Restitusjon etter lange løp

Lær mer om hvorfor og hvordan du kan restituere best mulig etter lange løp som halvmaraton eller maraton.

Restitusjon etter langløp

Å forberede seg godt og trene for å løpe langløp som halvmaraton og maraton vil kreve at du bygger formen systematisk over tid. Hva du gjør i ukene og månedene etter at du har gjennomført lange løp kan være vel så viktig for å redusere risikoen for skader og komme deg raskest mulig etter kraftanstrengelsen. Å løpe langløp som maraton er en stor påkjenning for kroppen, og du må la den få den tiden den trenger for å komme seg igjen.

Trening og restitusjon etter langløp

Det kan være fristende å ta seg en lengre periode med hvile etter du har løpt langløp, og det er jo ikke ufortjent. Du har kanskje trent et år for dette, og når du endelig er ferdig er det ikke utfortjent med en pust i bakken. Likevel bør du ha som mål å komme i gang med form aktivitet allerede etter 3-5 dager etter langløpet. Det er viktig at flere grunner. Du må en gradvis oppbygging av treningsbelastning etter maraton, og det er viktig at du starter med det allerede kort tid etter langløpet. Å vente et par uker og så begynne å trene som vanlig igjen kan bli et sjokk for kroppen, og du øker risikoen for skader dramatisk fordi du ikke har latt kroppen ha en gradvis tilvenning til å trene gradvis mer. Bruk 3-4 uker der du gjennomfører korte treningsøkter med lav til moderat intensitet, 2-3 ganger hver uke. Veksle mellom å gå og jogge eller gjennomføre alternativ trening.

Restitusjon etter lange løp

Å hvile seg i form er sterkt overdrevet. Målet ditt bør være å komme seg raskest mulig etter lange løp, og det gjør du ved å ha en tilvenning med gradvis økning i treningsbelastning i ukene etter langløpet. Når disse ukene har gått, kan du begynne å trene som normalt igjen, vel og merke med en mye mindre treningsmengde du hadde før du løp halvmaraton eller maraton.

Relaterte artikler:

Hvordan restituere raskere etter maraton

Restitusjonstid og trening etter maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar