Pistasjnøtter er sunt

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Pistasjnøtter er ikke bare velsmakende og morsomme å spise, men inneholder også flere viktige næringsstoffer som bidrar til god helse.

Pistasjnøtter er sunt

Disse spiselige frøene fra Pistacia vera-treet inneholder sunt fett og er en god kilde til protein, fiber og antioksidanter. Dessuten inneholder de flere viktige næringsstoffer og kan bidra til vekttap og hjelpe for hjerte- og tarm helse. Interessant nok har folk spist pistasjnøtter siden 7000 f.Kr. I dag er de veldig populære i mange retter, inkludert is og desserter.

Her er evidensbaserte helsemessige fordeler med å spise pistasjnøtter.

Pistasjnøtter er fulle av næringsstoffer

Pistasjnøtter er veldig næringsrike, 28 gram med omtrent 49 pistasjnøtter inneholder følgende:

Kalorier: 159
Karbohydrater: 8 gram
Fiber: 3 gram
Protein: 6 gram
Fett: 13 gram (90% er umettet fett)
Kalium: 6% av daglig inntak
Fosfor: 11% av daglig inntak
Vitamin B6: 28% av daglig inntak
Thiamine: 21% av daglig inntak
Kobber: 41% av daglig inntak
Mangan: 15% av daglig inntak

Pistasjnøtter er en av de mest vitamin B6-rike matvarene vi har. Vitamin B6 er viktig for flere kroppsfunksjoner, inkludert blodsukkerregulering og dannelse av hemoglobin, et molekyl som bærer oksygen i røde blodlegemer.

Rik på antioksidanter

Antioksidanter er viktige for helsen din. De forhindrer celleskader og spiller en nøkkelrolle i å redusere risikoen for sykdom, for eksempel kreft. Pistasjnøtter inneholder mer antioksidanter enn de fleste andre nøtter og frø. Faktisk inneholder bare valnøtter og pekannøtter mer. De har mye lutein og zeaxanthin, som begge fremmer øyehelsen.

Kalorifattig, men likevel høy på protein

Selv om det å spise nøtter har mange helsemessige fordeler, er de vanligvis kaloririke. Heldigvis er pistasjnøtter blant nøttene med lavest kaloriinnhold. Pistasj inneholder færre kalorier og mer protein enn de fleste andre nøtter. Dessuten er innholdet av essensielle aminosyrer høyere enn i noen annen nøtt.

Pistasjnøtter bidra til vekttap

Til tross for at det er en energitett mat, er nøtter en av de mest vekttapvennlige matvarene vi har. Mens få studier har sett på effekten av pistasjnøtter på vekten, er de som finnes lovende. Pistasjnøtter er rike på fiber og protein, som begge øker følelsen av metthet og hjelper deg med å spise mindre.

Fremmer sunne tarmbakterier

Pistasjnøtter er rik på fiber, og en porsjon inneholder 3 gram. Fiber beveger seg gjennom fordøyelsessystemet stort sett ufordøyd, og noen typer fiber blir fordøyd av de gode bakteriene i tarmen din, og fungerer som prebiotika. Pistasjnøtter inneholder mye fiber, noe som er bra for tarmbakteriene dine. Å spise pistasjnøtter kan øke antall bakterier som produserer fordelaktige kortkjedede fettsyrer som butyrat.

Pistasjnøtter kan senke kolesterolet og blodtrykket

Pistasjnøtter kan redusere risikoen for hjertesykdom på forskjellige måter. I tillegg til å ha mye antioksidanter, kan pistasjnøtter senke blodkolesterolet og forbedre blodtrykket, og dermed redusere risikoen for hjertesykdom.

Kan fremme helse i blodårene

Endotelet er den indre slimhinnen i blodkar. Det er viktig at det fungerer som det skal, da endotelial dysfunksjon er en risikofaktor for hjertesykdom. Vasodilatasjon er utvidelse av blodkar. Endotelial dysfunksjon er preget av redusert vasodilatasjon, noe som reduserer blodstrømmen. Pistasjnøtter kan spille en viktig rolle i å fremme helse i blodkar. Det er fordi de er rike på L-arginin, som når de omdannes til nitrogenoksid, hjelper med å utvide blodårene dine.

Pistasjnøtter kan hjelpe med å senke blodsukkeret

Til tross for at de har et høyere innhold av karbohydrater enn de fleste nøtter, har pistasjnøtter en lav glykemisk indeks, noe som betyr at de ikke forårsaker store blodsukkertopper.

Pistasjnøtter er deilig og morsomt å spise

Pistasjnøtter kan nytes på forskjellige måter. Disse inkluderer snacks, salatpynt, eller topping på pizza, eller til og med i bakervarer, og tilfører også en vakker, grønn eller lilla farge til forskjellige desserter og retter. I tillegg, som andre nøtter, kan de brukes til å lage pesto eller nøttesmør. Du kan til og med prøve å strø dem over din favorittovnsbakte fisk, eller legge dem til morgengranolaen din. Pistasjnøtter skal selvfølgelig også nytes på egenhånd som en praktisk, velsmakende og sunn matbit.

Relaterte artikler:

Valnøtter næringsinnhold

Hvor mye nøtter kan man spise

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar