Progressiv trening for bedre effekt

Progressiv trening for bedre effekt. Lær mer om hvordan du kan gjennomføre progressiv trening for å ha maksimal effekt ut av treningen.

Trene progressivt

Progressiv trening når trener løping kan gi deg maksimal effekt ut av løpetrening med høyere intensitet. Trener du progressivt ved at du øker intensiteten gradvis, gjør at kroppen får en gradvis tilvenning til økt belastning.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvilken effekt du kan ha av å trene progressivt.

Hva er progressiv trening

Progressiv trening kan være når du øker intensiteten gradvis over et gitt tidsrom eller distanse. Progressiv trening kan du gjennomføre når du løper intervaller, trener tempo eller gjennomfører annen trening med høy intensitet. Du kan også trene progressivt som en del av oppvarmingen, eller som stigningsløp i etterkant av rolige og harde treningsøkter.

Med hvilken intensitet du kan gjennomføre progressiv trening

Pulssoner eller intensitetssoner er forskjellige nivå du trener i med forskjellig intensitet. Når du trener progressivt, er det vanlig at treningen veksler mellom lav, moderat og hard intensitet. Dette vil være en naturlig utvikling når du for eksempel løper intervall, og øker intensiteten gradvis gjennom hele intervallet.  Det er viktig å merke seg at treningen skal være aerob, som vil si at du skal trene innenfor grensen der du produserer melkesyre.

Hvorfor trene progressivt

Når du gjennomfører trening progressivt, lar du kroppen få en gradvis tilvenning til økt belastning. Dette kan ha positiv effekt for deg som løper både fysisk og mentalt. Fysiologisk rekker kroppen å bli varm før du øker belastningen enda mer. Muskulaturen blir varm og smidig, og ledd sener og ledd blir fleksible og tåler økt belastning bedre. Dette kan bidra sterkt til å redusere risikoen for skader. Mentalt er det mye mer motiverende å ha en gradvis økning i belastning, enn å trene med full intensitet fra første meter. Likevel er kanskje den viktigste fordelen du har av progressiv trening, at effekten av treningen blir utnyttet maksimalt.

Progressiv trening for maksimal effekt ut av treningen

Når du gjennomfører progressiv trening med vekslende intensitet, vil du bedre kunne utnytte kreftene du har til rådighet. Etter hvert, når du har trent progressivt en stund, vil du merke at du yter bedre mot slutten av treningsøkta, selv om farten og intensiteten er høy. Årsaken til det er som vi har vært inne på tidligere, at kroppen har hatt en gradvis tilvenning til høyere intensitet, og at kroppen takler godt å trene med høy intensitet. i stedet for å brenne av alt kruttet i første halvdel av treningsøkta, fordeler du kreftene mer jevnt utover hele treningen. På den måten får du utnyttet kreftene dine maksimalt, og kan øke intensiteten gjennom hele treningsøkta. I motsatt fall, hvis du starter fra første meter i den intensiteten du ønsker, er sannsynligheten mye større for at du må pine deg igjennom siste del av treningsøkta, og det er ingen hyggelig opplevelse.

Progressiv trening for bedre effekt

I begynnelsen kan det være krevende å holde igjen når du trener intervall eller annen trening med høyere intensitet, når du kjenner at du har så mye mer å gå på. Dette vil være en tilvenningsfase, og når du etter hvert merker effekten av progressiv trening, vil du enkelt kunne gjennomføre all trening med høyere intensitet progressivt. Å trene på denne måten er for viktig til å la være.

Relaterte artikler:

Progressiv trening for 10 km på 50 min

Progressive kortintervaller

Om forfatteren

Legg inn kommentar