Plutselig dårlig kondisjon

0
67
Plutselig dårlig kondisjon
Foto: Victor Freitas - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

«Dyspné» under trening er en vanlig hos tilsynelatende ellers sunne idrettsutøvere, som kan være forbundet med tretthet og underprestasjon.

Fordi dyspné er et generelt begrep og kan være forårsaket av mange faktorer, alt fra dårlig aerob egnethet til alvorlige, potensielt dødelige respiratoriske og ikke-respiratoriske patologier, er det viktig for klinikere å oppnå en passende casehistorie og stille relevante treningsspesifikke spørsmål for å fullt ut karakterisere klagenes karakter slik at en målrettet diagnostisk plan kan utvikles.

Treningsindusert bronkokonstriksjon og treningindusert larynxobstruksjon er to vanlige årsaker til dyspné hos idrettsutøvere, og begge blir regelmessig feildiagnostisert og feiladministrert på grunn av dårlig overholdelse av tilgjengelige praksisparametere.

Bortsett fra dysfunksjon i luftveiene, er jernmangel og anemi, smittsom sykdom og muskuloskeletale tilstander vanlige problemer hos idrettsutøvere som til slutt kan føre til klager på dyspné.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Dyspné under trening er vanlig hos idrettsutøvere og aktive individer. Det er ikke uvanlig at dyspnoeiske idrettsutøvere blir diagnostisert med astma, «treningsindusert astma» eller treningsindusert bronkokonstriksjon basert på deres symptomer, men denne strategien fører regelmessig til feildiagnostisering og feil behandling. Dyspné under trening kan til slutt skyldes mange respiratoriske og ikke-respiratoriske forhold, alt fra ikke-patologisk til potensielt dødelig i alvorlighetsgrad. Som sådan er det viktig for helsepersonell å være kjent med de mange faktorene som kan forårsake dyspné under trening hos tilsynelatende ellers friske individer og ha en generell forståelse av den kliniske tilnærmingen til denne pasientpopulasjonen.

Relaterte artikler:

Tung pust dårlig kondisjon

Hva er kondisjon

Annonse fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 30% RABATT!