ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |
Bønner er en utmerket kilde til fiber, protein og B-vitaminer, og tilbyr en rekke potensielle helsemessige fordeler på grunn av proteininnholdet.
Bønner kan bidra til å:
- redusere kolesterol
- gi lavere blodsukkernivå
- gi protein for energi
Protein i bønner
Nedenfor diskuterer vi noen av de mest sunne bønnene og fordelene med dem.
Soyabønner
Soyabønner er en næringsrik proteinkilde. Soyabønner er en populær bønne i mange deler av Asia. Folk bruker soyabønner rå, tilberedt eller i form av tofu. Disse bønnene er veldig proteinrike. En kopp kokte soyabønner inneholder 31,32 gram protein, noe som gjør dem til et utmerket valg for vegetarianere og veganere.
Den samme mengden soyabønner inneholder også:
- 8,84 milligram (mg) jern
- 10,30 g fiber
- magnesium, kalium og sink
Det er noen vitenskapelige bevis for å støtte påstander om at soyabønner kan bidra til å redusere risikoen for kreft. Forskere mener at antioksidanter kalt isoflavoner er ansvarlige for denne effekten. En 2017-gjennomgang av studier fant at soyabønner kan bidra til å redusere risikoen for magekreft og andre typer kreft i mage-tarmkanalen.
Kidneybønner
Kidneybønner er en populær ingrediens i chili, salater og risretter. En kopp kokte nyrebønner gir:
- 15,35 g protein
- 13,10 g fiber
- 5,20 mg jern
Kidneybønner er en utmerket kilde til fiber. Det høye fiberinnholdet kan bidra til å redusere blodsukkernivået. For eksempel fant en studie at inntak av mørkerøde Kidneybønner og ris sammen var bedre for å hjelpe en person med å kontrollere blodsukkernivået enn å konsumere ris alene.
Kikerter
Kikerter kan bidra til å senke blodsukkernivået. Kikerter er rike på essensielle næringsstoffer. En kopp kokte kikerter inneholder:
- 14,53 g protein
- 12,50 g fiber
- 4,74 mg jern
Kikerter er populære i salater, og folk steker dem ofte som en matbit eller bruker dem til å lage hummus. Kikerter ligner andre bønner fordi de kan bidra til å redusere folks risiko for hjertesykdom og kreft. De kan også hjelpe folk med å opprettholde blodsukkernivået og holde seg på en sunn vekt. En liten studie fant at deltakere som konsumerte hummus hadde lavere blodsukkernivå enn de som spiste hvitt brød i stedet.
Svarte bønner
Folk bruker ofte svarte bønner i sør- og sentralamerikansk mat. Svarte bønner er en vanlig ingrediens i chili, ris og bønneretter og burritos.
En kopp kokte svarte bønner inneholder:
- 15,24 g protein
- 15,00 g fiber
- 3,61 mg jern
Som med andre bønner på denne listen, har svarte bønner en positiv effekt på blodsukkernivået. For eksempel fant en liten studie av 17 menn og kvinner med diabetes type 2, at å legge svarte bønner til ris førte til lavere blodsukkernivå sammenlignet med ris alene.
Relaterte artikler:
Referanser
ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |