Råd mot hoste

En hoste kan bidra til å holde halsen fri for slim, og kan være symptom på en rekke forhold. Lær mer om kjerringråd mot hoste.

Hoste

Generelt sett er hoste helt normalt. En hoste kan bidra til å holde halsen fri for slim og andre irriterende stoffer. Vedvarende hoste kan imidlertid være symptom på en rekke forhold, for eksempel en allergi, en virusinfeksjon eller en bakteriell infeksjon. Noen ganger skyldes ikke hoste noe relatert til lungene. Gastroøsofageal reflukssykdom kan også forårsake hoste.

Hostesaft Timian voksne inneholder timianekstrakt som er kjent for å lindre ved alle typer irritasjoner i hals og svelg. Produktet kan brukes både mot tørrhoste og slimhoste.

Kjerringråd mot hoste

Du kan behandle hoste på grunn av forkjølelse, allergi og bihulebetennelser på en rekke måter uten medisiner. Bakterielle infeksjoner vil kreve antibiotika. For de som foretrekker å unngå kjemikalier, har vi imidlertid listet opp noen råd mot hoste som kan hjelpe.

Honning

Honning er et effektivt middel mot vondt i halsen. I følge en studie kan det også avlaste hoste mer effektivt enn medisiner som som inneholder dekstrometorfan, et hosteundertrykkende middel. Du kan lage din egen medisin hjemme ved å blande opp 2 ts honning med urtete eller varmt vann og sitron. Honningen gir beroligende effekt, mens sitronsaften kan hjelpe mot opphopning av slim i halsen. Eller du kan ganske enkelt spise honningen med den skje eller ha den på brødskiva.

Probiotika

Probiotika er mikroorganismer som kan gi en rekke helsemessige fordeler. Selv om de ikke lindrer hoste direkte, hjelper de å balansere mage-tarmfloraen din. Gastrointestinal flora er bakteriene som lever i tarmen din. Denne balansen kan støtte immunforsvarets funksjon i hele kroppen. Forskning antyder også at Lactobacillus, en bakterie i meieriprodukter, kan redusere sannsynligheten for forkjølelse eller influensa, og følsomhet for visse allergener, for eksempel pollen.

Biola er en god kilde til Lactobacillus. Du bør imidlertid være forsiktig, siden meieriprodukter kan øke slimproduksjonen. Du kan også kjøpe probiotiske tilskudd i de fleste helsekostbutikker og medikamentbutikker. Probiotika er også tilsatt noen yoghurttyper og finnes også i misosuppe og surdeigsbrød.

Bromelin

Du tenker vanligvis ikke på ananas som et hostemiddel, men det er sannsynligvis fordi du aldri har hørt om bromelin. Det er holdepunkter som tyder på at bromelin – et enzym som bare finnes i ananasens stamme og frukt – kan bidra til å undertrykke hoste, i tillegg til å løsne slimet i halsen. For å nyte de fleste fordelene med ananas og bromelain, spis en skive ananas eller drikk 3,5 gram fersk ananasjuice tre ganger om dagen.

Det er også påstander om at bromelin kan bidra til å lindre bihulebetennelse og allergibaserte bihuleproblemer, noe som kan bidra til hoste og slim. Det er imidlertid ikke nok bevis for å støtte dette. Noen ganger brukes det også til å behandle betennelse og hevelse. Bromelin-tilskudd skal ikke tas av barn eller voksne som tar blodfortynnende medisiner. Vær også forsiktig med å bruke bromelin hvis du også bruker antibiotika som amoxicillin, da det kan øke absorpsjonen av antibiotikaet. Snakk alltid med legen din før du tar nye eller ukjente tilskudd.

Peppermynte

Peppermynteblader er godt kjent for sine helbredende egenskaper. Mentol i peppermynte beroliger halsen og fungerer som en dekongestant, og hjelper til med å bryte ned slim. Du kan ha nytte av å drikke peppermyntete eller ved å inhalere peppermyntsdamp fra et dampbad. For å lage et dampbad, tilsett 3 eller 4 dråper peppermynteolje for hver 150 ml varmt vann. Ha et håndkle over hodet, og pust dypt direkte over vannet.

Marshmallows

Marshmallows er laget av Althaea officinalis, en staude som blomstrer om sommeren. Bladene og røttene til urten har blitt brukt siden antikken til å behandle sår hals og undertrykke hoste. Det er ingen godt kontrollerte studier som støtter disse påstandene, men urten anses generelt som trygg. Marshmallows-urten inneholder et stoff, som legger seg halsen og lindrer irritasjon. I dag kan du få marshmallows-rot som te eller i kapselform. Den varme teen kan berolige en hoste som er ledsaget av sår hals. Marshmallowsrot anbefales ikke for barn.

Timian

Timian brukes av noen for luftveissykdommer. Én studie antyder at essensen som er utvunnet fra timianblader blandet med eføy kan bidra til å lindre hoste på samme måte som en kortsiktig bronkitt. Bladene inneholder forbindelser som kalles flavonoider som slapper av musklene i halsen som er involvert i hoste, og reduserer betennelse. Du kan lage timiante hjemme ved å bruke 2 teskje knuste timianblader og 1 kopp kokende vann. Dekk til koppen i 10 minutter og sil av.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Gurgle saltvann

Selv om middelet kan virke relativt enkelt, kan det å gurgle saltvann bidra til å berolige en vond hals som får deg til å hoste. Å blande 1/4 til 1/2 ts salt med 8 gram varmt vann kan bidra til å lindre irritasjonen. Merk at barn under 6 år ikke er spesielt flinke til å gurgle. Det er best å prøve andre midler for denne aldersgruppen.

Hvordan forhindre hoste

I tillegg til å lære å behandle en hoste, kan det være lurt å lære å forebygge dem i utgangspunktet. Andre grep du kan ta inkluderer:

  • Unngå å komme i kontakt med andre som er syke. Hvis du vet at du er syk, bør du unngå å gå på jobb eller på skolen, slik at du ikke smitter andre.
  • Dekk nese og munn når du hoster eller nyser.
  • Drikk rikelig med væske for å holde deg hydrert.
  • Rengjør fellesområdene i hjemmet, arbeidet eller på skolen ofte. Dette gjelder spesielt benkeplater, leker eller mobiltelefoner.
  • Vask hendene ofte, spesielt etter at du hoster, spiser, går på do eller har pleiet noen som er syke.

Med allergier kan du redusere oppblussing ved å identifisere allergenene som påvirker deg, og unngå eksponering for dem. Vanlige allergener inkluderer trær, pollen, støvmidd, dyrepels, mugg og insekter.

Når du skal ringe legen

Oppsøke medisinsk akuttbehandling hvis hoste påvirker evnen til å puste eller hvis du hoster opp blod. Luftveisinfeksjoner involverer vondt i kroppen og feber, mens allergi ikke gjør det.

Relaterte artikler:

Trening etter influensa

Trening etter influensavaksine

Om forfatteren

Legg inn kommentar