Proteiner før eller etter trening

Protein er nødvendig for muskelreparasjon og vekst, men hva er viktigst? Å innta proteiner før eller etter trening? Lær mer om proteininntak før og etter trening.

Proteiner er viktig etter trening

En studie i Nutrients, publisert i 2018, fant at proteintilskudd gitt til løpere rett etter et maraton ikke endret restitusjonen i løpet av de første 24 timene etter løpet, men endret løpernes oppfatning av tretthet og muskelsårhet i løpet av de neste 72 timene. Og disse løperne kom seg raskere enn løpere som bare hadde inntak av karbohydrater etter løpeturen.

Høyere proteininntak gjennom hele dagen

En løper vil dra fordel av et økt inntak av protein, spesielt på harde treningsdager. Proteinshakes er en enkel måte å øke det daglige proteininntaket, men inntak av mat som inneholder mye protein er det beste. Husk at overskudd av proteiner i kroppen lagres som fett.

Forskning publisert i PLoS One i 2016 hevder at utholdenhetsidrettsutøvere drar nytte av et proteininntak som er større enn det anbefalte daglige kvoten. Forskerne antyder utholdenhetsidrettsutøvere bruker mellom 0,55 og 0,64 gram protein per 500 gram kroppsvekt de fleste dager. For en idrettsutøver på 75 kg vil det bli cirka 82 til 96 gram daglig.

Proteiner før trening

Trener du utholdenhetsidretter vil det ikke være nødvendig med økt proteininntak før trening, ut over det du får i deg gjennom vanlig mat. Det er viktige er hva du får i deg av proteiner etter trening, når du skal bygge deg opp igjen etter en hard treningsøkt.

Relaterte artikler:

Hvor mye karbohydrater, proteiner og fett?

Proteiner etter trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar