50%

FØRJULSKUPP DU IKKE VIL GÅ GLIPP AV!

 

I RABATT PÅ ALT DU TRENGER AV KLÆR, SKO, KLOKKER OG UTSTYR!

ANNONSØRINNHOLD |

OPPTIL

Rav Kiby Round Neck Ws er en varm og komfortabel ullgenser med rund hals og klassisk norsk mønster.

Rav Kiby Roundneck Ms er en sporty og elegant ullgenser i 100% ull.

ULVANG Rav Kiby Roundneck Ms

ULVANG

Rav Kiby Ws

ULVANG

Rav Kiby Ws

Rav Kiby Round Neck Ws er en varm og komfortabel ullgenser med rund hals og klassisk norsk mønster.

799,-

949,-

Se hele utvalget!

Se hele utvalget!

1 199,-

789,-

1 300,-

Du sparer 400,-

39% i rabatt!

Du sparer 550,-

1 499,-

Denne jakken har et enkelt, diskret design og er fullpakket med varm dun for å holde deg varm når temperaturen faller under null.

En slank og behagelige dunparkas med resirkulert stoff og PFC-fri resirkulert dun, og den er perfekt for å holde seg varm på vinterturer.

RAB Deep Cover

Parka Wmns

JACK WOLFSKIN Cold Bay Coat Wmn

WHISTLER Buron M Parka W-PRO 10000

Denne Buron parka jakken er en komfortabel jakke med et smart og enkelt design.
 

2 099,-

950,-

2 169,-

Se hele utvalget!

Se hele utvalget!

Du sparer 349,-

Du får 40% i rabatt!

Du sparer 1 450,-

SALG!

SALG!

3 499,-

1 299,-

3 619,-

Lett og allsidig dunjakke som passer perfekt i de tilfellene der, vekt, varme og bevegelighet er de viktigste faktorene.

Dette er en teknisk dunjakke med vannavvisende Pertex Shield® yttermateriale. Perfekt for kalde vinterdager. 

RAB

Valiance

RAB Positron Pro Wmns

RAB Microlight Alpine Wmns

Lett og allsidig dunjakke som passer perfekt i de tilfellene der, vekt, varme og pakkemulighet er de viktigste faktorene.

2 759,-

1 799,-

3 299,-

Se hele utvalget!

Se hele utvalget!

4 599,-

2 999,-

Du sparer 1 200,-

Du får 40% i rabatt!

Du får 34% i rabatt!

4 999,-

NYE SKO?

ANNONSØRINNHOLD |

- Gjør et kupp på tursko, løpesko, fritidssko og jaktstøvler hos MILRAB!

40%

SPAR OPPTIL

PÅ MENGDER AV SKO!

Restitusjonstid når du løper med høy intensitet

ANNONSØRINNHOLD |

50%

Stort utvalg av jakker til dame og herre fra Arc'tery, THE NORTH FACE, AMUNDSEN, RAB, PATAGONIA med flere!

 

PRISFALL

PÅ JAKKER!

SPAR OPPTIL

Tid til restitusjon er viktig for formutviklingen til løpere. Lær hvordan du kan restituere raskere etter treningsøkter med høy intensitet.

ANNONSØRINNHOLD |

PRISKUPP

PÅ KLOKKER!

Testvinneren fenix 6X Pro Solar er den første Garmin klokken med solcellelading. 

FINN ÅRETS JULEGAVE!

Hva er restitusjon?

ANNONSØRINNHOLD |

Gjør et kupp på mengder av klær, sko, klokker og turutstyr!

50%

SPAR OPPTIL 

LAGERSALG!

LED LENSER

MH4 400lm

Se hele utvalget!

LED LENSER

MH8 600lm

449,-

Ledlenser MH4 er en perfekt utendørs lykt som lades med en magnetisk ladekabel. Lykten har opptil 400 lumen

Ledlenser MH8 er en kraftig, oppladbar hodelykt til outdoor-bruk på opptil 600 lumen. 

Du får 35% i rabatt!

749,-

719,-

1 099,-

Du får 40% i rabatt!

Restitusjon kan defineres som gjenopprettelsen av fysiologiske forstyrrelser forårsaket av trening og konkurranser (Viru, 1996).

ANNONSØRINNHOLD |

Spar opptil 50% på sekker,

soveposer, lykter og turutstyr!

50%

SPAR OPPTIL 

TURUTSTYR!

Restitusjon er basert på en forståelse om at kroppen under normale forhold har en nøye regulert biologisk balanse, og at denne balansen blir forstyrret av ulike typer stress, som for eksempel hard, fysisk aktivitet (Pacak and Palkovits, 2001).

Riktig og nok restitusjon er den viktigste faktoren når du trener løping, sammen med et variert og sammensatt treningsopplegg som balanserer trening med høy og lav intensitet.

«Du blir hva du spiser,» som et uttrykk for å understreke viktigheten av hva slags mat vi spiser, er velkjent, og som vi kommer inn på senere i denne artikkelen, er mat viktig også for å restituere etter harde løpeøkter. Om du blir hva du spiser, kunne vi like gjerne også sagt at «Du blir hva du restituerer,» fordi nok hvile mellom harde treningsøkter og perioder med hard løpetrening er viktig for å du skal komme i best mulig form med løping.

Hvorfor restituere etter trening

Restitusjon etter trening bygger opp igjen muskulaturen, slik at den blir litt sterkere enn før du gjennomførte løpetreningen. Det er viktig at du har en restitusjonstid etter løpetreningen som står i forhold til treningsøkta du nettopp har gjennomført.

Det vil være individuelle forskjeller for hvor lang tid den enkelte trenger for å restituere seg etter trening med høy intensitet, og det å lytte til kroppen kan gi deg den informasjonen du trenger om hvor lang hvile akkurat du trenger etter en hard løpeøkt.

Er du støl etter trening, med stive legger og stiv muskulatur, er det et tegn på at du trenger litt tid på å hente deg inn igjen før neste harde treningsøkt. Ikke så farlig, tenker du kanskje, men tenk deg følgende scenario; Du forsetter å trene på stiv og støl muskulatur, slik at muskelcellene ikke får tid til å reparere seg selv, noe som til slutt kan føre til en overbelastning eller skade på sener og muskulatur.

Har du smerter i leggen, foran eller bak, eller vondt i kneet eller andre steder i beina, må du stoppe opp. Det gjelder ikke minst hvis smertene kommer mens du gjennomfører en løpetrening. Dersom smerten i leggen er intens og stikkende, kan det være snakk om en avrivning eller en annen form for skade. Også smerter i beina ved hvile, kan være en indikasjon på en overbelastning eller skade.

Dersom du opplever noe av dette, er det kun fullstendig hvile som gjelder. Sørg for å restituere til smertene går over av seg selv. Ta en rolig joggetur for å teste ut om smertene er tilbakevendende eller om de har gått helt over. Går ikke smertene over, kan det være at du skal få sjekket ut tilstanden hos en spesialist på idrettsskader.

Ofte kommer skader relatert til løping snikende, uten at du merker det i begynnelsen. Når du først får vondt, risikerer du at du allerede har pådratt deg en skade det kan ta lang tid å bli kvitt. Dette kan du forebygge ved å ha nok restitusjon når du trener løping.

Hvor lang restitusjonstid

Det er flere faktorer som spiller inn på tid til restitusjon når du trener løping. Hvor hardt du har løpt den aktuelle treningsøkta vil ha noe å si for hvor lang hvile du må ha før neste treningsøkt med hard intensitet. Det vil også være individuelle forskjeller for hvor lang tid den enkelte trenger på å restituere.

På generelt grunnlag kan vi også si at du trenger noe lenger tid på restituere jo eldre du er. Det vil være en naturlig konsekvens, i og med at muskelcellene trenger lenger tid på å reparere seg jo eldre du er.

Som vi har vært inne på tidligere, vil signaler fra kroppen gjennom smerter og stølhet, være en indikasjon på at du må ta det roligere en periode. Da må du hvile så mye det er behov for før du starter opp med neste harde løpetrening.

Hvor lang restitusjonstid du bør ha etter intervall vil variere, men som en tommelfingerregel bør du restituere i hvert fall 48 timer før neste harde løpeøkt. Intervalltrening foregår gjerne på terskel eller rett under, og dette er en form for trening med høy intensitet som krever lengre restitusjon i etterkant. Tempotrening er også en form for høyintensitetstrening som vil kreve lenger hvile.

Selv om rolige langturer går i et rolig tempo, kan denne formen for utholdenhetstrening kreve lengre restitusjonstid. Lang tid på beina når du løper kan være belastende, og det er ikke uvanlig at du blir stiv og støl etter en slik treningstur. Da må du sørge for nok hvile, som står i forhold til belastningen muskulaturen har blitt påført.

Tid til restitusjon når du trener fartslek, vil være noe mindre, siden denne løpetreningen blir ofte gjennomført med lavere intensitet.

Hvordan restituere best mulig etter løpetrening

Ofte vil fullstendig hvile være den beste måten å restituere etter en hard løpeøkt, men restitusjon trenger ikke alltid være hvile. Du kan bruke aktiv restitusjon som et alternativ til fullstendig hvile. Når det er sagt, vil vi understreke at aktiv hvile på ingen måte skal erstatte fullstendig hvile, men kan være et godt alternativ som restitusjon i noen tilfeller.

Aktiv hvile når du trener løping

Aktiv hvile er når du gjennomfører en type aktivitet, som en del av restitusjonen når du trener. Aktiv hvile etter en hard løpetrening kan være at du løper en rolig tur i sone 1, med en intensitet på 50-60% av makspuls. For at dette skal være aktiv hvile, må pulsen du har når du løper disse turene være innenfor angitt intensitetssone. Om pulsen går over, slår du om til rask gange, slik at pulsen går ned igjen.

Hvordan restituere raskere

Restitusjonsøkter som aktiv hvile må ikke være for lange. Hele poenget med disse turene er at du ikke skal avbryte restitusjonsprosessen når du gjennomfører disse løpeturene. Å restituere på denne måten kan faktisk føre til at du restituerer raskere, fordi trening med lett intensitet kan hjelpe muskulaturen til å kvitte seg med slaggstoffer og andre avfallsstoffer som har hopet seg opp etter en hard treningsøkt.

Hva du bør spise etter en hard treningsøkt

Hva du spiser etter en hard treningsøkt vil også kunne ha noe å si for hvor fort du restituerer i etterkant av løpetreningen.

Nedenfor er en oversikt over matvarer som kan ha en gunstig effekt på hvor raskt du restituerer.

  • Fruktjuice
  • Bananer
  • Rosiner
  • Sjokolademelk*
  • Bananer og melk *
  • Yoghurt med korn *
  • Brødskiver og melk *
  • Brødskiver med ost/skinke/egg *
  • Smoothie med yoghurt *

* Inneholder også en betydelig mengde protein

Konklusjon

Som du har lært til nå, er det viktig med restitusjon når du trener løping. Ikke bare når du trener løping med høy intensitet, mens også når du trener rolige langturer, og når du begynner å få opp et høyt treningsvolum. Vi kan snakke om optimal trening først når restitusjonen står i samsvar med løpetreningen du gjennomfører, og det betyr at du må lytte til kroppens signaler og sørge for kroppen får nok hvile.

Det vil garantert bidra positivt til din formstigning og utvikling som løper.

Relaterte artikler:

Viktigheten av restitusjon når du trener løping

Den beste maten for løpere

Hvordan komme i gang med løping

ANNONSØRINNHOLD |

50%

Stort utvalg av jakker til dame og herre fra Arc'tery, THE NORTH FACE, AMUNDSEN, RAB, PATAGONIA med flere!

 

PRISFALL

PÅ JAKKER!

SPAR OPPTIL

Om forfatteren

Legg inn kommentar

ANNONSØRINNHOLD |

FØRJULS KUPP

SPAR OPPTIL

50%

 

PÅ KLÆR, SKO, KLOKKER OG UTSTYR!

ANNONSØRINNHOLD |

FØRJULS KUPP!

SPAR OPPTIL

50%

 

PÅ KLÆR, SKO, KLOKKER OG UTSTYR!