Regne ut snittfart med løpekalkulator

Lær deg alt du trenger å vite om å bruke en løpekalkulator for å beregne snittfart, inkludert detaljerte forklaringer, trinnvise instruksjoner og nyttige tips for å få mest mulig ut av verktøyet.

Å spore snittfart under løpeturer er en essensiell del av å forbedre prestasjonene og holde seg motivert. Enten du er en erfaren maratonløper eller bare har begynt å løpe, kan en løpekalkulator være et uvurderlig verktøy for å analysere treningen din og sette realistiske mål.

Denne artikkelen gir en omfattende guide til å bruke en løpekalkulator for å beregne snittfart. Vi vil dekke følgende:

 • Hva er en løpekalkulator?
 • Hvordan fungerer en løpekalkulator?
 • Typer løpekalkulatorer
 • Trinnvise instruksjoner for å bruke en løpekalkulator
 • Forstå resultatene dine
 • Nyttige tips for å få mest mulig ut av en løpekalkulator
 • Vanlige spørsmål
 • Avslutning

Hva er en løpekalkulator?

En løpekalkulator er et verktøy som brukes til å beregne snittfart basert på distanse og tid. De kan være enten nettbaserte eller app-baserte, og de fleste er gratis å bruke. Løpekalkulatorer er enkle å bruke og krever vanligvis bare to innganger:

 • Distanse: Den totale distansen du løp
 • Tid: Den totale tiden du tok å løpe distansen

Noen løpekalkulatorer kan også tilby ekstra funksjoner, for eksempel:

 • Pace per kilometer: Beregner farten din for hver kilometer av løpeturen
 • Split times: Viser deg tiden du tok for å fullføre forskjellige deler av løpeturen
 • Estimert sluttid: Forutsier hvor lang tid du vil ta å fullføre en gitt distanse med en viss hastighet

Hvordan fungerer en løpekalkulator?

Løpekalkulatorer bruker en enkel formel for å beregne snittfart:

Snittfart = Distanse / Tid

For eksempel, hvis du løp 10 kilometer på 1 time, ville snittfarten din være 10 km/t.

Noen løpekalkulatorer kan ta hensyn til høydeforskjeller og stigning i beregningen av snittfart. Dette er fordi det er vanskeligere å løpe oppoverbakke enn på flatt underlag.

Typer løpekalkulatorer

Det finnes to hovedtyper løpekalkulatorer:

 • Nettbaserte løpekalkulatorer: Disse kalkulatorene kan nås via en nettleser på en datamaskin eller mobil enhet. De er vanligvis gratis å bruke og enkle å bruke.
 • App-baserte løpekalkulatorer: Disse kalkulatorene kan lastes ned på en mobil enhet. De tilbyr ofte mer funksjonalitet enn nettbaserte kalkulatorer, men kan ha en kostnad.

Trinnvise instruksjoner for å bruke en løpekalkulator

 1. Velg en løpekalkulator: Det finnes mange forskjellige løpekalkulatorer tilgjengelig. Du kan velge en basert på dine preferanser og behov.
 2. Skriv inn distansen du løp: Dette kan du vanligvis gjøre ved å velge fra en liste over forhåndsinnstilte distanser eller ved å skrive inn en egendefinert distanse.
 3. Skriv inn tiden du tok å løpe distansen: Dette kan du vanligvis gjøre ved å velge fra en liste over forhåndsinnstilte tider eller ved å skrive inn en egendefinert tid.
 4. Klikk på «Beregn»-knappen: Kalkulatoren vil deretter beregne snittfarten din.
 5. Gjennomgå resultatene dine: Snittfarten din vises vanligvis i kilometer per time (km/t) eller minutter per kilometer (min/km). Du kan også se andre resultater, for eksempel pace per kilometer eller splitt-tider.

Forstå resultatene dine

Snittfarten din er en måling på hvor raskt du løp i gjennomsnitt under løpeturen. Det er et nyttig verktøy for å spore fremgang og sammenligne prestasjoner over tid.

Husk at snittfart kan påvirkes av en rekke faktorer, inkludert:

 • Distanse: Jo lengre distanse du løper, jo lavere vil snittfarten din sannsynligvis være.
 • Terreng: Å løpe i kupert terreng vil vanligvis være tregere enn å løpe på flatt underlag.
 • Vær: Å løpe i varmt eller fuktig vær kan gjøre det vanskeligere å opprettholde en rask hastighet.
 • Løpstempo: Hvis du varierer tempoet ditt under løpeturen, vil snittfarten din være et gjennomsnitt av alle de forskjellige hastighetene du løp i.

Det er viktig å sammenligne snittfarten din med lignende løp når du evaluerer fremgangen din. For eksempel kan du sammenligne snittfarten din på en 10 kilometer lang løpetur i år med snittfarten din på en 10 kilometer lang løpetur i fjor.

Du kan også bruke snittfarten din til å sette mål for fremtidige løp. For eksempel kan du sette deg som mål å forbedre snittfarten din med 10 % i løpet av de neste seks månedene.

Hva er gjennomsnittsfart når du trener løping?

Gjennomsnittsfarten når du trener løping kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert ditt fysiske nivå, løpeteknikk, terreng, temperatur og vindforhold. Generelt sett vil en gjennomsnittsfart på rundt 8-12 km/t regnes som moderat intensitetstrening for de fleste voksne, mens en gjennomsnittsfart på over 12 km/t regnes som høy intensitetstrening.

