Regler i fotball

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Fotball er en av de eldste sportene i verden, og er også en av de mest anerkjente. Lær mer om regler i fotball.

Høydepunktet i det internasjonale spillet kommer i form av fotball-VM. Det er også turneringer som EM, Copa America og African Cup of Nations. De største ligaene er iEngland (engelsk Premier League), Spania (La Liga), Italia (Serie A) og Tyskland (Bundesliga).

Målet med fotball

Målet med fotball er å score flere mål enn motstanderen din i en 90-minutters spilletid. Kampen er delt opp i to omganger på 45 minutter. Etter de første 45 minuttene tar spillerne en hvileperiode på 15 minutter. De andre 45 minuttene vil gjenopptas, og når som helst det anses som passende å bli lagt til av dommeren (skadetid) vil være tilsvarende.

Regler i fotball

 • En kamp består av to 45 minutters omganger med en 15 minutters hvileperiode i mellom.
 • Hvert lag kan ha minst 11 spillere (inkludert 1 keeper som er den eneste spilleren som har lov til å håndtere ballen med hendene innenfor 16 metern, og det kreves minst 7 spillere for å utgjøre en kamp.
 • Banen må være laget av enten kunstig eller naturlig gress. Størrelsen på banene kan variere, men må være 100-130 meter lang og 50-100 meter bred.
 • Ballen må ha en omkrets på 58-61cm og ha en sirkulær form.
 • Hvert lag kan ha opptil 7 innbyttere. Bytte kan gjøres når som helst i kampen, hvor hvert lag kan gjøre maksimalt 3 bytter per lag. Hvis alle tre innbytterne blir gjort, og en spiller må forlate banen for skade, vil laget bli tvunget til å spille uten erstatning for den spilleren.
 • Hvert spill må inneholde en dommer og to assisterende dommer (linjedommere). Det er dommerens jobb å fungere som tidsvakt og ta eventuelle avgjørelser, for eksempel frispark, frispark, innkast, straffer og lagt til i tide på slutten av hver omgang. Dommeren kan når som helst i kampen konsultere assistentdommerne angående en avgjørelse. Det er assistentdommerens jobb å oppdage offside i kampen (se nedenfor), kaste inn for begge lag og også hjelpe dommeren i alle beslutningsprosesser der det er aktuelt.
 • Hvis kampen trenger å gå til ekstra tid som et resultat av at begge lag er jevne i en kamp, ​​vil 30 minutter legges til i form av to 15 minutters halvdeler etter de tildelte 90 minuttene.
 • Hvis det fortsatt er uavgjort etter ekstra tid, må en straffesparkkonkurranse finne sted (gjelder turneringer og cuper)
 • Hele ballen må krysse mållinjen for at den skal utgjøre som et mål.
 • For begåtte feil kan en spiller motta gult eller rødt kort, avhengig av alvorligheten av forseelsen. Det gule er en advarsel og et rødt kort betyr at spilleren må forlate banen. To gule kort tilsvarer ett rødt. Når en spiller er utvist, kan de ikke byttes ut.
 • Hvis en ball går ut av spill fra en motstander over en av sidelinjene, blir det et innkast. Hvis den går ut av spill av en angripende spiller på kortlinjen, er det utspark. Hvis det kommer av en forsvarsspiller, er det et hjørnespark.

Offside-regelen i fotball

Offside kan kalles når en angripende spiller er foran den siste forsvareren når pasningen blir spilt til dem. Offsideområdet er designet for å motvirke spillerne fra å bare henge rundt motstanderens mål og vente på en pasning. For å unngå offside, må spillerne være bak den siste forsvareren når ballen spilles til dem. Hvis spilleren er foran den siste forsvareren, anses han for å være offside, og det vil bli et frispark for det andre laget.

En spiller kan ikke bli tatt i offside på egen banehalvdel. Keeperen teller ikke som en forsvarer. Hvis ballen spilles bakover og spilleren er foran den siste forsvareren, blir han ansett som ikke i offside.

Relaterte artikler:

Hvordan bli bedre i fotball

Hvordan bli god i fotball

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Om forfatteren

-50%

SOMMER-SALG!

PÅ EN MENGDE

SOMMERVARER!