Restitusjonstrening for 10 km

Restitusjonstrening for 10 km. Lær hvordan du kan gjennomføre restitusjonstrening når du trener for 10 km, som alternativ til fullstendig hvile.

Restitusjonstrening når du trener for 10 km

I perioder med mye og hard trening kan det være at du ønsker å gjennomføre lettere løpetrening i form av restitusjonstrening, i stedet for fullstendig hvile. Restitusjonstreningen har noe av samme formålet som hvile, at kroppen skal få tid til å hente seg inn igjen etter harde økter og treningsperioder.

I denne artikkelen vil du lære om hvordan du kan gjennomføre restitusjonstrening, som en del av restitusjonen for 10 km.

Restitusjonstrening

Restitusjonstrening kan være et godt alternativ til hvile etter harde treningsøkter, eller når du trener mye eller ofte. Men det er viktig å understreke at denne type trening ikke er ment å erstatte fullstendig hvile. Ofte vil fullstendig hvile være det beste alternativet, og du må gjøre en vurdering på når det kan være hensiktsmessig å gjennomføre restitusjonstrening.

Intensitet på restitusjonstrening når du trener løping

Restitusjonstrening er løping med svært lav intensitet. Gitt at du har en makspuls på 190, så skal intensiteten på denne løpetreningen ligge mellom 50-60 prosent av makspulsen, med en hjertefrekvens som ligger mellom 104-114 slag per minutt. Når du trener løping med så lav intensitet, vil tempoet ikke være høyt, og det kan hende at du gå i motbakkene for å holde intensiteten lav nok. Det gjør ingenting fordi hensikten med restitusjonstreningen er nettopp å restituere. For at du skal ha ønsket effekt av denne treningen, er det svært viktig at du holder lav intensitet.

Hvorfor restitusjonstrening

Restitusjonstrening kan i mange tilfeller være et godt alternativ til fullstendig hvile, og er som vi har vært inne på tidligere, lettere trening enn den aktiviteten du vanligvis gjennomfører.

Restitusjonstrening gjennom jogging med svært lav intensitet øker blodgjennomstrømmingen, noe som er med på å hjelpe kroppen til å kvitte seg med slaggstoffer. Løpetrening med svært lav intensitet er med på å transportere vekk væskeansamlinger i og rundt muskler, slik at musklene får tilbake sin normale funksjon. På samme tid øker blodgjennomstrømmingen, og flere næringsstoffer blir tilført muskler som er belastet, og vil leges raskere.

Når du kan gjennomføre restitusjonstrening for 10 km

Når du trener for 10 km, trener du gjerne intervaller, tempotrening, langturer og annen løpetrening med varierende intensitet, og som vi har vært inne på tidligere, kan restitusjonstrening etter harde treningsøkter være et godt alternativ til hvile, og restitusjonstreningen kan bidra til å øke blodgjennomstrømmingen, slik at muskulaturen raskere kan kvitte seg med avfallsstoffer.

Det kan være at du trener ofte, gjerne hver dag, og da er det helt avgjørende at du legger inn treningsøkter med svært lav intensitet, fordi denne treningen er den eneste «hvilen» kroppen og muskulaturen får. Trener du mye vil du i perioder oppleve at du er stiv og støl etter trening, eksempelvis stive legger og lår. Da kan restitusjonstrening bidra til å løse opp, slik at du blir kvitt slaggstoffer i muskulaturen.

Trener du på denne måten må du utvise stor forsiktighet, fordi du med trening hver dag, øker risikoen for overbelastning og skader dersom du ikke i stor nok grad legger inn lette økter innimellom de harde. I perioder kan det være at du må øke frekvensen på løpeøktene med svært lav intensitet, for å sørge for tilstrekkelig restitusjon.

Restitusjonstrening for 10 km

Restitusjonstrening kan være et godt alternativ til hvile når du trener for 10 km. Du må gjøre en avveining om det er hensiktsmessig å gjennomføre løping med svært lav intensitet eller om du skal hvile. Er du sliten og muskulaturen er stiv og støl, er fullstendig hvile det beste alternativet. Trener du mye, bør treningsøkter med svært lav intensitet inngå som en del av løpetreningen, i tillegg til hvile.

Relaterte artikler:

Restitusjon når du skal løpe 10 km på 45 min

Restitusjonstrening for 10 km under 50 min

Om forfatteren

Legg inn kommentar