Restitusjonstrening når du trener mye

I denne artikkelen vil vi gå i dybden på restitusjonstreningens betydning, hvordan du kan implementere det i din treningsrutine, og hvilke metoder som er mest effektive.

Når man trener mye og intensivt, er det ikke bare selve treningen som er viktig for å oppnå gode resultater. Restitusjonstrening spiller en avgjørende rolle for å holde kroppen frisk, forebygge skader og maksimere prestasjonene. I denne artikkelen vil vi gå i dybden på restitusjonstreningens betydning, hvordan du kan implementere det i din treningsrutine, og hvilke metoder som er mest effektive. Målet er å gi deg praktisk kunnskap og innsikt i hvordan restitusjonstrening kan hjelpe deg med å optimalisere treningsresultatene.

Hva er restitusjonstrening?

Restitusjonstrening, også kalt aktiv restitusjon, refererer til lette fysiske aktiviteter som hjelper kroppen med å komme seg etter hard trening. Det kan være aktiviteter som lett jogging, sykling, yoga eller svømming. Poenget med denne typen trening er ikke å presse kroppen hardt, men å stimulere blodomløpet og musklenes gjenoppretting på en skånsom måte.

Hvorfor er restitusjonstrening viktig?

Når du trener intensivt, brytes muskelvevet ned, og kroppen pådrar seg små skader som må repareres. Restitusjon er tiden hvor kroppen bygger seg opp igjen, og dette er en essensiell del av treningsprosessen. Uten tilstrekkelig restitusjon vil kroppen slite med å reparere skadene, og dette kan føre til overbelastning og skader.

Restitusjonstrening hjelper til med å fjerne avfallsstoffer som har samlet seg opp i musklene under hard trening, som melkesyre, samtidig som det stimulerer blodgjennomstrømning, som fører til at næringsstoffer raskere transporteres til musklene for å fremme gjenoppbygging (Bishop, 2008).

Når bør man inkludere restitusjonstrening?

For de som trener flere ganger i uken, kan det være utfordrende å finne balansen mellom hard trening og tilstrekkelig hvile. Restitusjonstrening bør implementeres på dager hvor kroppen trenger å komme seg, men hvor man likevel ønsker å holde seg aktiv. Vanligvis legges restitusjonstrening til dagen etter en tung treningsøkt eller en konkurranse, når musklene er stive og kroppen føles sliten.

Typer av restitusjonstrening

Det finnes mange former for restitusjonstrening, og hvilken type som er best for deg, avhenger av hvilke aktiviteter du vanligvis utfører, samt hvilke muskler som er mest slitne etter treningen. Her er noen av de mest vanlige formene for restitusjonstrening.

Lett aerob aktivitet

Lett aerob aktivitet som jogging, sykling eller svømming er en effektiv måte å stimulere blodgjennomstrømningen uten å belaste kroppen for mye. Denne typen aktivitet holder pulsen moderat og øker oksygentilførselen til musklene, som hjelper på restitusjonen (Nieman, 2011). Aktiviteten skal være såpass lett at du klarer å føre en samtale uten problemer.

Dynamisk stretching

Dynamisk stretching, eller bevegelsesbasert tøying, er en annen måte å restituere på. I motsetning til statisk stretching, som involverer å holde en posisjon i en lengre periode, innebærer dynamisk stretching kontrollert bevegelse gjennom et bevegelsesområde. Dette kan bidra til å løsne opp stive muskler og forbedre mobiliteten, noe som er viktig etter en tøff treningsøkt (Behm & Chaouachi, 2011).

Yoga og pilates

Yoga og pilates er også populære valg for restitusjonstrening. Disse treningsformene fokuserer på fleksibilitet, pust og mental avslapning. Yoga spesielt kan hjelpe med å redusere stressnivåer og samtidig forbedre balansen og fleksibiliteten i kroppen. Dette gjør det til en ideell treningsform på dager hvor kroppen trenger å hente seg inn (Woodyard, 2011).

