Proteiner i kroppen

Proteiner er store molekyler som cellene våre trenger for å fungere. Lær mer om hva slags proteiner vi har i kroppen.

Proteiner består av aminosyrer. Kroppens struktur og funksjon avhenger av proteiner. Reguleringen av kroppens celler, vev og organer kan ikke skje uten proteiner. Muskler, hud, bein og andre deler av menneskekroppen inneholder betydelige mengder protein, inkludert enzymer, hormoner og antistoffer. Proteiner fungerer også som nevrotransmittere. Hemoglobin, en oksygenbærer i blodet, er et protein.

Hva er proteiner?

Proteinmolekyler er essensielle for funksjonen til hver celle i kroppen. Kroppen syntetiserer noen proteiner i mat vi spiser.
Proteiner er lange kjeder av aminosyrer som danner grunnlaget for alt liv. De er som maskiner som gjør alle levende ting, enten virus, bakterier, sommerfugler, maneter, planter eller menneskelige funksjoner. Menneskekroppen består av rundt 100 billioner celler. Hver celle har tusenvis av forskjellige proteiner. Sammen får disse hver celle til å gjøre jobben sin. Proteinene er som små maskiner inne i cellen.

Aminosyrer og proteiner

Protein består av aminosyrer, og aminosyrer er byggesteinene i protein. Det er rundt 20 aminosyrer. Disse 20 aminosyrene kan ordnes på millioner av forskjellige måter for å skape millioner av forskjellige proteiner, hver med en bestemt funksjon i kroppen. Strukturene varierer i henhold til sekvensen der aminosyrene kombineres.

De 20 forskjellige aminosyrene som kroppen bruker til å syntetisere proteiner er: Alanin, arginin, asparagin, asparaginsyre, cystein, glutaminsyre, glutamin, glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, prolin, serin, treonin, tryptofan, tyrosin og valin. Aminosyrer er organiske molekyler som består av karbon, hydrogen, oksygen, nitrogen og noen ganger svovel. Det er aminosyrene som syntetiserer proteiner og andre viktige forbindelser i menneskekroppen, slik som kreatin, peptidhormoner og noen nevrotransmittere.

Typer protein

Noen ganger hører vi at det er tre typer proteinmat:

  • Komplette proteiner: Disse matvarene inneholder alle essensielle aminosyrer. De forekommer hovedsakelig i animalsk mat, som kjøtt, meieriprodukter og egg.
  • Ufullstendige proteiner: Disse matvarene inneholder minst en essensiell aminosyre, så det er mangel på balanse i proteinene. Plantemat, som erter, bønner og korn inneholder for det meste ufullstendig protein.
  • Komplementære proteiner: Disse refererer til to eller flere matvarer som inneholder ufullstendige proteiner som folk kan kombinere for å levere komplett protein. Eksempler inkluderer ris og bønner eller brød med peanøttsmør.

Hva gjør proteiner?

Proteiner spiller en rolle i nesten alle biologiske prosesser, og deres funksjoner varierer mye. Hovedfunksjonene til proteiner i kroppen er å bygge, styrke og reparere eller erstatte ting, som vev.

De kan være:

  • strukturell, som kollagen
  • hormonell, som insulin
  • bærere, for eksempel hemoglobin
  • enzymer, slik som amylase

Alt dette er proteiner.

Keratin er et strukturelt protein som styrker beskyttende belegg, for eksempel hår. Kollagen og elastin har også en strukturell funksjon, og de gir også støtte for bindevev. De fleste enzymer er proteiner og er katalysatorer, noe som betyr at de fremskynder kjemiske reaksjoner. De er nødvendige for respirasjon i menneskelige celler, for eksempel, eller fotosyntese i planter.

Relaterte artikler:

Mat med lite protein

Mat med proteiner

Om forfatteren