Piriformissyndromet

En vanlig skade blant løpere, piriformis syndrom, er vanligvis prikking, smerte eller nummenhet i nedre del av ryggen og rumpa.

Tilstanden kan ofte forveksles med smerter i isjiasnerven fordi piriformis-muskelen er rett ved siden av isjiasnerven.

Piriformis-muskelen er en liten muskel som ligger bak gluteus maximus – dypt inne i den bakre muskelen din. Den begynner ved den nedre ryggraden og kobles til det øvre lårbenet. Det hjelper til med å rotere hoftene, vri benet og foten utover – alt det som løpere bruker konstant.

Symptomer på piriformis syndrom

Når piriformis-muskelen blir litt irritert, hoven eller betent, blir isjiasnerven – en uskyldig tilskuer – aktivert. Som et resultat får du isjiasymptomer.

Løpere går til legen og sier: – Jeg har smerter eller verk i baken. Noen ganger kjenner jeg at denne strømmen går bak på beinet, ned langs baksiden av låret (hamstrings). Jeg prøver å strekke det ut, og det ser ut til å bli verre når jeg løper. Det er den typiske historien om vanlig skade, piriformis syndrom.

Det er ikke en brå smerte; du løper ikke og plutselig får disse smertene. Det er mer en langsom, progressiv, lumsk type problem. Mange løpere ignorerer smertene, fortsetter å presse gjennom det og tøye det vekk – men smertene forsvinner ikke.

Strålende, prikkende smerter går opp og ned langs baksiden av beinet. Det er det typiske for piriformis syndrom. Langsom debut, progressivt økende. Når den først er diagnostisert, er den første tilnærmingen å roe ned piriformis. Muskelen er stram, så den må få slappe av. Å ta treningsfri er det første skrittet mot helbredelse. Det kan være to måter å behandle: Tøye- og endring i løpeteknikk.

Behandling av Piriformis syndrom

Årsaken til at løpere i utgangspunktet får denne vanlige skaden, er sannsynligvis relatert til løpeteknikken deres. Du trenger noen som kan se deg løpe. Se hvor lange steg du tar, se på måten du beveger armene dine og hvordan du løper, for å finne feil i løpeteknikken din.

Skumrulling er vanligvis en god løsning for å løsne opp muskler. Skumrullen er imidlertid veldig bra for overfladiske muskler – det vil si magemuskler, hamstrings eller stramme rumpemuskulatur. Siden piriformis er under gluteus maximus, blir det vanskelig å komme ned til piriformis.

Det er ikke anbefale så mye skumrulle, men heller en tennisball. En tennisball er fast nok til å komme dypt inn i piriformis for å løsne den. Bare sett deg på tennisballen, rull rundt litt til du finner stedet, og sitte der litt.

Tidsramme for restitusjon

Hvis du kan diagnostisere det tidlig og finne ut hva som førte til denne vanlige skaden, er det et ganske raskt løst problem – noe som betyr noen få uker. Det er ikke snakk om et par minutter eller et par dager, men det er heller ikke måneder til år heller. Flere uker, to til fire eller fire til seks uker vil være lengden for et typisk tilfelle.

Avhengig av alvorlighetsgraden av smerte, trenger ikke treningen din å stoppe opp helt. Du bør slutte å løpe, men du kan gjøre andre treningsformer for å holde treningen intakt; Svømming, sykling eller elliptisk trener er mindre traumatisk for piriformis og holder fortsatt utholdenheten din oppe. Vektløfting er selvfølgelig greit fordi du kan isolere muskler du trener.

Som med enhver skade, er det viktig å være oppmerksom på smertene. Hvis det forverres, kan det være noe annet i ryggen. Hvis smertene blir verre, så er det en grunn til å gå til legen og få sjekket det opp. Forhåpentligvis er det bare piriformis syndrom, men på den annen side, ja, det kan være en annen skade som du må få sjekket opp.

Før du begynner på et restitusjonsprogram, anbefales det å snakke med legen din hvis du har smerter, for å få riktig diagnose.

Relaterte artikler:

Beste øvelser for rumpa

Øvelser for korsryggen

Om forfatteren

SYKLE TIL JOBBEN?

OPPTIL 40%

PÅ ELSYKLER!