ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Raser ned i vekt med amming

Etter at du har født, mister du en del vekt med en gang. Hvor mye varierer fra kvinne til kvinne. Lær mer om amming og vekttap.

Raser ned i vekt amming

De fleste kvinner bekymrer seg for ikke å kunne miste all vekten de går opp. Men for noen kvinner smelter kiloene bare av. Hvor mye vekt bør du gå ned, og hva skjer hvis du går ned for mye vekt for raskt?

Hvor mye vekt mister du etter at du har fått en baby?

Umiddelbart etter at babyen din er født, vil du miste omtrent 10 til 12 kilo. Det er en kombinasjon av vekten til den nyfødte pluss morkaken og fostervannet. Deretter vil du i løpet av de neste dagene miste omtrent 5 kilo vannvekt. Etter det er det normalt og sunt å miste omtrent 1 kgi måneden de neste seks månedene.

Relatert: Jordbær og amming

Amming og vekttap

Hvis du velger å amme, kan det hjelpe deg å gå ned i vekt og komme tilbake til kroppen før graviditeten raskere enn hvis du ikke ammer. Hormonene som kroppen din frigjør når du ammer, forårsaker muskelsammentrekninger i livmoren din. Så hver gang du ammer babyen din, trekkes livmoren sammen og krymper seg. Seks uker etter fødselen vil livmoren din være tilbake til den størrelsen den var før du ble gravid, og magen din vil se mye slankere ut.

Det tar omtrent 500 ekstra kalorier om dagen for å lage morsmelk.

Amming bruker opp kalorier. Du får de ekstra kaloriene fra maten du spiser hver dag og fettet som allerede er lagret i kroppen din. Å bruke opp disse fettlagrene hjelper deg å miste graviditetsvekten raskere.

Raser ned i vekt ved amming

Å miste for mye vekt for raskt er ikke bra for deg eller babyen din. For høyt vekttap etter fødselen kan føre til at du føler deg utslitt. Du kan også ende med en lav tilførsel av morsmelk eller med morsmelk som mangler næringsstoffene som babyen din trenger.

Årsaker

Overdrevent vekttap etter fødsel kan være bevisst, eller av et medisinsk problem som du ikke kan kontrollere. Her er tre grunner til at du kan miste for mye vekt og hva du kan gjøre med dem.

  • Det er ikke sikkert du får nok kalorier: Det tar en god mengde energi å amme og gi en sunn tilførsel av morsmelk. For å få den energien, må du spise. Det er ikke sunt å gå på diett, ta slankepiller eller kutte antall kalorier du tar i hver dag. I stedet må du sørge for at du spiser en rekke sunne matvarer for å gi deg alle kaloriene og næringsstoffene du trenger.
  • Du kan overdrive det: Mødre gjør mye. Mellom å ta vare på en ny baby, andre barn og et hjem, er det lett å bli fanget opp i alt du trenger å gjøre og glemme å ta vare på deg selv. Hvis du mister for mye vekt, kan du ta et minutt å tenke på hvor mye du gjør. Det er så viktig å ta seg tid til å spise riktig, drikke mye væske og få nok hvile.
  • Du kan ha en overaktiv skjoldbruskkjertel: Postpartum hypertyreoidisme er en helsetilstand som kan forårsake for høyt vekttap, rystelse, hjertebank, søvnvansker, rastløshet, øyeproblemer, utmattelse og overdreven tilførsel av morsmelk. Hvis du opplever noen av disse symptomene og tror du kan ha en overaktiv skjoldbruskkjertel, må du ringe legen din. Det er behandlingsalternativer som er trygge for ammende mødre.

Relatert: Kaffe og amming

Hvor du kan søke hjelp

Hvis du er bekymret for å miste for mye vekt, må du kontakte legen din. Avhengig av vekten din før du ble gravid, hvor mye vekt du gikk opp under graviditeten og din generelle helse, kan legen fortelle deg hvor mye vekttap som er sunt for deg. Legen din kan også gjennomføre tester for å se om det er et medisinsk problem.

Om forfatteren

Legg inn kommentar