Potetmel vs maizena

Denne artikkelen gir en detaljert sammenligning av potetmel og maizena, og gir deg den kunnskapen du trenger for å ta informerte valg i kjøkkenet.

Potetmel og maizena, to vanlige stivelser i mange kjøkken, har hver sine unike egenskaper og bruksområder. For å forstå hvordan man best kan utnytte disse stivelsene i matlaging og ernæring, er det viktig å dykke dypt ned i deres egenskaper, næringsinnhold og anvendelser.

Hva er potetmel?

Potetmel er et fint, hvitt pulver laget av poteter. Prosessen med å lage potetmel innebærer å vaske, knuse og tørke potetene for deretter å male dem til et fint pulver. Potetmel brukes ofte som fortykningsmiddel i supper, sauser og gryteretter på grunn av dets evne til å danne en klar og glatt gel når det oppvarmes med væske.

Ernæringsmessige fordeler med potetmel

Potetmel er kjent for sitt høye innhold av resistente stivelser, som er en type kostfiber. Resistent stivelse fungerer som en prebiotisk fiber som fremmer veksten av gunstige bakterier i tarmen. Dette kan bidra til bedre fordøyelse og generell tarmhelse.

En spiseskje potetmel inneholder ca. 40 kalorier, hovedsakelig fra karbohydrater. Potetmel inneholder også små mengder protein og fett, samt spor av vitaminer og mineraler som vitamin C og kalium. Selv om mengdene av disse næringsstoffene er små, kan de bidra til det totale inntaket når potetmel brukes regelmessig i matlaging.

Hva er maizena?

Maizena, også kjent som maisstivelse, er et stivelsesprodukt utvunnet fra maiskorn. Prosessen involverer fjerning av det ytre skallet av maiskornet og deretter tørking og maling av kjernen til et fint, hvitt pulver. Maizena er et populært fortykningsmiddel i matlaging og baking, og gir en glatt, silkeaktig tekstur til sauser, puddinger og desserter.

Ernæringsmessige fordeler med maizena

Maizena er hovedsakelig en kilde til karbohydrater og inneholder veldig lite fett og protein. En spiseskje maizena inneholder omtrent 30 kalorier, og nesten alle kaloriene kommer fra karbohydrater. Maizena inneholder ingen fiber, vitaminer eller mineraler i betydelige mengder, og gir derfor lite ernæringsmessig verdi utover kaloriene.

Relatert: Potetmel og gluten

Sammenligning av potetmel og maizena

Konsistens og tekstur

Når det kommer til konsistens og tekstur, er det noen viktige forskjeller mellom potetmel og maizena. Potetmel gir en klar og glatt gel når det oppvarmes, noe som gjør det ideelt for klare supper og sauser. Maizena, derimot, gir en mer ugjennomsiktig og silkeaktig tekstur, noe som gjør det bedre egnet for kremete sauser og desserter.

Smak

Smaksmessig er både potetmel og maizena relativt nøytrale, men potetmel har en svakere potetaktig smak som kan merkes i noen oppskrifter. Maizena er helt smakløs, noe som gjør det til et mer allsidig valg i retter der man ikke ønsker at stivelsen skal påvirke smaken.

Bruksområder

Begge stivelser har mange bruksområder, men noen oppskrifter egner seg bedre for den ene enn den andre:

 • Potetmel: Brukes ofte i klare supper, sauser, fruktpaier og bakverk som krever en lett og luftig tekstur. Det er også populært i glutenfri baking som en erstatning for hvete.
 • Maizena: Foretrukket for kremete sauser, puddinger, vaniljesaus og desserter. Det er også et vanlig valg for panering og fritering for å gi en sprø tekstur til stekt mat.

Ernæring og helse

Fra et ernæringsmessig perspektiv har potetmel fordelen av å inneholde resistente stivelser, som kan være gunstig for tarmhelsen. Maizena gir derimot ingen fiber, og dens ernæringsmessige bidrag er begrenset til kalorier fra karbohydrater. For personer som ønsker å øke sitt fiberinntak, kan potetmel være et bedre valg.

Hvordan bruke potetmel og maizena i kostholdet

Praktiske tips for bruk av potetmel

 1. Fortykningsmiddel: For å tykne supper og sauser, bland potetmel med kald væske før du tilsetter det til den varme væsken for å unngå klumper.
 2. Glutenfri baking: Bruk potetmel i kombinasjon med andre glutenfrie meltyper for å oppnå ønsket tekstur i bakverk.
 3. Sprø panering: Bruk potetmel i panering for å gi en sprø tekstur til stekt mat.

Praktiske tips for bruk av maizena

 1. Fortykningsmiddel: Lag en jevning ved å blande maizena med kald væske før du tilsetter den til kokende væske. Dette forhindrer klumper og gir en glatt tekstur.
 2. Baking: Bruk maizena i kake- og dessertoppskrifter for å gi en lett og luftig konsistens.
 3. Panering: Maizena kan også brukes i panering for å gi en sprø, gylden overflate på stekt mat.

Vitenskapelige perspektiv

Resistent stivelse i potetmel

Resistent stivelse har blitt et populært emne innen ernæringsforskning på grunn av dets potensielle helsemessige fordeler. Studier har vist at resistente stivelser kan bidra til å forbedre insulinfølsomheten, redusere blodsukkerstigninger etter måltider, og fremme vekttap ved å øke metthetsfølelsen (Slavin, 2013). Potetmel er en av de få kildene til denne typen stivelse, noe som gjør det til et attraktivt valg for de som ønsker å forbedre sin tarmhelse og generelle helse.

Glykemisk indeks

Glykemisk indeks (GI) er et mål på hvor raskt karbohydrater i mat øker blodsukkernivået. Mat med lav GI absorberes saktere og gir en jevnere stigning i blodsukkeret. Potetmel har en relativt lav GI på grunn av dets innhold av resistente stivelser, mens maizena har en høyere GI og kan føre til raskere blodsukkerstigninger (Atkinson, Foster-Powell, & Brand-Miller, 2008).

Relatert: Næringsinnhold i mais

Praktiske eksempler og oppskrifter

For å illustrere hvordan man kan bruke potetmel og maizena i forskjellige oppskrifter, gir vi her noen eksempler på hvordan disse stivelsene kan integreres i din daglige matlaging. Disse oppskriftene vil ikke bare vise de kulinariske fordelene med potetmel og maizena, men også hvordan de kan forbedre ernæringsverdien av dine måltider.

Potetmel i supper og sauser

Klar kyllingsuppe med potetmel

Ingredienser:

 • 1 liter kyllingkraft
 • 2 gulrøtter, skåret i skiver
 • 1 selleristilk, skåret i biter
 • 1 løk, hakket
 • 200 g kyllingfilet, skåret i biter
 • 2 ss potetmel
 • 3 ss kaldt vann
 • Salt og pepper etter smak

Instruksjoner:

 1. Kok opp kyllingkraften og tilsett grønnsakene og kyllingen. La det småkoke til kyllingen er gjennomkokt og grønnsakene er møre.
 2. Bland potetmel med kaldt vann til en jevn blanding.
 3. Tilsett potetmelblandingen i suppen under omrøring. La det småkoke til suppen tykner, ca. 2-3 minutter.
 4. Smak til med salt og pepper før servering.

Maizena i desserter

Sjokoladepudding med maizena

Ingredienser:

 • 500 ml melk
 • 100 g sukker
 • 3 ss kakaopulver
 • 3 ss maizena
 • 1 ts vaniljeekstrakt

Instruksjoner:

 1. I en kasserolle, bland sammen sukker, kakaopulver og maizena.
 2. Tilsett litt av melken og rør til en jevn blanding uten klumper.
 3. Hell i resten av melken og varm opp blandingen over middels varme, rør kontinuerlig.
 4. Fortsett å røre til blandingen tykner og begynner å småkoke.
 5. Fjern kasserollen fra varmen og rør inn vaniljeekstrakten.
 6. Hell puddingen i serveringsskåler og la den avkjøles før servering.

Glutenfri baking med potetmel og maizena

Både potetmel og maizena er populære ingredienser i glutenfri baking. De kan brukes alene eller i kombinasjon med andre glutenfrie meltyper for å oppnå ønsket tekstur i bakverk. Her er en enkel oppskrift på glutenfri sjokoladekake som bruker både potetmel og maizena.

Glutenfri sjokoladekake

Ingredienser:

 • 100 g potetmel
 • 50 g maizena
 • 100 g sukker
 • 100 g smør, smeltet
 • 3 egg
 • 50 g kakaopulver
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 100 ml melk

Instruksjoner:

 1. Forvarm ovnen til 180°C og smør en kakeform.
 2. I en bolle, pisk sammen egg og sukker til en luftig blanding.
 3. Tilsett smeltet smør og vaniljeekstrakt, og rør godt.
 4. I en annen bolle, sikt sammen potetmel, maizena, kakaopulver og bakepulver.
 5. Tilsett de tørre ingrediensene i eggblandingen vekselvis med melken, og rør til en jevn røre.
 6. Hell røren i den smurte kakeformen og stek i 25-30 minutter, eller til en tannpirker kommer ut ren.
 7. La kaken avkjøles før servering.

Helsetips og praktiske råd

Optimal bruk av potetmel

For å få mest mulig ut av potetmelens ernæringsmessige fordeler, kan du inkludere det i dine daglige måltider på ulike måter:

 1. Frokostsmoothie: Tilsett en spiseskje potetmel i din smoothie for å øke innholdet av resistente stivelser og bidra til en bedre metthetsfølelse.
 2. Hjemmelaget yoghurt: Rør inn potetmel i yoghurt for å gjøre den tykkere og mer kremete.
 3. Erstatt hvetemel: Bruk potetmel i oppskrifter som krever hvetemel for å lage glutenfrie varianter av dine favorittretter.

Optimal bruk av maizena

Maizena kan være en uvurderlig ingrediens i kjøkkenet, og her er noen tips for å bruke det effektivt:

 1. Sauser og gryteretter: Bruk maizena for å tykne sauser og gryteretter uten å endre smaken.
 2. Lett og luftig bakverk: Bruk maizena i baking for å gi kaker og desserter en lettere og luftigere konsistens.
 3. Klar suppe: Bruk maizena som et fortykningsmiddel i klare supper for å unngå at de blir grumsete.

Konklusjon

Potetmel og maizena er to verdifulle ingredienser i kjøkkenet, hver med sine unike fordeler og anvendelser. Potetmel skiller seg ut for sin ernæringsmessige fordel med resistente stivelser, som kan forbedre tarmhelsen og gi fordeler som lavere glykemisk indeks. Maizena, med sin nøytrale smak og evne til å skape en silkemyk tekstur, er ideell for kremete sauser og desserter.

For å maksimere fordelene i kostholdet, kan det være lurt å bruke begge stivelsene i forskjellige retter, avhengig av hvilken tekstur og ernæringsmessig fordel du ønsker. Ved å forstå de unike egenskapene til potetmel og maizena, kan du ta informerte valg som både forbedrer smak og ernæringsverdi i dine måltider.

Om forfatteren

Legg inn kommentar