviteter som involverer vridning eller bevegelse i ribbeinsområdet, som for eksempel sit-ups eller spesielle yogaposisjoner. Du kan begynne med å gjøre enkle øvelser som ikke involverer bryst- eller mageområdet, for eksempel turgåing, rolig jogging, eller lett styrketrening med lette vekter.

Det kan også være lurt å konsultere en lege eller en fysioterapeut før du starter treningen igjen, slik at de kan gi deg råd om når det er trygt å begynne å trene og hvilke øvelser som passer best for deg.

Relatert: Trene med brukket ribbein

Dype pusteøvelser

Øvelser der du puster dypt kan bidra til å forhindre en kollapset lunge de første dagene etter ribbeinsbruddet. Hver andre time – eller i henhold til planen som legen har anbefalt – pust sakte og dypt inn og fyll lungene. Pust ut sakte, og fortsett å puste dypt i to til tre minutter. Deretter hoster du forsiktig flere ganger; Pust deretter dypt igjen. Hvis dette er for smertefull, kan du be legen din om smertestillende medisiner, eller hold en pute eller håndkle over brukket ribbein.

Relatert: Symptomer på smerter under ribbein

Hvor vondt er ribbeinsbrudd?

Ribbeinsbrudd kan være veldig smertefullt, spesielt når man puster dypt eller hoster. Smerten kan være lokalisert rundt ribbeina og kan føles som en verkende eller skarp smerte. Noen opplever også at smerten sprer seg til ryggen eller magen. Hvor vondt ribbeinsbruddet er vil variere fra person til person og avhenger av flere faktorer, inkludert alvorlighetsgraden av bruddet og individets smerteterskel. Det er viktig å søke legehjelp hvis du mistenker at du har et ribbeinsbrudd.

Voltaren mot ribbeinsbrudd

Voltaren (også kjent som diklofenak) kan brukes til smertelindring ved ribbeinsbrudd, men det er viktig å ta medisinen som anvist av legen din. Det er også viktig å unngå fysisk aktivitet som kan forverre smertene og gi kroppen tid til å helbrede. Ribbeinsbrudd kan ta flere uker til måneder å gro avhengig av alvorlighetsgraden, så det er viktig å være tålmodig og følge legens råd for behandling og rehabilitering.

Kondisjonstrening

Kardiovaskulær trening hjelper deg med å holde hjertet sunt, men det øker også pusten din – et smertefullt forslag for noen med et brukket ribbein. Prøv forsiktig utholdenhetstrening som å gå tur med hunden din eller sykle i sakte, rolig tempo. Når du begynner å komme deg, kan du stadig øke intensiteten på treningen din ved å øke tempoet ditt og varigheten på treningen. Hvis du har problemer med å puste mens du gjennomfører aktiviteten, må du snakke med legen din før du gjennomfører kardio.

Yoga eller Pilates

Tøyeøvelser, for eksempel yoga og Pilates, kan bidra til å løsne opp i musklene dine. Dette kan hjelpe deg med å unngå smerter fra muskelstivhet når ribbeinsbruddet undergraver din vanlige treningsrutine. Hold deg til tøyinger som ikke komprimerer brystet, og sørg for å fortelle instruktøren din at du har et brukket ribbein. Du kan også tøye deg hjemme. Prøv å strekke brystet for å lindre smerter ved å bøye albuene og forlenge dem tilbake mot ryggen. Hvis du opplever ryggsmerter fra ribbeinsbruddet, må du gå ned på alle fire og bue ryggen, holde i 20 sekunder. Skyv deretter ryggen ned mot bakken og hold ytterligere 20 sekunder.

Relatert: Vondt i ribbein når gravid

Vekttrening

Vekttrening holder musklene og beinene dine sterke, og regelmessig vektbærende trening kan øke beintettheten og forhindre fremtidige brudd. Styr unna treningsmaskiner som brystpress, som er avhengige av brystmusklene. I stedet kan du prøve vektbærende øvelser med lav intensitet som knebøy, utfall, bicep-curlsog beinpress. Når smertene avtar og skadene begynner å bli helbrede, kan du begynne å innlemme øvelser i den opprinnelige treningsrutinen, men begynn sakte og unngå øvelser som forårsaker smerter i ribbeina.

Begrensninger når du har ribbeinsbrudd

Unngå kontaktsport i minst seks uker etter ribbeinsbruddet. Et slag mot brystet eller siden kan forverre bruddet og til og med kollapse lungen. Trening som setter deg i fare for å falle, som å hoppe på en trampoline, er like farlige. Du bør også unngå å starte en ny treningsrutine eller øke intensiteten på din nåværende rutine mens skaden din leges.

Relaterte artikler:

Opptrening løping etter skade

Trening som kan forebygge skader

Om forfatteren

Legg inn kommentar