Plutselig lav puls

Hjerteblokk er en tilstand der hjertet slår saktere eller med unormal rytme. Det er forårsaket av et problem med de elektriske pulser som styrer hvordan hjertet ditt slår.

Symptomene avhenger av hvilken type hjerteblokk du har. Den minst alvorlige typen, førstegrads hjerteblokk, kan ikke forårsake noen symptomer. Andregrads hjerteblokk forårsaker noen ganger plagsomme symptomer som trenger behandling, og tredjegrads hjerteblokk – den mest alvorlige typen – kan noen ganger være en medisinsk nødsituasjon.

Førstegrads hjerteblokk

Førstegrads hjerteblokk forårsaker vanligvis ingen symptomer. De fleste finner ut at de har det når de blir testet for en ikke-relatert medisinsk tilstand.

Andregrads hjerteblokk

De fleste med den mindre alvorlige typen andregrads hjerteblokk, kjent som Mobitz type 1, har ingen symptomer. Men noen mennesker kan føle:

  • svimmelhet
  • Besvimelse

Personer med den mer alvorlige typen andregrads hjerteblokk, kjent som Mobitz type 2 hjerteblokk, har større sannsynlighet for Mobitz type 1-symptomer, samt:

brystsmerter
kortpustethet
plutselig veldig svimmel når du reiser deg fra liggende eller sittende stilling – dette er forårsaket av lavt blodtrykk (hypotensjon)

Tredjegrads hjerteblokk

Symptomer på tredje grad eller fullstendig hjerteblokk inkluderer:

svakhet
kortpustethet
ekstrem tretthet, noen ganger med forvirring
brystsmerter

Ring nødnummer hvis symptomene dine er alvorlige eller kommer veldig raskt. Disse symptomene kan være livstruende. Alle typer hjerteblokk kan øke risikoen for å utvikle andre hjerterytmeproblemer, for eksempel atrieflimmer (uregelmessig og unormalt rask hjertefrekvens).

Årsaker til hjerteblokk

Noen mennesker er født med hjerteblokk – kjent som medfødt hjerteblokk.

Men oftere utvikles hjerteblokk senere i livet. Dette er kjent som ervervet hjerteblokk og kan være forårsaket av:

  • andre hjertesykdommer, for eksempel et hjerteinfarkt
  • noen reseptbelagte medisiner
  • andre tilstander, for eksempel borreliose
  • hjerteoperasjon

Det er mer sannsynlig at babyer har medfødt hjerteblokk hvis de blir født med hjertefeil, eller hvis moren har en autoimmun tilstand, for eksempel lupus.

Behandling av hjerteblokk

Hjerteblokk trenger normalt bare å behandles hvis det forårsaker symptomer.

Avhengig av årsaken til hjerteblokk og symptomene dine, kan det hende du må ha en liten enhet kalt pacemaker i brystet. En pacemaker er en liten batteridrevet enhet som er satt inn under huden på brystet. Den sender hyppige elektriske pulser for å holde hjertet ditt bankende regelmessig. Behandling for hjerteblokk fungerer vanligvis bra. De fleste lever et normalt aktivt liv med en pacemaker.

Diagnostisering av hjerteblokk

Med mindre du opplever symptomer, blir hjerteblokk ofte diagnostisert under rutinemessige tester for andre forhold.

Et elektrokardiogram (EKG) er hovedtesten som brukes til å diagnostisere hjerteblokk. Den måler den elektriske aktiviteten i hjertet ditt. Et EKG kan utføres i hvile eller mens du trener. Legen din kan be deg om å bruke en bærbar EKG-skjerm for å få avlesning over tid. Det gir en nyttig totalvurdering av hvor godt hjertet ditt fungerer. Resultatene av et EKG kan også noen ganger indikere hvilken type hjerteblokk du har.

Relaterte artikler:

Betablokker mot stress

Tung pust og hjertebank

Om forfatteren