OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Proteiner i urin gravid

Har du proteiner i urinen og forhøyet blodtrykk når du er gravid, kan det indikere svangerskapsforgiftning. Lær mer om diagnose og behandling.

Protein i urin gravid

Svangerskapsforgiftning (preeklampsi) er en tilstand der den gravide har forhøyet blodtrykk og eggehvite i urinen. Symptomer og tegn ved alvorlig svangerskapsforgiftning kan være kraftig hodepine, øyesymptomer, kvalme eller magesmerter.

For å diagnostisere svangerskapsforgiftning, må du ha høyt blodtrykk og en eller flere av følgende komplikasjoner etter den 20. svangerskapsuken:

  • Protein i urinen din (proteinuria)
  • Lavt antall blodplater
  • Nedsatt leverfunksjon
  • Tegn på andre nyreproblemer enn protein i urinen
  • Væske i lungene (lungeødem)
  • Begynnende hodepine eller synsforstyrrelser

Tidligere ble svangerskapsforgiftning bare diagnostisert hvis høyt blodtrykk og protein i urinen var til stede. Imidlertid vet eksperter nå at det er mulig å ha preeklampsi, uten at det er protein i urinen.

En blodtrykksavlesning på over 140/90 mm Hg er unormalt i svangerskapet. En enkel måling av høyt blodtrykk betyr ikke at du har svangerskapsforgiftning. Hvis du har en avlesning i det unormale området – eller en avlesning som er vesentlig høyere enn det vanlige blodtrykket – vil legen din følge nøye med på tallene dine. Å ha et annet unormalt blodtrykk som leses fire timer etter det første, kan bekrefte legens mistanke om svangerskapsforgiftning. Legen din kan ha deg til å komme inn for ytterligere blodtrykksavlesninger og blod- og urintester.

Tester som kan være nødvendige

Hvis legen din mistenker preeklampsi, kan det hende du trenger visse tester, inkludert:

  • Blodprøver. Legen din vil bestille leverfunksjonsprøver, nyrefunksjonstester og også måle blodplatene dine.
  • Urinprøve. Legen din vil be deg samle urinen din gjennom 24 timer, for å måle mengden protein i urinen. En enkelt urinprøve som måler forholdet mellom protein og kreatinin – et kjemikalie som alltid er til stede i urinen – kan også brukes for å stille diagnosen.
  • Ultralyd. Legen din kan også anbefale nøye overvåking av babyens vekst, vanligvis gjennom ultralyd. Bildene av babyen din under ultralydundersøkelsen, gjør at legen din kan estimere fosterets vekt og væskemengden i livmoren (fostervann).
  • Nonstress-test eller biofysisk profil. En nonstress-test er en enkel prosedyre som sjekker hvordan babyens hjertefrekvens reagerer når babyen beveger seg. En biofysisk profil bruker en ultralyd for å måle babyens pust, muskeltonus, bevegelse og volumet av fostervann i livmoren din.

Behandling

Den mest effektive behandlingen mot svangerskapsforgiftning er fødsel. Du har økt risiko for anfall, placentabrudd, hjerneslag og muligens alvorlig blødning, til blodtrykket ditt synker. Hvis det er for tidlig i svangerskapet, er selvfølgelig kanskje ikke det beste for babyen din.

Hvis du får diagnosen preeklampsi, vil legen din fortelle deg hvor ofte du trenger å komme inn for kontroll, sannsynligvis oftere enn hva som vanligvis anbefales for graviditet. Du trenger også hyppigere blodprøver, ultralyd og nonstress-tester enn det som kan forventes i en ukomplisert graviditet.

Sykehusinnleggelse

Alvorlig preeklampsi kan kreve at du blir lagt inn på sykehus. På sykehuset kan legen din utføre regelmessige nonstress-tester eller biofysiske profiler for å overvåke babyens velvære og måle volumet av fostervann. Mangel på fostervann er et tegn på dårlig blodtilførsel til babyen.

Fødsel

Hvis du får diagnosen preeklampsi nær slutten av svangerskapet, kan legen din anbefale å indusere fødsel med en gang. Beredskapen til livmorhalsen din, enten den begynner å åpne seg og modnes, kan også være en faktor for å avgjøre om eller når fødsel vil bli indusert.

Relaterte artikler:

Blodtrykk gravid

Vondt i korsryggen gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!