20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Puls når man sover

De aller fleste har en hvilepuls som varierer mellom 60 til 80 slag per minutt, men hva er normal puls når man sover?

Puls er en beregning som brukes til å evaluere en persons hjerte- og karsykdommer og hjertefunksjon. Mens de fleste friske voksne har en hvilepuls mellom 60 og 80 slag per minutt, kan faktorer som overvekt, medisiner, stress og din emosjonelle tilstand øke eller redusere hjertefrekvensen. Fysiske nivå betyr noe. Faktisk kan en trent idrettsutøver hvilepuls være mye lavere enn gjennomsnittet, helt ned til 40 slag per minutt.

Mennesker som trener har ofte en lavere hjerterytme fordi hjertemuskelen er sunn og sterk, noe som betyr at den må pumpe mindre for å sirkulere en tilstrekkelig mengde blod i hele kroppen. For mennesker som ikke har en sterk hjertemuskulatur, må hjertet jobbe ekstra hardt for å opprettholde normal blodstrøm, noe som resulterer i en raskere enn normal hjerterytme.

Lav hvilepuls

En lav hvilepuls kan bety forskjellige ting, avhengig av omstendighetene. For eksempel antyder det noen ganger at en person har et sunnere hjerte. I visse tilfeller kan en lavere hvilepuls bety en høyere grad av fysisk form, noe som er assosiert med reduserte frekvenser av hjertesykdom som hjerteinfarkt. I andre tilfeller kan det å ha en lav hjerterytme bety noe mer alvorlig, avhengig av aktivitetsnivå og alder.

Når år en persons hjerterytme er lavere enn den burde være, kan det være bradykardi. Bradykardi gir ikke alltid symptomer, men når det gjør det, kan det føre til svimmelhet, svakhet, forvirring og mangel på energi når du trener. Å ha disse symptomene i tillegg til en lav hjerterytme, er det er på tide å søke lege.

Høy hvilepuls

Å ha et høyt antall slag per minutt (over 60 slag per minutt) kan øke en person sin risiko for hjertesykdommer. Når hjertet må jobbe hardere for å pumpe den samme mengden blod i hele kroppen, slites det ut raskere. En kronisk høy hjerterytme – over 100 slag per minutt – kalles takykardi. Det kan være forårsaket av angst, utmattelse, elektrolyttubalanse, overforbruk av alkohol eller koffein, medisinbruk eller andre underliggende medisinske forhold. En høyere hvilepuls kan være direkte korrelert med helseproblemer og en høyere risiko for død. Spesifikt økte risikoen for dødelighet med 16% for hvert ytterligere 10 slag per minutt.

Puls når man sover

Under søvn er en langsom hjerterytme med frekvenser på mellom 40 og 50 slag per minutt og ansestt som normalt. Når hjertet ikke slår i et normalt mønster, blir dette referert til som en arytmi. Unormale hjerterytme indikerer noen ganger sykdom. En av de vanligste søvnforstyrrelsene – og en som er direkte korrelert med hjerterytmen – er søvnapné. Dette er når en person opplever blokkeringer i luftveiene som gjør at de ufrivillig slutter å puste under søvnen.

Relaterte artikler:

Hvor mye dyp søvn er normalt pr natt

Hvor mye REM søvn er vanlig

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!