Effektiv restitusjon når du trener

Fysiologiske fordeler ved restitusjonstrening

Restitusjonstrening handler ikke bare om å la kroppen hvile; det er også en aktiv måte å fremme helbredelse og forberede kroppen til neste treningsøkt. Når du gjennomfører restitusjonstrening, skjer det flere positive fysiologiske prosesser i kroppen.

Reduksjon av muskelstivhet

En av de mest umiddelbare fordelene ved restitusjonstrening er reduksjonen av muskelstivhet. Etter en hard treningsøkt opplever mange forsinket muskelømhet, også kjent som DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). Restitusjonstrening, som lett aerob aktivitet og dynamisk stretching, hjelper til med å redusere denne stivheten ved å øke blodsirkulasjonen til musklene.

Forbedret blodgjennomstrømning

Når du deltar i lett aerob aktivitet, som jogging eller sykling, øker blodsirkulasjonen i kroppen. Dette fremmer transporten av oksygen og næringsstoffer til musklene, noe som akselererer helbredelsesprosessen etter trening (Nieman, 2011). Det hjelper også med å fjerne avfallsstoffer som melkesyre, som kan bygge seg opp under intense treningsøkter.

Mental restitusjon

I tillegg til de fysiske fordelene, bidrar restitusjonstrening også til mental restitusjon. Ved å delta i lavintensiv trening, som yoga eller meditasjon, kan du hjelpe til med å redusere stress og mentalt slappe av. Dette er viktig for å holde motivasjonen oppe over tid og unngå utbrenthet (Woodyard, 2011).

Hvordan balansere restitusjon og hard trening

Å finne balansen mellom restitusjon og hard trening er nøkkelen til langsiktig suksess innen fysisk prestasjon. Selv om det kan være fristende å trene hardt hver dag, vil dette uten tilstrekkelig hvile sannsynligvis føre til overtrening.

Symptomer på overtrening

Overtrening oppstår når kroppen ikke får nok tid til å hvile og gjenopprette seg etter treningen. Noen av de vanligste symptomene på overtrening inkluderer:

  • Vedvarende tretthet
  • Redusert ytelse
  • Økt irritabilitet
  • Søvnproblemer
  • Hyppige skader (Meeusen et al., 2013)

Hvis du opplever noen av disse symptomene, kan det være et tegn på at du trenger mer restitusjon i treningsplanen din.

Planlegg restitusjonsdager

For å unngå overtrening, er det viktig å planlegge restitusjonsdager i treningsrutinen din. Dette kan enten være fullstendige hviledager eller dager med lett aktivitet, som restitusjonstrening. Det anbefales generelt at utøvere har minst én til to dager i uken med lettere aktivitet eller hvile for å sikre optimal ytelse over tid (Bishop, 2008).

Tilpasse treningen for å løpe hver dag

Betydningen av søvn og ernæring for restitusjon

Restitusjon handler ikke bare om hva du gjør i treningsstudioet eller på løpeturen. Søvn og ernæring spiller også en viktig rolle i kroppens evne til å gjenopprette seg.

Søvnens rolle i restitusjon

Søvn er avgjørende for fysisk restitusjon, da det er under dyp søvn at kroppen utfører mesteparten av reparasjonen og gjenoppbyggingen av muskelvev. Mangelfull søvn kan redusere kroppens evne til å restituere seg og føre til redusert treningsprestasjon (Fullagar et al., 2015). For personer som trener mye, anbefales det å få minst 7–9 timer søvn hver natt.

Ernæring for optimal restitusjon

Riktig ernæring er også avgjørende for restitusjonsprosessen. Etter en tøff treningsøkt trenger kroppen karbohydrater for å fylle opp glykogenlagrene og proteiner for å reparere muskelvev. Studier har vist at inntak av en kombinasjon av karbohydrater og proteiner rett etter trening kan akselerere restitusjonen (Kerksick et al., 2017).