For å øke din gjennomsnittsfart når du trener løping, kan du gjøre følgende:

 1. Tren regelmessig: Jo mer du løper, jo mer vil kroppen din tilpasse seg og bli mer effektiv i å bruke energi.
 2. Variere treningen: Legg inn intervalltrening, bakketrening og lange løpeturer i treningsprogrammet ditt for å øke utholdenheten og styrke kroppen.
 3. Fokusere på teknikk: Riktig løpeteknikk kan hjelpe deg med å spare energi og redusere risikoen for skader. Prøv å holde kroppen avslappet og oppreist, og unngå å lande på hælen.
 4. Spis riktig: Et sunt kosthold kan gi kroppen din den energien den trenger for å prestere på sitt beste.
 5. Ta pauser: Pass på å gi kroppen din nok tid til å hvile og restituere mellom treningsøktene, slik at du kan opprettholde en høy ytelse over tid.

Husk at det å øke hastigheten gradvis og på en sunn måte vil hjelpe deg med å oppnå bedre resultater og unngå skader.

Regne ut snittfart med løpekalkulator

For å regne ut gjennomsnittsfart for en løpetur, kan du bruke en løpekalkulator på nettet eller en treningsapp på mobilen din. Her er trinnene du kan følge:

 1. Gå til en løpekalkulator eller last ned en treningsapp på mobilen din.
 2. Legg inn distansen på løpeturen din i kilometer eller miles.
 3. Legg inn tiden det tok deg å fullføre løpeturen i timer, minutter og sekunder.
 4. Trykk på «Beregn» eller «OK» for å se gjennomsnittsfarten din.

Alternativt kan du beregne gjennomsnittsfarten manuelt ved å bruke følgende formel:

Gjennomsnittsfart = Distanse / Tid

For eksempel, hvis du løp 5 kilometer på 30 minutter, vil gjennomsnittsfarten din være:

Gjennomsnittsfart = 5 km / (30 min / 60) = 10 km/t

Merk at det er viktig å være nøyaktig når du legger inn distansen og tiden din, slik at du får en nøyaktig gjennomsnittsfart. Hvis du bruker en treningsapp, vil den vanligvis registrere og beregne gjennomsnittsfarten automatisk for deg.

Relatert: Løpekalkulator for å beregne sluttid

Regne ut snittfart med SpurtRun løpekalkulator

SpurtRun løpekalkulator lar deg raskt og enkelt regne ut snittfart i minutt per km på en rekke løpedistanser. Legg inn hvor lang tid du beregner på å løpe 1 km for å beregne snittfart på forskjellige distanser. Du kan også beregne gjennomsnittsfart ved å legge inn en bestemt distanse, og sluttiden for denne distansen, og løpekalkulatoren vil gi deg sluttid på en rekke andre distanser.

Relatert: Hvor langt løper du på Cooper’s test?

Løpekalkulatoren gir deg også snittfarten i minutt per km for intervallene 1, 2, 5 og 10 km.

Relatert: Fartskalkulator for 10 km

Nyttige tips for å få mest mulig ut av en løpekalkulator

 • Bruk en pålitelig kalkulator: Sørg for at du bruker en løpekalkulator fra en pålitelig kilde. Du kan sjekke anmeldelser eller lese brukeranmeldelser for å finne en god kalkulator.
 • Vær nøyaktig når du skriver inn dataene dine: Jo mer nøyaktig du er når du skriver inn distansen og tiden du løp, jo mer nøyaktige vil resultatene dine være.
 • Spor fremgangen din: Bruk en løpekalkulator til å spore snittfarten din over tid. Dette kan hjelpe deg med å se hvordan du forbedrer deg og identifisere områder der du kan gjøre fremskritt.
 • Sett mål: Bruk snittfarten din til å sette mål for fremtidige løp. Dette kan hjelpe deg å holde deg motivert og fokusert på treningen din.

Vanlige spørsmål

Spørsmål: Hva er en god snittfart for en 5 kilometer lang løpetur?

Svar: En god snittfart for en 5 kilometer lang løpetur varierer avhengig av din alder, kjønn og treningsnivå. Generelt sett kan en god snittfart for en nybegynner være rundt 9-10 minutter per kilometer, mens en god snittfart for en erfaren løper kan være rundt 6-7 minutter per kilometer.

Spørsmål: Kan jeg bruke en løpekalkulator til å beregne pace per kilometer?

Svar: Ja, de fleste løpekalkulatorer kan beregne pace per kilometer. Du trenger bare å skrive inn distansen du løp og tiden du tok å løpe den.

Spørsmål: Kan jeg bruke en løpekalkulator til å estimere sluttidene mine for et løp?

Svar: Ja, noen løpekalkulatorer kan estimere sluttidene dine for et løp. Du trenger bare å skrive inn distansen til løpet og din ønskede pace.

Konklusjon

Å bruke en løpekalkulator kan være et verdifullt verktøy for løpere på alle nivåer. Ved å spore snittfarten din kan du overvåke fremgangen din, sette mål og forbedre prestasjonene dine. Med litt øvelse kan du bli en ekspert på å bruke en løpekalkulator og få mest mulig ut av dette nyttige verktøyet.

Referanser

 1. American Council on Exercise. (2020). What is a good pace for running?. https://www.acefitness.org/fitfacts/pdfs/fitfacts/itemid_2652.pdf
 2. Garmin. (u.å.). Pace calculator. https://apps.garmin.com/apps/25de6986-6d8c-4093-9e6d-389a8e7bdd84
 3. Runner’s World. (2021). How to use a running pace calculator. https://www.runnersworld.com/uk/training/a761681/race-time-predictor/

Om forfatteren

Legg inn kommentar