Prikking i kroppen og stress

Når prikking i kroppen er forårsaket av stress og angst, kan det være mange faktorer som gir denne følelsen. Her er noen av vanligste.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Å være engstelig har aktivert en aktiv stressrespons

Å være stresset og engstelig (bekymret, redd) aktiverer stressresponsen. Stressresponsen utskiller stresshormoner i blodomløpet, for å få spesifikke fysiologiske, psykologiske og emosjonelle endringer som forbedrer kroppens evne til å takle en trussel, enten å kjempe med eller flykte fra den.

En del av endringene i stressresponsen inkluderer å frakte vekk blod vekk fra deler av kroppen som er mindre viktig for å overleve, og til deler som er mer viktige for overlevelse. Dette kan forårsake en kriblende, prikkende følelsen i forskjellige deler av kroppen når en stressrespons er blitt aktivert. Stressresponsen øker også sansene våre og stimulerer kroppen, spesielt nervesystemet. Disse handlingene kan forårsake kriblende, prikkende følelse.

Relatert: Hva gjør stress med kroppen

Stressrespons hyperstimulering

Når stressresponser forekommer sjelden, kan kroppen komme seg relativt raskt etter de fysiologiske, psykologiske og emosjonelle endringene som stressresponsen medfører. Når stressresponser forekommer for ofte eller dramatisk, fra altfor bekymringsfull oppførsel, vil det være mer krevende for kroppen å komme seg. Dette kan føre til at den forblir i en tilstand av semistress respons beredskap. Vi kaller denne tilstanden «stress-respons-hyperstimulering» siden stresshormoner er sentralstimulerende midler. En kropp som blir hyperstimulert kan oppføre seg underlig og uberegnelig, noe som kan merkes spesielt på grunn av hvordan hyperstimulering påvirker nervesystemet. Kombinasjonen av de ovennevnte faktorene kan føre til et bredt spekter av merkelig og bisarr atferd, sensasjoner og følelser.

Hyper- eller hypoventilering

Hyper- eller hypoventilering er en annen årsak til prikking i kroppen. Når vi puster for grunt og ikke får i oss nok oksygen (hypoventilering), fører dette til at CO2-nivåene i blodet synker, noe som kan føre til en prikkende følelse hvor som helst på eller i kroppen. Noen mennesker beskriver denne følelsen som en brusende, stikkende eller kriblende følelse. Hvis du derimot puster for aggressivt og tar inn for mye oksygen, kan dette også endre CO2-nivåene i blodet og forårsake hyperventilering, noe som også kan føre til en kriblende eller prikkende følelse hvor som helst på eller i kroppen også. Selv om disse kriblende, prikkende følelsene kan virke rare og til og med foruroligende, er de ufarlige og trenger ikke være noen grunn til bekymring. De vil avta når du reverserer årsakene ovenfor.

Relatert: Kvalm av stress

Muskelspenninger

Stress, inkludert stress forårsaket av stressresponser, får kroppens muskler til å strekke seg og stramme seg til. Denne spenningen kan føre til at muskel- og muskelgrupper opplever en kriblende, prikkende følelse.

Vitamin B-mangel

Stress bruker av kroppens ressurser mer enn normalt, noe som kan påvirke kroppens næringsstoffer, inkludert vitaminer. Stress forårsaker ofte en reduksjon i kroppens vitamin B. Vitamin B-mangel kan også forårsake en kriblende, prikkende følelse.

Sirkulasjonsproblemer

Når kroppens stress øker, kan muskelspenninger begrense arterier, noe som kan redusere blodstrømmen (sirkulasjonen). Når blodgjennomstrømningen er begrenset, kan vi oppleve prikking i de kroppsdelene som ikke får tilstrekkelig blodstrøm.

Reaksjon på medisiner

De skadelige virkningene av medisiner, inkludert medisiner mot angst og antidepressiva, kan forårsake følelser av prikking på grunn av medisiner, må du kontakte legen din så snart som mulig.

Om forfatteren

Legg inn kommentar