Praktiske tips for bedre restitusjon

Her er noen praktiske tips som kan hjelpe deg med å forbedre restitusjonen etter harde treningsøkter.

Ta deg tid til dynamisk oppvarming og nedtrapping

En god oppvarming før treningen og en skikkelig nedtrapping etter treningen kan bidra til å forbedre blodgjennomstrømningen og redusere muskelstivhet. Dette vil forberede kroppen på belastningen som kommer og hjelpe til med å fremskynde restitusjonen etterpå (Behm & Chaouachi, 2011).

Bruk kompresjonsklær

Kompresjonsklær kan hjelpe med å øke blodsirkulasjonen i musklene, noe som kan akselerere restitusjonen. Flere studier har vist at bruk av kompresjonsklær etter intensiv trening kan bidra til raskere fjerning av avfallsstoffer fra musklene og redusere muskelømhet (MacRae, Cotter & Laing, 2011).

Hydrering

Det er viktig å holde seg godt hydrert, spesielt etter en tøff treningsøkt. Væske er avgjørende for å opprettholde kroppens funksjoner og for å hjelpe musklene med å komme seg. Pass på å drikke rikelig med vann både før, under og etter treningen for å støtte restitusjonsprosessen (Casa et al., 2000).

Konklusjon

Restitusjonstrening er en avgjørende del av treningsprosessen for de som trener mye og hardt. Gjennom å inkludere aktiviteter som lett aerob trening, dynamisk stretching, yoga og å prioritere søvn og ernæring, kan du maksimere kroppens evne til å komme seg etter harde treningsøkter. Dette vil ikke bare redusere risikoen for skader og overtrening, men også forbedre dine treningsresultater over tid. Husk å lytte til kroppen, planlegg hviledager, og sørg for å gi kroppen den tiden den trenger til å restituere seg.

Referanser

  1. Behm, D. G., & Chaouachi, A. (2011). A review of the acute effects of static and dynamic stretching on performance. European Journal of Applied Physiology, 111(11), 2633–2651.
  2. Bishop, P. A. (2008). Recovery from training: A brief review. Journal of Strength and Conditioning Research, 22(3), 1015–1024.
  3. Casa, D. J., Armstrong, L. E., Hillman, S. K., Montain, S. J., Reiff, R. V., Rich, B. S., Roberts, W. O., & Stone, J. A. (2000). National athletic trainers’ association position statement: Fluid replacement for athletes. Journal of Athletic Training, 35(2), 212–224.
  4. Fullagar, H. H., Skorski, S., Duffield, R., Hammes, D., Coutts, A. J., & Meyer, T. (2015). Sleep and recovery in team sport: Current sleep-related issues facing professional athletes. Journal of Sports Sciences, 33(7), 665–676.
  5. Kerksick, C. M., Wilborn, C. D., Roberts, M. D., Smith-Ryan, A., Kleiner, S. M., Jäger, R., & Kreider, R. B. (2017). ISSN exercise & sports nutrition review update: Research & recommendations. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 38.
  6. MacRae, B. A., Cotter, J. D., & Laing, R. M. (2011). Compression garments and exercise: Garment considerations, physiology and performance. Sports Medicine, 41(10), 815–843.
  7. Meeusen, R., Duclos, M., Foster, C., Fry, A., Gleeson, M., Nieman, D., Raglin, J., Rietjens, G., Steinacker, J., & Urhausen, A. (2013). Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: Joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine. Medicine & Science in Sports & Exercise, 45(1), 186–205.
  8. Nieman, D. C. (2011). Exercise, infection, and immunity. International Journal of Sports Medicine, 22(S4), S102–S108.
  9. Woodyard, C. (2011). Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life. International Journal of Yoga, 4(2), 49–54.

Om forfatteren

Legg inn kommentar