HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


OPPTIL 40% PÅ KONDISJONS

APPARATER!

DU SPARER

KR 6000,-

Raske stigningsløp på bane

Raske stigningsløp på bane. Lær hvordan nybegynnere kan trene stigningsløp på bane som alternativ fartstrening, eller etter sykdom eller skade.

Stigningsløp på bane

Stigningsløp kan være en effektiv og skånsom måte å gjennomføre fartstrening, som passer perfekt for nybegynnere, eller som et ledd i opptreningen etter en skade eller sykdom. Stigningsløp kan være en fin inngang for nybegynnere som ønsker å trene løping med høyere intensitet, siden fartstreningen foregår over relativt kort tid, og skal ikke bli løpt med for hard intensitet. Har du vært skadet eller syk en periode, kan stigningsløp være en mildere form for fartstrening, som oppladning til mer krevende intervalltrening og tempotrening.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du kan trene stigningsløp for å komme i gang med fartstrening eller som opptrening etter skade eller sykdom.

Intensitet på stigningsløp

Stigningsløp er fartstrening, men bør ikke bli gjennomført med for hard intensitet. Stigningsløpene gjennomføres over et kort tidsrom eller distanse, med korte pauser, må farten tilpasses etter formnivået til den enkelte løper. Stigningsløp bør bli løpt progressivt ved at øker farten gradvis gjennom hele stigningsløpet. Da er det lettere å få en jevn fordeling med tanke på intensitet, og kan bidra til at du ikke løper for hardt. Øk farten gradvis inntil du har løpt to tredeler av stigningsløpet, og redusere farten gradvis i den siste tredelen.

Hvordan trene stigningsløp

Stigningsløp er akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 90 prosent av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper. Varigheten på et stigningsløp bør være rundt 20-30 sekunder. Husk at stigningsløp skal være korte, og at du løper raskt bare i noen få sekunder. Stigningsløpene skal ikke være for krevende. Det er viktig at du er avslappet når du løper stigningsløp, og ikke anstrenger deg for mye eller spenner deg. Du kan starte med 4 stigningsløp, og deretter øke til 6 etter 3-4 uker. Ha mellom 20-40 sekunder pause mellom hvert stigningsløp for å hente deg inn igjen. Stigningsløp kan også gjennomføres som en del av oppvarmingen, for å øke blodgjennomstrømmingen og få opp pulsen som en forberedelse på treningsøkta du skal gjennomføre.

Trene stigningsløp på bane

Bruk merkingen på banen når du skal trene stigningsløp, eller løp på tid, om ønskelig. Gjennomføre stigningsløp med 60-100 meters lengde, og gå rolig som pause mellom hvert stigningsløp.

Raske stigningsløp på bane

Raske stigningsløp kan være en effektiv og motiverende måte å øke din aerobe kapasitet på. Å trene stigningsløp på bane bidrar til at du får høy fart, og kan være en morsom måte å gjennomføre fartstrening på.

Relaterte artikler:

Hvordan trene stigningsløp

Oppvarming med raske stigningsløp

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Av Spurt

HØSTTURER!

OPPTIL 40% RABATT!