Raske og trege karbohydrater

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Du har kanskje hørt at det er bedre å spise komplekse karbohydrater enn enkle karbohydrater, også omtalt som raske og trege karbohydrater. Hva vil det si?

Karbohydrater

Karbohydrater er et viktig makronæringsstoff og en av kroppens viktigste energikilder. Noen vekttapsprogrammer fraråder å spise dem, men nøkkelen er å finne de rette karbohydratene, ikke å unngå dem helt. Du har kanskje hørt at det er bedre å spise komplekse (trege) karbohydrater enn enkle (raske) karbohydrater. Men ernæringsetiketter forteller deg ikke alltid om karbohydratinnholdet er enkelt eller sammensatt. Å forstå hvordan disse matvarene klassifiseres og hvordan de fungerer i kroppen din, kan hjelpe deg med å velge riktig karbohydrater.

Forstå hva karbohydrater er


Karbohydrater er et viktig næringsstoff som finnes i mange typer mat. De fleste av oss likestiller karbohydrater med brød og pasta, men du kan også finne dem i:

  • meieriprodukter
  • frukt
  • grønnsaker
  • korn
  • nøtter
  • belgfrukter
  • frø
  • sukkerholdig mat og søtsaker

Karbohydrater består av tre komponenter: fiber, stivelse og sukker. Fiber og stivelse er sammensatte karbohydrater, mens sukker er en enkel karbohydrat. Avhengig av hvor mye av hver av disse som finnes i mat, avgjør kvaliteten på.

Enkle karbohydrater er like forenklet ernæring

Enkle karbohydrater er sukker. Mens noen av disse forekommer naturlig i melk, finnes de fleste enkle karbohydrater i mat. Vanlige enkle karbohydrater tilsatt i mat inkluderer:

  • sukker
  • brunt sukker
  • maissirup og maissirup med høy fruktose
  • glukose, fruktose og sukrose
  • fruktjuice konsentrat

Rask karbohydratmat du bør å unngå

Prøv å unngå noen av de vanligste raffinerte kildene til enkle karbohydrater, og se etter alternativer for å tilfredsstille søtsuget:

Brus

Sukkerholdig brus er dårlig for helsen din på flere måter. Du kan prøve vann tilsatt sitron i stedet.

Kaker

Tilfredsstille trangen til noe søtt med frukt, i stedet for bakevarer fulle av enkle karbohydrater og tilsatt sukker.

Fruktjuice konsentrat

En enkel måte å unngå fruktkonsentrat er å se nøye på ernæringsetiketter. Velg alltid 100 prosent fruktjuice eller lag din egen hjemme.

Frokostblandinger

Frokostblandinger pleier å være fylt med enkle karbohydrater. Lag heller din egen, sunne frokostblanding!

Jo mer sammensatte karbohydrater, jo bedre

Komplekse karbohydrater har mye mer næringsstoffer enn enkle karbohydrater. De har høyere innhold av fiber og fordøyes saktere. Dette gjør dem også mer mettende, noe som betyr at de er et godt alternativ for vektkontroll. De er også ideelle for personer med diabetes type 2, fordi de hjelper deg med å administrere forhøyninger i blodsukkeret etter måltidene. Fiber og stivelse er de to typene komplekse karbohydrater. Fiber er spesielt viktig fordi det fremmer god helse i tarmen og hjelper til med å kontrollere kolesterolet.

De viktigste kildene til kostfiber inkluderer:

  • frukt
  • grønnsaker
  • nøtter
  • bønner
  • helkorn

Stivelse finnes også i noen av de samme matvarene som fiber. Forskjellen er at matvarer blir ansett som mer stivelsesholdig enn fibrøs, for eksempel poteter.

Andre matvarer med høyt innhold av stivelse er:

  • helkornbrød
  • korn
  • havre
  • erter
  • ris

Komplekse karbohydrater er nøkkelen til god helse på sikt. De gjør det lettere å opprettholde en sunn vekt og kan til og med bidra til å beskytte mot diabetes type 2 og hjerte-kar-problemer i fremtiden.

Relaterte artikler:

Karbohydrater i appelsin

Karbohydrater i banan

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar