Prikking i fingrene og beina

I denne artikkelen vil vi utforske de mulige årsakene til prikking i ekstremitetene, samt symptomer og behandlingsalternativer som kan hjelpe deg med å lindre ubehaget.

Har du noen gang opplevd prikking i fingrene eller beina? Dette vanlige fenomenet kan være forårsaket av en rekke faktorer. I denne artikkelen vil vi utforske de mulige årsakene til prikking i ekstremitetene, samt symptomer og behandlingsalternativer som kan hjelpe deg med å lindre ubehaget.

Hva er prikking i fingrene og beina?

Prikking i fingrene og beina er en følelse av nåler eller pinner som stikker i huden. Det kan også føles som nummenhet eller en «sovende» følelse. Dette ubehaget oppstår vanligvis når blodsirkulasjonen eller nervefunksjonen i ekstremitetene forstyrres på en eller annen måte. Det kan være et kortvarig og uskyldig fenomen, eller det kan være et tegn på et underliggende medisinsk problem.

Midlertidig parestesi

Midlertidig parestesi oppstår ofte som et resultat av trykk på nervene, for eksempel når man sitter eller ligger i samme stilling i lange perioder. Dette kan føre til at blodtilførselen til nervene reduseres, noe som forårsaker prikking. Når trykket avtar, vil følelsen vanligvis forsvinne etter kort tid.

Kronisk parestesi

Kronisk parestesi, derimot, er ofte et symptom på en underliggende medisinsk tilstand som påvirker nervesystemet. Det kan være assosiert med tilstander som diabetes, multippel sklerose, eller skader på nervene.

Årsaker til prikking i fingrene og beina

Det er flere potensielle årsaker til prikking i fingrene og beina. Noen av de vanligste inkluderer:

 1. Nedsatt blodsirkulasjon: Redusert blodstrøm til ekstremitetene kan føre til prikking. Dette kan skje hvis du sitter eller ligger i en ubehagelig stilling i lang tid, har trange klær som begrenser blodsirkulasjonen, eller lider av en tilstand som aterosklerose, hvor blodårene blir trange og blokkerte.
 2. Nervekomprimering: Når nerver i fingrene eller beina blir klemt eller komprimert, kan det føre til prikking. Dette kan oppstå som et resultat av å hvile vekten på en arm eller et ben i lang tid, eller på grunn av en skade eller irritasjon av nervene.
 3. Nevropati: Nevropati er en tilstand som påvirker nerver og kan føre til prikking, nummenhet og svakhet i ekstremitetene. Diabetes er en vanlig årsak til nevropati, men det kan også være forårsaket av andre sykdommer, som multippel sklerose eller alkoholmisbruk.
 4. Mangel på vitaminer og mineraler: Enkelte vitamin- og mineralmangler, som vitamin B12-mangel, kan forårsake nerveskader som resulterer i prikking i fingrene og beina.
 5. Medisinske tilstander: En rekke medisinske tilstander, som migrene, hjerneslag, og migrene, kan føre til prikking i ekstremitetene som et av symptomene.
 6. Hormonelle endringer: Hormonelle endringer i forbindelse med graviditet, overgangsalder eller hormonbehandling kan også forårsake prikking i fingrene og beina hos noen kvinner.
 7. Stress og angst: Psykologisk stress og angst kan føre til fysiske symptomer, inkludert prikking i ekstremitetene. Dette skjer fordi stress kan påvirke blodstrømmen og nervefunksjonen.

Mekanisk kompresjon

En av de mest vanlige årsakene til midlertidig prikking er mekanisk kompresjon av nervene. Dette kan skje når en person sitter med bena i kors for lenge eller hviler på armen i en ubehagelig stilling. Denne typen prikking er vanligvis midlertidig og løser seg selv når trykket avtar.

Diabetes

Diabetes er en ledende årsak til kronisk parestesi. Høyt blodsukker over tid kan skade nervene, en tilstand kjent som diabetisk nevropati. Denne tilstanden rammer ofte føttene og bena først, men kan også påvirke fingrene og hendene.

Vitaminmangel

Mangel på visse vitaminer, spesielt B12, kan føre til nerveskader og påfølgende prikking og nummenhet. Vitamin B12 er essensielt for nervefunksjon, og mangel kan føre til alvorlige nevrologiske symptomer.

Carpal tunnel-syndrom

Carpal tunnel-syndrom oppstår når medianerven, som går gjennom håndleddet, blir komprimert. Dette kan forårsake prikking, nummenhet og smerte i fingrene, spesielt tommelen, pekefingeren og langfingeren.

Perifer nevropati

KAMPANJER HOS MILRAB |

Perifer nevropati refererer til skade på perifere nerver, som kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert infeksjoner, eksponering for giftstoffer, og autoimmune sykdommer. Symptomer inkluderer ofte prikking, nummenhet og svakhet i de berørte områdene.

Multippel sklerose

Multippel sklerose (MS) er en autoimmun sykdom som angriper myelinet, den beskyttende skjeden rundt nervefibrene i sentralnervesystemet. Dette kan føre til en rekke nevrologiske symptomer, inkludert prikking og nummenhet i ulike deler av kroppen.

Infeksjoner

Visse infeksjoner, som herpes zoster (helvetesild) og Lyme-sykdom, kan påvirke nervene og forårsake prikking og nummenhet. Helvetesild kan spesielt føre til intense smerter og parestesi i det berørte området.

Relatert: Prikking i kroppen og stress

Symptomer på prikking i fingrene og beina

Prikking i fingrene og beina kan variere i intensitet og varighet, avhengig av årsaken. Noen vanlige symptomer inkluderer:

 • En følelse av nåler eller pinner som stikker i huden.
 • Nummenhet eller «sovende» følelse.
 • Svakhet i de berørte ekstremitetene.
 • Prikkende følelse som kan spre seg fra fingrene eller tærne til andre deler av kroppen.

Det er viktig å merke seg at hvis prikkingen er plutselig og alvorlig, eller hvis den er ledsaget av andre symptomer som brystsmerter, svimmelhet eller problemer med tale eller syn, bør du søke øyeblikkelig medisinsk hjelp, da det kan være tegn på en alvorlig medisinsk nødsituasjon som hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Nummenhet

Nummenhet, eller tap av følelse, er ofte assosiert med parestesi. Dette kan gjøre det vanskelig å føle berøring eller temperaturendringer, noe som kan øke risikoen for skader.

Smerte

Smerte kan følge med prikking og nummenhet, spesielt hvis tilstanden er forårsaket av nerveskader. Smerten kan variere fra mild til alvorlig og kan være konstant eller komme og gå.

Muskelsvakhet

KAMPANJER HOS MILRAB |

I noen tilfeller kan prikking og nummenhet ledsages av muskelsvakhet. Dette kan gjøre det vanskelig å utføre daglige aktiviteter og kan påvirke mobiliteten.

Koordinasjonsproblemer

Koordinasjonsproblemer kan oppstå hvis nervene som er ansvarlige for muskelkontroll påvirkes. Dette kan føre til problemer med balanse og bevegelse.

Diagnose og behandling

Diagnosen av prikking i fingrene og beina begynner vanligvis med en grundig medisinsk vurdering av symptomer og medisinsk historie. Legen kan også utføre fysiske undersøkelser og bestille tester som blodprøver, nerveledningsstudier eller avbildningstester for å hjelpe til med å identifisere årsaken til prikkingen.

Behandlingen av prikking i fingrene og beina avhenger av årsaken. Her er noen vanlige tilnærminger:

 1. Lindre underliggende årsak: Hvis prikkingen skyldes en underliggende medisinsk tilstand, som diabetes eller vitaminmangel, vil behandlingen fokusere på å behandle den grunnleggende årsaken. Dette kan innebære medisiner, kostholdsjusteringer eller livsstilsendringer.
 2. Fysioterapi: For noen tilfeller av prikking forårsaket av nerverotskader eller kompresjon av nerver, kan fysioterapi være nyttig for å lindre symptomer og forbedre nervefunksjonen.
 3. Medisiner: Legen kan foreskrive medisiner som smertestillende midler, betennelsesdempende medisiner eller medisiner som er spesifikke for den underliggende årsaken til prikkingen.
 4. Livsstilsendringer: Å endre livsstilen din ved å unngå å sitte eller ligge i en ubehagelig stilling i lang tid, opprettholde en sunn vekt, unngå tobakk og moderat alkoholforbruk kan alle bidra til å forhindre prikking i fingrene og beina.
 5. Alternativ terapi: Noen mennesker har funnet lindring ved hjelp av alternativ terapi som akupunktur, massasje eller yoga. Selv om det ikke er vitenskapelig bevist at disse metodene kan kurere prikking, kan de bidra til å lindre ubehag.

Anamnese og fysisk undersøkelse

En grundig anamnese og fysisk undersøkelse er det første trinnet i diagnostisering av årsaken til prikking. Legen vil spørre om når symptomene startet, deres varighet, og om de er assosiert med andre symptomer.

Blodprøver

Blodprøver kan brukes til å sjekke for vitaminmangel, diabetes, og andre metabolske forstyrrelser som kan forårsake nerveskader.

Elektromyografi (EMG)

EMG er en diagnostisk test som måler muskelaktivitet og nervefunksjon. Denne testen kan hjelpe til med å identifisere omfanget av nerveskader og lokalisere problemområdet.

Bildediagnostikk

Bildediagnostiske tester som MR eller CT-skanning kan brukes for å få et detaljert bilde av strukturer i kroppen, inkludert ryggraden og hjernen. Dette kan være nyttig for å identifisere strukturelle problemer som kan forårsake prikking.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Nerveledningsstudier

Nerveledningsstudier måler hvor raskt elektriske signaler beveger seg gjennom nervene. Dette kan bidra til å identifisere områder med nerveskader eller kompresjon.

Behandlingsalternativer for prikking i fingrene og beina

Livsstilsendringer

Enkle livsstilsendringer kan ofte bidra til å redusere symptomer på midlertidig parestesi. Dette kan inkludere regelmessig bevegelse for å unngå langvarig trykk på nervene, samt å sørge for riktig ernæring for å forhindre vitaminmangel.

Medisinsk behandling

Medisiner

Medisiner kan brukes for å behandle underliggende tilstander som forårsaker prikking. For eksempel kan smertestillende midler, antiepileptika og antidepressiva hjelpe til med å håndtere nevropatiske smerter.

Fysioterapi

Fysioterapi kan være nyttig for personer med nerveskader eller muskelsvakhet. Terapeuter kan lære pasientene øvelser som bidrar til å styrke muskler og forbedre bevegelsesområdet.

Kirurgi

I tilfeller hvor nervene er alvorlig komprimert, som ved carpal tunnel-syndrom, kan kirurgi være nødvendig for å avlaste trykket på nervene og redusere symptomene.

Alternativ behandling

Akupunktur

Akupunktur har vist seg å være effektiv i behandling av noen typer kronisk smerte og kan være nyttig for å redusere symptomer på nevropati.

Massasje

Massasje kan bidra til å lindre muskelspenninger og forbedre sirkulasjonen, noe som kan redusere symptomene på parestesi.

Relatert: Prikking og stikking i tærne

Forebygging av prikking i fingrene og beina

Selv om det ikke alltid er mulig å forhindre prikking i fingrene og beina, er det noen skritt du kan ta for å redusere risikoen:

 1. Beveg deg regelmessig: Unngå å sitte eller ligge i samme stilling i lang tid. Ta pauser for å strekke deg og bevege på deg, spesielt hvis du har en stillesittende jobb.
 2. Sikre riktig ergonomi: Juster arbeidsstol og skrivebord slik at de støtter en sunn sittestilling.
 3. Unngå trange klær: Unngå klær som er for stramme rundt ekstremitetene, da dette kan begrense blodsirkulasjonen.
 4. Hold et sunt kosthold: Sørg for å spise et variert kosthold som inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler for å opprettholde nervehelsen.
 5. Unngå alkohol og tobakk: Moderat alkoholinntak og røyking kan påvirke blodsirkulasjonen og nervefunksjonen negativt.
 6. Stressmestring: Praksis stressmestringsteknikker som meditasjon, pustetrening eller yoga for å redusere effekten av stress på kroppen.

Relatert: Prikking og nummenhet i tærne

Prikking i fingrene og beina

Denne typen sensasjoner gjenspeiler ofte skade på nervene i området (nevropati); fordi dette er perifere områder av kroppen, brukes uttrykket perifer nevropati for å referere til denne typen symptomer. Perifer nevropati har en rekke årsaker og varierer i alvorlighetsgrad blant berørte mennesker. Vitaminmangel, diabetes og nyresvikt er blant de medisinske årsakene til prikking i hender og føtter på grunn av nerveskader. Å ta visse medisiner kan også forårsake prikking i fingrene og beina. Andre potensielle årsaker til perifer nevropati inkluderer autoimmune sykdommer, giftstoffer, alkoholisme og infeksjoner.

Andre årsaker til prikking i hender og føtter

 • Epstein-Barr virusinfeksjon
 • Folatmangel
 • Arvelig amyloidose
 • Arvelig sensorisk autonom nevropati
 • Leversvikt
 • Medisiner
 • Niacin-mangel
 • Organofosfatforgiftning
 • Forgiftninger
 • Nyresvikt
 • Tangiersykdom
 • Toksiner
 • Traumer
 • Vitamin B1-mangel
 • Vitamin B12-mangel
 • Vitamin B6-mangel
 • Vitamin E-mangel

Når bør du oppsøke lege?

Selv om prikking i fingrene og beina ofte er ufarlig og midlertidig, er det visse situasjoner der det er viktig å søke medisinsk hjelp raskt. Disse inkluderer:

 1. Plutselig og alvorlig prikking: Hvis prikkingen oppstår brått og er svært smertefull eller ledsaget av andre alvorlige symptomer som nummenhet, kraftløshet, eller problemer med koordinasjonen, bør du umiddelbart kontakte helsepersonell. Dette kan være et tegn på en akutt nervekomprimering eller en nevrologisk nødsituasjon som må behandles raskt.
 2. Langvarig prikking: Hvis prikkingen varer i flere uker eller blir kronisk, selv om den er mild, bør du kontakte lege for en grundig vurdering. Kronisk prikking kan være et tegn på en underliggende medisinsk tilstand som krever behandling.
 3. Prikking etter en skade: Hvis du opplever prikking i fingrene eller beina etter en skade, for eksempel et fall eller en ulykke, bør du søke medisinsk hjelp for å utelukke alvorlige skader som brudd eller nerveskader.
 4. Sammen med andre symptomer: Hvis prikkingen er ledsaget av andre symptomer som feber, utslett, hevelse eller endringer i synet, hørselen eller tale, bør du oppsøke lege for en grundig vurdering.

Relatert: Prikking i fingrene og beina

Når du har fått diagnosen

Når legen har diagnostisert årsaken til prikkingen i fingrene og beina dine, vil de diskutere behandlingsalternativer med deg. Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken, så det er viktig å følge legens råd nøye.

For eksempel, hvis prikkingen skyldes diabetes, kan du bli rådet til å opprettholde god blodsukkerkontroll og ta medisiner som er foreskrevet av legen din. Hvis det er en nevrologisk tilstand som multippel sklerose, kan behandlingen inkludere immundempende medisiner for å bremse sykdomsprogresjonen. I tilfelle av nerverotskader etter en skade, kan fysioterapi være en viktig del av rehabiliteringen.

Det er også viktig å følge opp med legen din regelmessig for å overvåke fremgangen og justere behandlingsplanen om nødvendig.

Konklusjon

Prikking i fingrene og beina er en vanlig opplevelse som kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert nedsatt blodsirkulasjon, nervekomprimering, nevropati, vitaminmangel, medisinske tilstander, hormonelle endringer og stress. Behandlingen avhenger av årsaken til prikkingen og kan variere fra medisiner og fysioterapi til livsstilsendringer. Det er viktig å oppsøke medisinsk råd hvis prikkingen er vedvarende eller alvorlig, da det kan være et tegn på et underliggende helseproblem. Ved å følge forebyggende tiltak kan du bidra til å redusere risikoen for å oppleve prikking i fingrene og beina og opprettholde god nervehelse.

Om forfatteren

Legg inn kommentar